Hifis kalandok

Kortárs zene, de tényleg

Kortárs zene, de tényleg

Nem tudom szabad-e ennyit idéznem, de muszáj:

“Elkezdődik egy kromatikus skála, és utána hatvan skálát kell eljátszani úgy, hogy kimarad egyre több hang. Aztán megyünk vissza, ugyanabban a sorrendben, de közben preparálnak az asszisztensek, méghozzá három szinten. Hangmagassági szinten, vagyis fémeszközöket tesznek a zongora húrjai közé, általában facsavarokat, amelyek a zongora hangját dúsítják és megváltoztatják a hangmagasságot. Ezután következik a papírozás és tiplizés, amikor a zenei hang változik a magasság szempontjából értékelhetetlen hanggá, fehér zajjá, végül következik a szivacs, amely elnémít mindent, még a billentyű moraját is. A néző azt látja, hogy a zongorista ugyanazzal a lendülettel játszik, de már nem hallani semmit.”

Kocsis Zoltán a klaviatúránál, három jeles magyar zeneszerző közben fokozatosan szereli a zongorát. Arra azért kíváncsi lennék, milyen kottakép alapján rakják be az oda nem illő tárgyakat. A teljes cikk a NOL-on, de csak erős idegzetűeknek.Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: