Hifis kalandok

Nadon ügyes – Gyuri bácsi féle Nad lemezjátszó tuning

Nadon ügyes – Gyuri bácsi féle Nad lemezjátszó tuning
Vass Andrási György, Miskolctapolca, Fenyő utca 20
Az alkotó elérhetősége

Tegnap Miskolcon jártam, Vass-Andrási Gyuri bácsinál, és szokás szerint valami kis csodát láttam az egyik szekrénye tetején. Nem, ezúttal nem egy újabb légcsapágyas lemezjátszót, hanem valami sokkal prózaibb szerkezetet. Egyrészt nagyon ismerős volt. Használtam én is ilyen Nad 5120-as lemezjátszót, amit Hifi Magazinosan tuningoltam, leszedett külső burkolattal, lapos meg csőkarral, de ahogy lett egy kis pénzem, örömmel váltam meg tőle. Na a csupaszság ezen a gépen is megvolt, de Gyuri bácsi azért erősen feljavította az eredeti változatot. A doboz itt is a kukába került, a függesztett váz egy falapra épül. A bal felső sarokban van az aprócska tápegység, az új Tesla motor társaságában. Ez rendkívül furmányosan van felfüggesztve és egy kis ellensúllyal kiegyenlítve, így alig-alig kerül át róla rezgés a tányérra, ami nem gumi-fém szendvics szerkezet, hanem plexi. Ez utóbbit Gyuri bácsi esztergálja és az átalakítás része a csőkar átkábelezése is. Ez gyárilag négy részből áll, ehelyett egyetlen, megszakítatlan Litze köteg fut a hátulra szerelt Rca csatlakozókig. A rugók alatt meg a motor környékén balsafa elemek vannak, ezek igen jól csillapítanak. Rendkívül ötletes átalakítás, az igazi kritikus pontokon javít a Nad-on és 25 000 forint körüli árával nem is modható drágának az átalakítás. Na és jöjjenek a képek. Aki járt már Gyuri bácsinál, az tudja, hogy nála két dolog szokott lenni a sok-sok macskán kívül. Árnyék és hideg. Hát ezek miatt lettek ilyen sánta-béna vakus fotók, elnézést érte.

Nad 5120 kicserélt motorral
A kis doboz a tápegység, de ennél izgalmasabb a balsafa kockákra függesztett motor az ellensúllyal.
Rendes RCA kimenetet és földpontot kapott az átkábelezett kar
A Nad teljes szépségében. A háttérben a kék porszívó Gyuri bácsi saját építésű, gyönyörűséges lemezmosójához tartozik.


5 thoughts on “Nadon ügyes – Gyuri bácsi féle Nad lemezjátszó tuning”

 • Ezt a MOD-ot nekem is megcsinálta Gyuri bácsi, kb. 12-13 éve, ugyanilyen akril-tányért is kaptam tőle és sokáig jó is volt. Az eredeti baj az volt, hogy lett egy olyan nagy, álló hangdoboz-párom (egy akkor műegyetemsita ismerősöm csinálta a dobozokat, én pedig a hangváltót; de már sikeresen, meglepően jó áron túladtam ezeken a dobozokon is). Ezeken a dobozokon a motor-zaj úgy jelentkezett, hogy a membrán ki-be sétált a lemez lejátszása közben és ez elég zavaró volt auditíve is. (Az ezt megelőző hangdoboz-páron ez fel sem merült, mert egy Orion HS 282 volt…) Sajnos azonban, néhány év elteltével jelentkezett egy egészen speciális sebesség-egyenetlenkedés: időnként “megdöccent a hang”. Nem nagyon értettem a jelenséget, szíjakat is cseréltem, a motort is figyeltem, aztán rájöttem: a lemezjátszó-korong elég gyenge minőségű csapágya nem bírta az iramot, kitágult és időnként ezt a jelenséget produkálta, ekkor egy nagyon kicsit, alig láthatóan megbillent a tányér és ez elég volt ahhoz, hogy egy rángást okozzon a lejátszáskor. Tehát a nehéz akril-tányér nem biztos, hogy ehhez a csapágyhoz jó ötlet volt. Sebaj, már ezt is eladtam….

  • Hát igen, a tuningnak megvannak a határai, de a NAD-on azért első ránézésre is látszik, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték.

 • Apologies for not replying in Hungarian. A very nice job on the NAD 5120. Did you change the motor from an AC to DC unit ? I ask becuase I still have some hum which I think comes from the original AC motor. I notice a blck neat the motor perhaps this is a DC supply ? If you have any tips for resolving hum issues I would be interested. My unit has the flat arm.

  Thanks

  JOnathan

  • Hello

   Sorry for the late response. Yes, thats the DC unit. Really cheap Tesla motor, but better than the original. I think the earth cable in the NAD/Tesla sometimes broken or not connected well. Pick up the upper part, and check the earth.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: