Hifis kalandok

Hónap: 2009 január

Vigyázat, hamis! – Kamu AN ezüst kábelek

Vigyázat, hamis! – Kamu AN ezüst kábelek

Valami egész mást kerestem, amikor rábukkantam ezekre a képekre. Egy igazi bűnügy bizonyítékai. Úgy alakult a dolog, hogy egy kedves barátom, a hifijére jelentős összegeket áldozó, de amúgy pénzügyi téren igen megfontolt férfiember rendelt valahonnan Hongkong környékéről Audio Note Sp hangfalkábelt. Erről azt kell tudni, […]

Tamponálás II – Trends Audio erősítő

Tamponálás II – Trends Audio erősítő

Igazán jó az eredeti T-Amp, sőt, még zenélő eszköznek is beválik, de vannak nála azért jobbak is ebben a műfajban. Ugyanis egy időben úgy megszaporodtak a Tripath IC-t használó erősítők, mint égen a csillag. Itt vannak ugye a Red Wine apró elektronikái, a jó nevű […]

Szól a rádió – Audio Note Zero Tuner

Szól a rádió – Audio Note Zero Tuner

Vagy egy éve úgy gondoltam, kéne venni egy rádiót. Mert néha olyan jó kis zenéket adnak, például a Bartókon aztán szeretem hallgatni a Gazdasági Rádiót is. Ha ezen beszélgetnek, akkor valahogy egy komoly, hozzáértő és felelősségteljes országban érzem magam, aztán este meg jó kis jazz zenéket tudnak sugározni. Na de akkor még úgy volt, hogy nemsokára itt a vég, jön a digitális rádiózás. Akkor még nem sejtettem hogy szerencsére nem így lesz. Nem akartam nagy beruházást, valami egyszerű, praktikus, de jól szóló dologra vágytam. Nem akartam egy, amúgy elbűvölően karakteres hangú régi McIntosh lábra állításával foglakozni, egy jó kis oszcilloszkópos, vagy éppen a csúcsmodell Marantz 10B-re nem lett volna pénzem, ahogy egy ósdian modern DaySequerra-ra sem. Ugyan majdnem vettem egy szuperszexi Accuphase tunert, de valamiért az sem jött össze.

e1104382

A barátom szólt egyszer csak, hogy jön Peter Qvortrup Pestre lebeszélni az új hazai Audio Note forgalmazást, de közben még neki is hoz egy varázslatos előerősítőt. Na gondoltam, akkor megkérdezem, nem akad-e a raktárban egy tuner is? Egy T-Zero. Ez az Audio Note legkisebb sorozata. Barkácsolók számára nagy sorozatban gyártott alumínium házba építik. Van belőle elő és végfok, akár még távirányítóval is, CD futómű és D/A konverter. Meg rádió. Pontosabban most már nincs, mert ruhát cserélt a sorozat, és még nem teljes az átöltöztetés.

e1104384
Mindegy, Peter talált egy rádiót a raktárban, mondott rá egy jó árat, és megkérdezte, milyet szeretnék. Írtam ezüstöt. Mondta, jó, de csak fekete van. Mondtam, akkor olyat. Aztán jött egy ezüst. A szálloda alagsorában, ahol annyi-annyi High-End Show-n pakoltam ki mindenféle Mercedeseiből az újdonságokat, végre előbukkant a doboz, amin az áll,hogy fekete, de belül ezüst volt.

e1104388
Nem ez volt az egyetlen meglepetés. Nekem az Audio Note Zero sorozata azzal volt egyenértékű, hogy Peter ráakadt az apró, még foglalatot sem igénylő 6111-es elektroncsőre, és az került minden erősítőfokozatba. Nekem is volt ilyennel szerelt Audio Note CD játszóm, mielőtt a Minimálra cseréltem volna, és imádtam.
Na de az én T-Zero-m elején nincs ott a felirat, hogy ilyen cső lenne bene. csak az, hogy valamiféle elektroncső. Hát muszáj volt szétcsavaroznom a kis dobozt, hogy megnézzem mit is vettem Petertől. Egy nagyon okosan kitalált szerkezetet. A lecsavarozott előlapon van a kijelző vezérlése, a kezelőgombok. Ha bekukucskálunk a dobozba, akkor jobbra találjuk magát a rádiót egy okkerszínű áramköri lapra szerelve. Egy fém dobozba csukva maga a rádióvevő rész, meg némi kiszolgáló áramkör. Itt vannak IC-k, de azért arra nem vetemedtek hogy felületszerelt alkatrészek is legyenek rajta.

e1104367

Tovább nem akartam boncolgatni a rádióm, és különben is, a túloldal, a piros áramköri lapra szerelt rész sokkal érdekesebb volt. Ez tulajdonképpen a T-Zero erősítőből származott el. Ennek a közepén ott csücsül egy 5814A kettős trióda. Sose hallottam róla, az adatok szerint az itthon inkább ismert ECC 82 amerikai, katonai kivitelű változata. Biztos talált belőle Peter egy kisebb hangárt megtöltő mennyiséget jó áron.

e1104377

És itt már vannak finomabb alkatrészek is a csövön kívül. Maga a hálózati trafó is igen szimpatikus darab. Előtte korrekt Elna kondenzátorok, és két, a hifi műszaki részéhez kicsit is konyítókat rögtön elmélkedésre késztető papír-olaj kondi. Nagyjából ennyi. Szép, korrekt munka, nagy csoda nincs, de a T-Zero tuner nem is erről szól. A trükk benne az, hogy egy modern, szintézeres hangolású, programozható vevőrészt hoz össze egy bevált, és elismerten kellemes hangú csöves erősítőrésszel.

e1104369

Ãœlünk a fotelben, csak kapcsolgatjuk a távirányítót, és szól a jó kis rádió. Rettentő kényelmes. Rettentő praktikus. És még jól is szól. Ha tényelg lekapcsolnák rövidesen az analóg adókat nem is akarnék többet. Viszont egy dolgot nem tud. A hűha faktort. Amikor megborzong a hátunk mondjuk attól a hangtól amit egy McIntosh tud. Az a csodás meleg barna örömszósz, amiben tálalja a zenét. Az amikor elhisszük, hogy minden egyes taktust féktelen örömükben játszottak el a zenészek, és nem azért, hogy aztán a pénztárban felvegyék a gázsijukat. A T-Zeroban meg inkább vérpofi, nagyon képzett, remek hangszerekkel felszerelt zenészek munkálkodnak, de ritkán kapja el őket az ihlet olyan igazán. Talán ha egy jobb tápkábelt kapnának?

e1104385

Visszacsatolás

Visszacsatolás

A blog statisztikájából látom, hogy egyre többen olvasnak, de hogy mit gondolnak az írásaimről, fogalmam sem volt. Eddig. Most viszont Doransky remek webtechológiai blogján és a miafene.hu-n is jól elmondták a véleményüket. Köszönöm nekik.

Hallgassunk a csajokra

Hallgassunk a csajokra

A hifisták igazán rémisztőek tudnak lenni. Az a fajta, amelyik becsukott szemmel, láthatóan valamire rettentően koncentrálva hallgat zenét. Ennek súlyosbított formája az, amikor hifi kiállításon teszi, és közben jól hallhatóan gyűrögeti a kezében a nejlonzacskóját. Aztán valami végtelenül elcsépelt zeneszám milliószor hallott frenetikus részénél felpillant […]

Tamponálás I. – T-Amp

Tamponálás I. – T-Amp

Néha nagyon kéne dolgozni, de nem megy. Csak bambulok ki a fejemből, és fel alá kóborlok a neten. Kütyük meg hifi, ez a két irány ilyenkor nálam. Egy ilyen alkalommal kattintottam ide. Elolvastam, és szó se’ róla, gyorsan kihúzott az apátiából a dolog. Mondjuk a 6moons-nál is hajlamosak arra, hogy havonta újra felfedezzék a lyukat a sajtban, de ez a szerkentyű tetszett. Ha fele annyira jó ez az erősítő, mint írják, már megéri. Gyorsan rendeltem is magamnak egyet az E-bay-ről. Megjött pár nap alatt, kézbevettem a csomagot – namondom, a posta megint alkotott, kilopták belőle a motyót. Tépem szét a kartont – hát nem, ez tényleg ennyire súlytalan. Kiveszem, nézegetem a tenyeremen ezt az ezüstszín izét, ezt az amcsi kertiparti-hangosításra kiagyalt, elemmel is működő izécskét, és egyszerűen nem hiszem el. Gyorsan kerítettem hozzá egy tápot, valami külső merevlemezt, a számítógéphez kapcsoltam azzal a kis kunkori dróttal, amit adtak hozzá, és úgy tekeredett, mint testőr füle mögött a fülbehangszóró zsinórja.

e1104339

Valahogy beletuszkoltam valami perverzen vékony egyeres drótot a béna csatlakozóira, a másik végére meg jött a Sonata-m. Félve tekertem meg a gombot az előlapon. Piros LED ég, T-Amp megszólal. Te jó ég, ez tényleg zenél! Vagy három napon át dugdostam és drótoztam, cserélgettem és füleltem. És akkor is jó volt. Végig jó volt. Amikor meg nem, akkor meg megbocsáthatóakat bénázott.

e1104334

Gondoltam, megosztom ezt az élményt azzal az emberrel, aki képes volt újra megtanulni a középiskolai matekot csak azért, hogy szétfaragja imádott kocsija ajtaját, és abba dupla reflexcsöves hangdobozt építsen, csak azért, hogy jól szóljon odabenn a cucca. Szóval egy igen elszánt, de zenerajongó embert, Karottát. Megírtam neki a dolgot, kettő perc múlva felhívott, öt perc múlva pedig meg is rendelte a kis erősítőt. Karotta is ugyanúgy elcsodálkozott rajta, aztán tovább fokozta a dolgot majd begányolta az egyik autójába. Úgy tudom, ma is ezen át hallgat zenét otthon, ha éppen tud egyáltalán zenét hallgatni otthon. És erősen ajánlom elolvasni Karotta blogbejegyzéseinek a kommentárjait, azok sem tanulság nélkül valók.

 

Aztán még megfertőztem vagy féltucat embert ezzel a kis izével. Az ország legnagyobb autóhifiguruját, aki még pákát sem volt rest ragadni, hogy IGAZI erősítőt csináljon a T-Ampból. Csinált is, de az én eredeti, szuperolcsó változatom került kölcsönbe kiváltani egy betegeskedő hifilegendát, egy ARC végfokot. Igen viccesen nézett ki a Mana állvány polcán. Elé kötve egy rendes középkategóriás kocsi árányi hifi berendezés, mögé kötve egy másik – gondoltam, itt leégés lesz, de nem. A kis izé bizony zenélt. Mindenféle ARC meg Audio Note között azért sok minden kiderült. Például az, hogy egy igazán jó aktív előfoknál talán nincs is fontosabb és jobb dolog egy hifiláncban. És hogy a T-Amp mint végerősítő szuperál a legjobban. Meg az, hogy az általam felforrasztott használható hangfalcsatlakozók állandóan letörnek – hát igen, nem vagyok a pákák ördöge, az már sokszor kiderült.

kep-002_01

A mindenféle költözéseim során aztán kikerült a kis csodaszerkentyű a láncomból, kölcsön lett adva hosszasan, de amikor az interneten láttam, hogy van utódja, beszereztem egy Super T-Amp-ot. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint az előd, csak normális aluházban, használható csatlakozókkal. Tavaly nyáron elkunyerálta tőlem az autóhifim beépítője. Nézegette, forgatta: – Na, és akkor ebben hol az erősítő? – kérdezte, majd hazavitte, és másnap közölte, ezt én ugyan vissza nem kapom, megveszi tőlem, ha el akarom adni, ha nem. Azóta Pécsett is kitört a T-Amp-mánia.

e1104349

Pontosabban a Tripath-őrület. Merthogy a T-Amp szíve-lelke-erőműve egy IC. A Tripath gyártmánya volt egykoron. Sajnos a cég egy ideje már nem létezik, de a tudását, terveit, szabadalmait megvette a Cirrus Logic. Igazából nem high-end felhasználásra szánták, hanem tévékbe, mini hifitornyokba, hordozható motyókba. Úgynevezett D-osztályú erősítő. Digitálisnak is szokták hívni, de nem az. Nagyon újnak sem lehet mondani, hiszen már elektroncsövekkel is építettek ilyen kapcsolású elektronikát az ötvenes években. A legnagyobb előnye, hogy nagyon nagy a hatásfoka. És akit mélyebben érdekel ez a D-osztály, az kattintson ide a matematikai háttérért. A T-Ampban zenélő Tripath IC teljesítménye nem kriminálisan nagy torzítással még tíz watt sincs.

e1104343

Ennek ellenére igen kellemesen szól, de dinamikája, ereje csak akkor van igazán, ha jó előfok kerül elé. Viszont önmagában is mágikusan tudja összefűzni a hangokat. A zene úgy hat, mintha az ember állandóan krémest enne a Budai cukrászdában. Azok a csodás vaníliás ízek! Az a telt sárga szín! Az a csodásan lágy krém! Azok a roppanó sütitetők! Szóval cukrászdába járni jó, édességet enni jó, de nem árt tudni, van világ az édességiparon túl is.

e1104341


%d blogger ezt szereti: