Kompresszorok munka közben

Kedves olvasóm, te tudod, hogy mit csinál a kompresszor? Persze hogy tudtad, hogy sűrített levegőt állít elő a kerékkulcshoz, amivel leszedik a kereket a kocsidról, meg a festékszóró pisztolyhoz,  meg van az a másik, ami rengeteg levegőt pumpál a hengerekbe, hogy ott több lóerő keletkezzen, úgy valahogy, mint egy turbó. Na jó, ez mégis csak egy hifis blog lenne, szóval most a zenei felvételeknél használt kompresszorokról lesz szó. Hogy azok mit csinálnak? Itt egy érthető magyarázat. A hangmérnökök szerint kiváló eszköz, hogy megkíméljék a túlvezérlésből eredő torzításoktól a rendszert, a felvétel sose csússzon a referenciaszint felé, egy csomó hifista szerint meg ördögtől való eszköz, ami csak arra jó, hogy a béna felvételkészítők gyilkolják vele a dinamikát, ahelyett hogy rendesen mikrofonoznának, meg odafigyelnének.

Aztán a neten belefutottam ebbe az írásba, ami különböző híres-neves kompresszorok lelki világát elemzi. Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen eszköz legalább annyira hangszínmódosító eszköz, mint hangerőszabályzó, pedig logikus a dolog. Nekem ez alapján úgy tűnik, hogy az ötvenes-hatvanas évek jó hangú lemezfelvételeiben sokkal jobban benne vannak ezek a kompresszorok, mint elsőre sejteni lehet, és abban is, hogy a 70-es évek hangzása miért lett radikálisan más.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .