Hifis kalandok

Hónap: 2011 november

Egy hobbi halála, avagy milyen a világ legrosszabb hifi cuccával élni?

Egy hobbi halála, avagy milyen a világ legrosszabb hifi cuccával élni?

A párom odalépett a távirányítóhoz, és egy határozott mozdulattal felhangosította! Minő égi csoda, miféle enigmatikus változás állt be a világ folyásában, hogy ez megtörtént. Eddig ugyanis a hangerő csak egyfelé változhatott asszonyi parancsra – lefelé. Most pedig hangosít, magától keres ki CD-t, sőt még a […]

Történetek a Gelkából II – Tesla

Történetek a Gelkából II – Tesla

Tesla. Ez a csehszlovák gyár csak úgy ontotta magából a szórakoztató elektronikai csodákat, de a szocializmus szelleme túl mélyen ivódott a márka autórádióiba. Az elképzelés ugyanis jó volt, de a megvalósítás… Kuznyák elvtárs, ebben a magnóban nem lett motor cserélve. Főnök elvtárs, ebben tényleg nem. […]

Történetek a Gelkából I. – Clarion Model 77a

Történetek a Gelkából I. – Clarion Model 77a

Van nekem egy kedves barátom, Kuznyák Miki a kütyüdoktor, akivel annyira jól meg lehet beszélni az élet nagy és apró dolgait. Pláne akkor, ha kellő cigiszünetet tud közbeiktatni, de legutóbb még ezekről is elfeledkezett, amikor a cége, a Duett padlásának rejtett kincseit pakoltattam ki vele. Rengeteg régi autórádiót meg magnót. Miközben portalanítottam meg fotóztam, órákon át mesélt ezekről a szerkezetekről, meg a Gelkáról, ahol ifjú korában szervizelte, ezeket a csodákat,  és amiről már lehetett olvasni az Oldtimer Youngtimer lapban, de nem tudom megállni, hogy ne legyen szó, meg még több kép itt is.

Az első tárgyat a vendégváró vitrinjében szúrtam ki, azért került oda mert szép, és ezért is került a gyűjteménybe.  Ez a Clarion Model 77a. Miki erősen vakarta a fejét, amikor kérdeztem róla, mert kiderült, hogy csak két dolgot nem tudott róla, azt, hogy mikor került hozzá, és azt, hogy mikor készült. Az rendben van, hogy a Calrion több mint hetven éves, 1940-ben alakult, meg az is, hogy az első tranzisztoros rádió 1954-ben készült el, de a nagy amcsi cégek nem foglalkoztak vele, mert vacakul szóltak a csövesekhez képest, így jöttek a japánok, mint a Sony, akik kicsi, könnyű és hordozható dolgaikkal lesöpörték a piacot.

Tényleg Clarion gyártmányú lenne ez a kondenzátor?

Na ez a Clarion is ilyen. Kicsi, könnyű és hordozható. Akár autóban is. A szürke fém keretet kell csak a kocsiban fixen rögzítenünk, azt be is tudjuk vezetékezni, de ha odaérünk a strandra mondjuk, egy laza mozdulattal kihúzzuk és egy külső adapterrel mint egy csinos kis táskarádiót vihetjük magunkkal. Zseniális. A hangszórója beépített, a szürke autós tartóban lukak vannak, azon keresztül tud szólni. Szolgáltatásilag nincs túlextrázva ez a Clarion, lehet rajta hangerőt állítani, meg hangolni. Szigorúan csak középsávon, és persze monóban. A burkolat alatt azért találunk érdekes dolgokat. Például Clarion feliratú kondenzátorokat, ami azért meglepő, mert az csak az utóbbi évtizedek divatja, hogy egy cég a saját nevére fóliáztat ilyen alkatrészeket, így nagyon valószínű, hogy ezt is házon belül gyártották.

Meglepően modern megoldásokat használtak benne a tervezők

A hangolása pedig nem az akkoriban megszokott forgókondenzátoros, hanem induktív elven működik. Ez sokkal pontosabb és megbízhatóbb, jellemzően autórádiókban alkalmazott megoldás, ahol azért durvábbak a feltételek, mint egy konyhaablakban trónoló otthoni készüléknél. Az antennáját, ami ferritből készül, a ház belsejébe rejtették, így nem tud letörni, elveszni, meglazulni. Meglepő, de ez az autóban is működik, pedig a fém tokja árnyékol, de hát a japánok már akkor is nagyon ügyes emberek voltak. És előrelátóak. Az autós kereten ugyanis megfordítható a táp polaritása, hiszen ebben az időben voltak még pozitív és negatív testelésű autók gazdagon, de ez a kis Clarion mindkettőben használható volt. Amúgy igazi gyöngyszem. Jó kézbe venni, a tokból kihúzni, betolni, nézni, hogy csúszik a mutató a skála felett, mennyire jól össze van rakva ez a Model 77a.

Nem bonyolították túl a rádió kezelését
Ez a táskarádió üzemmód

 


%d blogger ezt szereti: