Hifis kalandok

Digitális rádióadás

Digitális rádióadás

Munkaadómnak egyszer már jól megírtam ezt a fura történetet, ahogy itthon elindul végre a digitális rádiózás, de ahogy elnézem, nem árt ezt itt az interneten is közzétenni. Akinek feltűnne némi hasonlóság egy autós újságban olvasottal, hát az nem véletlen.

Az országgyűlés jól dolgozott, végre Magyarországon is megszületett a törvény, amely lehetővé teszi, hogy megtörténjen a televízió- és rádióadások átállítása digitális formátumra. A hírnek mindenki örült. A politikusok annak, hogy sikerült megegyezniük egymással; a média, a kommentárok pedig annak, hogy ezen a területen sikerült megakadályozni, hogy lemaradásba kerüljünk az Európai Unió többi országához képest. Időben kiírásra kerültek a pályázatok, így ma már azt is tudjuk, az Antenna Hungária lesz az a szolgáltató, amelyik kiépíti a megfelelő adóhálózatot, hogy a nézőkhöz-hallgatókhoz egyesek és nullák formájában, digitalizált formában érkezzen az információ. A dolog sikertörténetnek tűnik, és bizony több helyről is elhangzott, miszerint minden feltétel adott 2012-ben az összes analóg adó lekapcsolására az országban.

Szerencsére erre nincs semmi esély. Az analóg televíziós adások valóban kihalásra vannak ítélve, de a megszokott FM adók nem. Az Antenna Hungária és a Magyar Rádió, az új adók kiépítésére pályázó két cég egyszerre nagyot akart ugrani, és nem az úgy-ahogy elterjedt DAB, hanem a műszakilag korszerűbbnek mondott DAB+ szabvány bevezetését tervezte. Hasonlóan a földi digitális tévéadásoknál a kódolás nem mpeg2, hanem mpeg4 formátumban fog történni. Ilyen módon kezelt műsor vételére alkalmas tévé még alig van, de már feltünedeztek a boltokban az első set-top boxok, amelyekkel meg lehet oldani ezt a problémát.

A digitális rádióknál sokkal rosszabb a helyzet. Maga a DAB rádiózás sem egy sikertörténet. Németországban, sok milliárd euró elköltése után leállították a fejlesztését, és csak a szinten tartásra biztosít a kormány pénzt. A skandináv államok a megszüntetését fontolgatják, Nagy-Britanniában pedig a hallgatók nem érzik az ígért minőségjavulást, és egyre nagyobb nyomást gyakorolnak, hogy a jazz és komolyzenei adók térjenek vissza a hagyományos, nem digitális műsorszórásra. A készülékek sem túlzottan keresettek, a legtöbbet – konyharádió formájában – nagy áruházláncok osztogatták el ingyen a vevőiknek. A legnagyobb japán autórádió-gyártók, mint az Alpine és a Pioneer, már évekkel ezelőtt megjelentettek olyan kiegészítő dobozokat, amelyekkel elérhetővé vált a DAB adás. Ma már ilyeneket nem találunk, egyszerűen nem volt rá kereslet, az utolsó darabokat fillérekért árusították ki. Nem is baj, mert az itthon bevezetésre kerülő DAB+ ugyanis nem fogható a jelenlegi eszközökkel. Sőt, jelen pillanatban alig kapni ilyet. Információink szerint ugyan az Antenna Hungáriában már van ilyen eszköz vizsgálatra, már lehet egyfélét webboltban vásárolni is, és kezd bővülni a kínálat. Arról nem is beszélve, hogy az egyszerű vásárló csak annyit tud, hogy digitális rádió, és nem fog olyan dolgokkal foglalkozni, hogy DAB vagy éppen DAB+, csak annyit lát, hogy használtan olcsón vehet, és csak otthon fog rádöbbenni, hogy nem működik az eszköze.

DAB+ adást konvertál FM-re ez az izé a kocsiban
DAB+ adást konvertál FM-re ez az izé a kocsiban

A technikai feltételek ugyan már megvannak a magyar digitális rádió indulásának, ugyanis végre egy chipgyártó megkezdte a megfelelő áramkör gyártását és szállítását, de a gazdasági megfontolások ellene szólnak. A DAB+ ugyanis vagy jobb minőséget vagy jobb tömörítést, így egy sávban több program sugárzását biztosítja a DAB-hoz képest, de ennek ára van, mert az alkalmazott eljárás jogdíjas. Minden eladott vevő után fizetni kell, így ezek a termékek érezhetően drágábbak, és azok is maradnak, mint az ilyen költséggel nem terhelt DAB-vevők. Jelen pillanatban pedig nem látszik olyan szereplő, aki megfinanszírozná ennek költségeit.

Szerencsére nem is lesz rá szükség. A törvényben ugyanis az szerepel, hogy a rádiók digitális átállása csak akkor történik meg, ha az ország lakosainak 75%-a képes lesz a vételére. Ez pedig kizárt, ma nincs is ennyi rádióhallgató az országban. Nem hivatalosan az Antenna Hungariánél és a Nemzeti Hírközlési Hatóság is megerősítették, belátható időn belül nem számolnak a hagyományos rádióadások megszüntetésével, hála a törvényben szereplő feltételnek.

Érdekes dolog, hogy miképp szavazták meg ezt az értéket honatyáink, nagy-nagy egyetértésben. Az általam megkeresett több, a parlamenti patkó két oldalán ülő és az ORTT-ben helyet foglaló, a témával intenzíven foglakozó politikus egybehangzóan állította, hogy nem is találkoztak a DAB+ elérhetetlenségének, ritkaságának, drágaságának problémájával, de mindannyian nagyon örültek, amikor megtudták, hogy így megmentették a 2012 után is rádiót hallgatni akarókat, vagyis jól szolgálták a választók érdekét. Véletlenül.2 thoughts on “Digitális rádióadás”

  • Megint egy átgondolatlan ,ötlet szintű , külsőleg látványos dolog.
    Mi lett volna az analóg rádióadások nélkül az autórádiók, hordozható rádiók millióival ?
    Biztosan mindenki könnyű szívvel kidobná ezeket, ás átállna a digitálisra
    (Hiszen oly jól állunk mostanában).

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: