Otthoni hifi

Űrséta – Nottingham Analouge Interspace Junior lemezjátszó

Házigazdánk, Chris végre odament a hifi rendszerhez, és feltett egy lemezt. Valami fura, óriási tányérú, ház nélkül, szemmel láthatóan angol lemezpörgetője volt. Megfogta a kiskukta méretű lemeztányér szélét, kicsit meglökte, és a lemezjátszó forogni kezdett… Maga volt a varázslat. Akkor persze nem értettem, hogy miért nem a világ legjobb lemezjátszóját, a Voydot használja a legjobb angol hifi újság, a Hifi News újságírója. Pláne egy olyan láncban, ami rengeteg Audio Note termékkel van megrakva, és annyira jól passzolna elé? Persze akkor még ifjú voltam és bohó, na meg bután erőszakos a tudatlanságom miatt, így azt képzeltem, van olyan, hogy a világ legjobb lemezjátszója. Szóval Chris megpörgette a tányért, és utána zenét hallgattunk. Akkor találkoztam először Nottingham Analogue futóművel.

Most pedig itt pörög egy nálam. Nem örökbe, csak vendégségbe jött hozzám, hogy ismerkedjünk egy kicsit. Angliából idáig egy nagy kartonban utazott. Ez lehetett életében az első utazás, ugyanis ez a lemezjátszó nem valahol az evőpálcikák birodalmában, a nagy fal árnyékában született, ez tényleg angol. Van rajta erről szóló szép nagy matrica is. Ráadásul nem a manapság annyira elterjedt CNC bűvészet eredménye a Nottingham Analogue Interspace Junior. Nincsenek rajta fényesen csillogó krómhengerek, kis lábacskák, csövecskék, emeletek és szintecskék, firlefrancok és függőcskék. Az Interspace tulajdonképpen egy konzervatívan egyszerű lemezjátszó. Egy vastag fa az alap, ebbe van süllyesztve a csapágyfészek, erre szerelve a motor. Ez utóbbit meglehetősen lágyan függesztették fel, és igen apró. Ez a motor szolgál az összes Nottingham Analogue lemezjátszóban. Az Interspace-nél tápegység nem tartozik hozzá, csak egy szál villanydrót lóg ki a végéből, arra nekünk kell felszerelni a megfelelő villásdugót.

Ez volt a kábel végén. A csatlakozóról a vevőnek kell gondoskodnia

A tányér vastag és nehéz, pont ilyen van a nagyobb testvér Space Decken is. A nagyobb tesókon ez az alkatrész még vastagabb és nehezebb. Jellegzetes formájukat az oldalukra húzott gumigyűrűknek köszönhetik. Ez a tervező, Tom Fletcher elképzelése szerint csökkenti a káros rezonanciát, csillapítja a tányér önrezgését, és jó alaposan felnyomja a vérnyomásunkat. Ugyanis ezeket a gumicsöveket nekünk kell felhúznunk, és tuti, hogy elsőre nem lesz jó. Pontosabban majdnem jó lesz, de ha fentről nézzük, látni fogjuk, hogy itt-ott belapul a cső, mert ahogy ráfeszítettük a tányérra, kicsit megcsavarodott a gumi. Persze gondosan aprólékos munkával ez orvosolható, ha van néhány ráérő óránk, napunk.

A Nottingham Analogue Interspace Juniornak azonban van egy ennél sokkal idegtépőbb részlete is: a hangkar. Tom Fletcher tervezte ezt is. Egytűcsapágyas, pont úgy, mint a többi Nottingham Analogue, és nagyon-nagyon jól néz ki. Finoman kidolgozott részleteket látni rajta mindenhol. A karcső karbon, ez illeszkedik az alumínium csapágyházba, a túloldalán pedig a hangszedő felszerelésére szolgáló rész is ebből a könnyűfémből van.

Az egészet a lemezjátszóra felszerelt, a karhoz hasonló igényességgel kidolgozott alumínium szerkezetben kell rögzíteni. Ehhez némi segítséget nyúlt az angolosan béna fekete-fehér fénymásolt használati utasítás, és sokkal többet az interneten talált leírás. Tehát szépen beszereltem a ZYX-em a karba, és elkezdtem a beállítást. Hát nem ment olyan könnyen, mint a Pinkemen. Elsőként az Interspace-hez adott beállító lemezzel bíbelődtem egy kicsit. A kis habszivacsokat előírásszerűen betettem a tányér alá, így az nem mozgott. Ezek után a hangszedő megfelelő pozíciója következett volna.

A ZYX határeset. Ugyan az alumínium kartartón több furat is van, hogy ide-oda állítsuk a kar középpontját, de mivel nem az enyém lesz a lemezjátszó, így megelégedtem azzal, hogy hagytam gyári pozícióban. Ilyenkor ugyan a ZYX kényelmetlenül hátra van csavarozva, de a sablon szerint még éppen megfelelő helyen van. Igaz, közben hatszázszor elmozdult a nem teljesen meghúzott csavarral állított ZYX. Amikor jónak tűnt, akkor kiderül, hogy rossz szögben rögzítettem a kart, egyszerűen nem tudná végig lejátszani a lemezt.

Kezdődhetett minden elölről. Aztán a tűerő. Az ellensúly egyszerűen elcsúszik egy fém csövön. Semmi csavar, semmi fixálásra szolgáló eszköz. Nagy nehezen a helyére húztam, majd kiderült, hogy nem áll függőlegesen az ellensúly. Aztán jól állt, de akkor meg a VTA nem volt jó. Aztán az jó lett, de akkor meg az ellensúly nem. Órákon át pöckölgettem, tekergettem, tologattam, mértem, aztán feladtam. Most mondjuk olyan 90%-osan jó. Mindenesetre az kiderült, hogy az egytűcsapágyas karok beállítása tényleg sokkal macerásabb feladat.

Szerencsére az Interspace Junior meghálálja ezt a sok bíbelődést. Bár ez a legkisebb, legolcsóbb Nottingham Analogue lemezjátszó, így is legalább a középkategóriába tartozik. A karja ugyan nem 12 colos. A tányércsapágy is csak a vázba van süllyesztve, nem pedig egy külön gondosan kidolgozott fém talapzatra, mint a nagyobb tesóknál. A hangja ennek ellenére egyáltalán nem kispályás. Egyáltalán nem vékony, nem csak a középsávra koncentrál, mint ahogyan ez az olcsóbb, alapfokú, vagy drága, de béna lemezjátszókra jellemző. Kifejezetten hatásosan szól. A feleségem például fél perc után közölte, hogy a karácsonyra éppen tőle kapott Stockhausen zongoralemezt ne merészeljem még egyszer feltenni, ha ő is itthon van. A Mozartnál viszont nem panaszkodott. Nincs is mire. Az Interspace Junior ugyanis felvillant valamit abból, amire csak a legjobb lemezjátszók képesek. Igen egységesen szólal meg, van lendülete, ritmusa és igen közvetlen a megszólalása. Ami hiányzik belőle, az a zene igazi tartása, a dinamikai finomságok megmutatása, az igazi nagystílűség. Ahhoz alighanem egy olyan Nottingham Analogue kéne, aminek nincs a nevében a Junior szó. Valami olyasmi, mint Chrisnél volt, aki így visszaemlékezve tényleg kapisgálta, mi is a hifizés lényege. Most már talán én is.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .