Szerző: Ear

Kövessétek a Dalfutárt

Kövessétek a Dalfutárt

Annyit szeretnék kérni, hogy legyetek olyan kedvesek és iratkozzatok fel Dalfutár Youtube oldalára, mert nekem nagyon tetszik, és még sokáig szeretném nézni, és ehhez sok feliratkozó kell. Köszönöm. Hogy mi az a Dalfutár? Elmesélem.

Túlmérnökösködve?

Túlmérnökösködve?

Hifi cuccokon már nem igazán tudok meglepődni, de japán oldalakat böngészve azért még sikerül. Most például az itthon a Darumákról elhíresült, de ma inkább a fül meg fejhallgatóiról ismert Final Lab elődcégének, a Takai Labnak az egyik lemezjátszóját szeretném megfejteni.

A stúdiótól a hallgatóig, valamikor 1967-ben

A stúdiótól a hallgatóig, valamikor 1967-ben

Nem tudom, tényleg csak ennyi volt? Mindegy is, lehet majd jól megosztani analóg fanoknak, hogy tessék, ennél bonyolultabb láncot nem akarunk, analóg gyűlölőknek, hogy nézd már azt a középső meg alsó sort, na ott gyártják nektek a lemezbe a pattogást (nem), fiataloknak meg, hogy volt ám élet a hangkártya előtt is.

A mesélő – Line Magnetic LM 215 CD játszó

A mesélő – Line Magnetic LM 215 CD játszó

Megváltozott a világ. Itt ácsorgok a Rákóczi téren, Audiolife Attilára és az ő kínai CD játszójára várok. A hátam mögött az apolitikussá vált vásárcsarnok, de előttem csinos, rendezett és életteli. Szépen öltözött fiatalok sietnek szép helyekre. Biztos szépeket is gondolnak. Én viszont nem tudom kiverni…

Testvérharc – AT VM 95 hangszedők

Testvérharc – AT VM 95 hangszedők

Most legyek nagyon taknyos, vagy inkább hallgassak AT hangszedőket? Ez tényleg nem olyan kérdés, ami az emberiség sorsát jelentősen befolyásolná, viszont az én fejemben csak ez keringett vasárnap. Aztán döntöttem. Elmentem a vinil.hu-s fülelésre, és közben lettem beteg. Gondoltam jó lesz nekem, ha szépen bekucorodok…

Egy csáppal kevesebb – Soulines Elgar

Egy csáppal kevesebb – Soulines Elgar

Ez most nagyon rövid poszt is lehetne, akár csak annyi, hogy a Soulines Elgar pont olyan jól tud szólni, mint a Kubrick, ha rendesen vízszintbe tudod állítani, és valami jó állványon használod.

Azért itt még nem hagyom abba a történetet, nyugi. Az egész a vinil.hu-s nyílt napon kezdődött. Ott kért meg István, a tulaj és fő szervező, hogy próbáljam már ki az Elgart, mert sajna Soulines áremelés jön, és most ez fog annyiba kerülni, mint a Kubrick, és hogy mennyi a difi közöttük. Jó. Hazavisz, kicsomagol, feltesz az állványra, beállít, megszólal – ó te jó ég, ez most tényleg nem a Kubrick? Szemmel láthatóan nem, füllel hallhatóan meg igen.

Pár napnyi hallgatózés után írtam is egy levelet Igornak, a tervezőnek-gyártónak, hogy hallásilag rendben vagyok-e még. Ezt válaszolta:

“The only difference or Elgar minus is that it doesn’t have 3 layers of
isolation and adjustable feet like Kubrick, so the rack/platform/shelf
where it is mounted has to be perfectly leveled (horizontal) and stable
and isolated as well.
Providing those conditions (quality leveled rack/platform/shelf), Elgar is
coming very close to Kubrick in performance.”

Vagyis hogy nyugodjak meg, rendben van a hallásom. Igen, az Elgar tud majdnem úgy szólni, mint a Kubrick, hogyha rendesen vízszintbe lehet állítani, és jó állvány van alatta. A Kubrick nagy előnye, hogy erre sem érzékeny, a három állítható magasságú láb, meg a vele járó rezgéscsillapítás ezeket a gondokat kiküszöböli.

A kapott válaszon felbuzdulva az Elgart elkezdtem áthelyezni vacak tévéállványra, nem túl stabil asztalkára, székre meg gyümölcsösládára. Nem volt jó. Elveszett egy jó darab abból a rendíthetetlen stabilitásból, a könnyedségből, lendületből és transzparenciából, ami a csúcs Soulines lemezjátszók sajátja és ami visszatért, amint ismét a hifi állványom tetejére került.

1+1=?

1+1=?

Nézem a képet. Idefelé, a galériába menet már láttam vagy tucatszor, mert ez van a kiállítás plakátján. A fura fejű nő az undok macskával. Azért élőben más mint egy háromszor két méteres zászlón lobogva. Nagyon kicsi, mindössze egy füzetlapnyi. És tényleg béna. Ez a furán…

A nagy testvér – Parabox Tempesta

A nagy testvér – Parabox Tempesta

Helló, A doboz adatai: 92dB/W, 4 Ohm, 120 W, Hangváltó 12dB/oktáv (másod rendű) a váltások 350 Hz és 4500 Hz. A mély rész 60 liter, a közép 4 liter. A közép kamrája háromszög alakú, hogy ne legyen álló hullám. Audioquest belső kábelezés.  Nívós hangváltó alkatré- szek,…