Hifis kalandok

Belsőség – Audio Note M7 Tube belülről

Belsőség – Audio Note M7 Tube belülről

Gyönyörűen süt a nap, a szomszédok a gyümölcsfákat metszik, csiripelnek a madarak, és ilyenkor egy igazi hifis mit csinál? Csavarhúzót keres és óvatosan szétszedi az előfokát, hogy szép képeket csinálhasson róla a blogjába. Persze inkább ilyen lusta délutáni fotók lettek, de nem minden tanulság nélkül.
Először is gondoltam felhajtok a szerkezethez, az Audio Note M7 Tube-hoz egy kapcsolási rajzot. Hát nem találtam. Jó, itt van ez a közkézen forgó, de ez sok szempontból nem stimmel.

Először is az enyémben van fonó fokozat. Másodszor más csövek vannak benne. És öt. Meg egy egyenirányító. Sehogy sem stimmel.

Na jó egy kicsit. A 6072-ők és az előfokban lévő 12AY7-ek a valóságban azonos csövek. Kondo mester JAN GE-ket választott bele és nagyon aranyos módon még egy réz szálat is áttekert a tetejükön stabilizálás gyanánt. Amúgy az egész előfok egy rettentően jól összerakott profi munka. Mondjuk ennyi pénzért illik is, de a kisszériás gyártás azért nem mindig egyenértékű a jó szerelési minőséggel.

JAN GE 6072 azaz 12AY7 a kis réz biztosító szállal

Az alkatrészek érdekesek. Tulajdonképpen alig van benne olyan nagyon hűha dolog. Jó az ellenállások tantalumok, ez sose volt olcsó, de még belefér.

Tantál ellenállások

A kondik jó része Nippon Chemicon, találtam két Black Gate-et, és néhány nagyon fura valamit. Na ezek a különlegességek. A Sumitomo műanyag hengerbe bújtatott akármik, a kis kilógó ezüst drótjaikkal. Ezek a japán Audio Note műhelyben kézzel készült egyedi ezüst kondik. Randák, de mágikusak.

A Sumitomo gumicső rejti az egyedi ezüst kondenzátort

A kábelezés az akkori csúcs drót az AN Vx, szigorúan nem öt centisre vágva. A potméterek Noble gyártmányúak. Úgy tűnik, mintha nyomtatott áramköri lapok lennének az M7-ben, de nem ezek csak mechanikai segítséget nyújtanak, forsínekkel meg lábtól-lábig forrasztással oldottak meg mindent az erősítő belsejében. A felépítése érdekesen kétszintes. Fenn csak a csövek vannak és a trafók árnyékolása és a tápkondik, a vastag középső réz lap alatt lakik maga az áramkör.

Noble potméter

Tulajdonképpen semmi különös nincs ebben az előfokban, semmi ráolvasás, mágia, voodoo, amit sokan felrónak az AN/Kondo cuccoknak. A későbbi példányokhoz képest legalábbis nem sok.

A korabeli AN csúcsdrót
Hol van itt a voodoo? Ez a polc magáé az áramköré.
A polc túloldala, a csövek, a tápkondik meg a hálozati trafó.

Csak a saját gyártású ezüst kondik. Meg egyfajta nagyon finom anyaghasználat és az építés rendkívül időtálló módja, amivel én még csak japán készüléknél találkoztam.1 thought on “Belsőség – Audio Note M7 Tube belülről”

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: