A világ második legjobb fejhallgatója – Audeze LCD-2

A világ második legjobb fejhallgatója?
A világ második legjobb fejhallgatója?

Fura dolog a világon a második legjobbnak lenni. Itt van ugye Emmet Ray, a világ második legjobb gitárosa, aki elájul, vagy éppen a tetőn át próbálja elhagyni az épületet, ha véletlenül összefuthatna a világ legjobb gitárosával, Django Reinhardttal. Vagy ott van ez a Yohan Blake nevű fiú. Akkorát, de akkorát futott a Wembley műanyagján száz méteren, hogy a mai napig csak róla beszélnénk, ha nem lenne egy Usain Bolt nevű honfitársa, aki mégakkorábbat futott. Szóval másodiknak talán nem olyan jó lenni.

Na de ki mondja, hogy ez a fejhallgató, az Audeze LCD-2 lenne a világ második legjobb fejhallgatója? Hát maga a gyártó, hiszen ők úgy gondolják, hogy a nagytesó, az LCD3 a legeslegeslegjobb, ez meg szorosan a nyomában. Mások persze másképp, a legjobb címet biztos magáénak gondolja a nagyok közül Audio Technica, az AKG, a Sennheiser, a Beyer, a Grado és még sokkal inkább az olyan kicsi specialisták, mint a Stax, a Hifiman…

Atombiztos szállítódoboz, faápoló folyadék, tulajdonképpen működik kábel
Atombiztos szállítódoboz, faápoló folyadék, tulajdonképpen működik kábel

Az Audeze-nél persze mindent megtesznek, hogy az embernek eszébe se jusson ezt a második helyet kétségbe vonni. A fejhallgató egy formás kis műanyag bőröndben érkezik, védve terrorista támadás, atomvillanás és a mindennél sokkal súlyosabb macera, a légi szállítás ellen is. Ha az ember valahová leteszi, hatalmas elvárásokkal fog találkozni. Van aki azt hiszi, hogy valami precíziós bérgyilkosfegyver fog előbukkanni a hangosan csattanó zárak nyitása után, más valami csúcskategóriás mérőműszert vár, mondjuk egy szeizmográfot, ami pontosan megmondja hol robbant az észak-koreai atombomba, de fejhallgatót, hát azt senki. Van még az Audeze mellé csomagolva fakezelő folyadék, hosszú zsinór, meg egy olyan frekvenciaátviteli görbe, aminek egy jó részét mintha vonalzóval húzták volna meg.

Az Audeze LCD-2 hallgatása nem csak olyan fejhallgatószüzeknek élmény, mint amilyen Kékkutya volt
Az Audeze LCD-2 hallgatása nem csak olyan fejhallgatószüzeknek élmény, mint amilyen Kékkutya volt

Kézbe véve az LCD-2-őt két dolog jutott az eszembe. Szép és kisipari. Mondjuk annyira nem kisipari, mint egy Helius kar, de nem is annyira szép, mint mondjuk egy dögös Audio Technica fejhallgató. És sajnos nem is annyira kényelmes. A két vaskos párna hámba fogja a fejünket, mintha lovak lennénk, a jókora súly azon nyomban elkezdi tesztelni kutacsaink összenövésének az erősségét, én ráadásul szemüveges is vagyok, és hát az Audeze nincs jó barátságban ezzel a látásjavító eszközzel, mindenáron le akarta tolni az orrom végéig. Szóval szenvedni kell, hisz ez egy mácsó fejhallgató.

Ez egy mácsó fejhallgató
Ez egy mácsó fejhallgató

A hangja viszont…, hát az meglepő. Miki barátom, aki tud az én bugyuta hifis hobbimról, és elnéző mosollyal hallgatja a történeteim ebben a tárgykörben, cserébe azért, mert én ugyan így teszek, amikor mindenféle régi rozsdakupacokról mesél áhítattal, amiből majd egyszer veteránautó lesz, szóval ő feltette a fejére és egy perc hallgatózás után annyit mondott – ez nagyon más. Aztán hosszas eszmecsere után pontosítottuk ezt a másságot. Az biztos, hogy nem a megszokott fejhallgatós, itt szól a fejemben valami zeneminiatűr programot adja elő LCD-2. Inkább olyan, mintha bedugnám a fejem egy szobába, ahol zenélnek – mondta Miki, majd gyorsan visszaadta az Audeze-t, nehogy tényleg komolyan vegye az ajánlatom és hazavigye, mert az asszony nem engedne be a házba még egy drága hobbit.

A fejhallgatótól meglepően realsita térhatásért, a jó mélyekért jórészt ez a fura kialakítás a felelős, ami meglehetősen eltratja a fültől a nagy membránt és meg is dönti a síkját
A fejhallgatótól meglepően realsita térhatásért, a jó mélyekért jórészt ez a fura kialakítás a felelős, ami meglehetősen eltratja a fültől a nagy membránt és meg is dönti a síkját

Hát ez nagyon más – mondta donpe, akinek az Ужидобоз II látogatását köszönhettem. Mintha bedugnám a fejem egy ajtón a szobába, ahol zenélnek, de ő nem állt ellen a csábításnak, és a látogatása végén távozott az LCD-2-vel a hóna alatt, sőt később meg is vette a forgalmazótól, és boldogan meséli micsoda élmény vele az orosz romantika nagyjait füleni vele Pink Floyddal cserélgetve.

Az LCD-2 igen nagy fejhallgató
Az LCD-2 igen nagy fejhallgató

Na és itt jönne az, hogy akkor én meg szomorú vagyok, mert több heti együttélés után elvitték tőlem a világ második legjobb fejhallgatóját, és most ez mekkora űrt hagy az életemben, addig nem nyugszom, amíg össze nem kuporgatom rá a pénzt. De nem, most nem. Az LCD-2 nem nagyon illeszthető be az én életembe. Nyitott, tényleg mindent hallani belőle kifelé is és ez ellenkezik a családon belüli békés egymás mellett élés szabályival. Hagyján, hogy apán fejhallgató van ezért látványosan kivonult a família életéből, de még üvölt is az a fejhallgató. Nem, ez nem működik. A másik, hogy az LCD-2 nekem nem annyira különleges élmény. Végy egy jó nagy membránt, bízd rá a sávszélesség nagy részét, a mélyekkel trükköz egy kicsit, hogy legyen belőle elég, az egész legyen jó gyors, gitárzenéken meg egészen ütős, és az egészet csomagold be valami egyedibe. Ismerős a recept? Igen, ez az Audeze LCD-2, na de illik a Zu Druidomra is, és hát ez utóbbi a fizika ma elfogadott törvényei szerint erős előnyben van, mert ha szól, akkor nem olyan érzésünk van, mintha bedugtuk volna a fejünket egy szobába koncertet hallgatni, hanem ott vagyunk a szobában, a koncerten. Hiába teljesen más a két technika, a Zu póriasan egyszerű hangszórót dug egy fifikás dobozba, az Audeze meg egy végletekig finomított membránt és trükkös mágnesrendszert egy bambusz kalickába, nekem mégis hasonló a végeredmény. Persze szerencsés flótás vagyok, van szobám, ahol hangdobozok állnak, olyanok, amik igen gyakran tesznek a kedvemre. Azt hiszem preZu időszakomban kezem lábam törtem volna egy Audezeért, szigorú napirend szerint zárkóztam volna be egy szobába, hogy ne zavarjam a családot és viszont, és rettentő elmélyült kucorodások közepette fedeztem volna fel újra a zenéim.

A fának látszó anyag valójában bambusz
A fának látszó anyag valójában bambusz…

Persze piszkálta a csőrömet, hogy itt a világ második legjobb fejhallgatója és én mégsem vagyok belé szerelmes, mit lehetne csinálni, hogy az legyek, így nagyon tanulságos kísérletek alanya volt. Például megpróbáltam a Heed Canalottal mindenféle hifis mágiát. Tápkábelcsere, mozgó állvány, nagyon szilárd állvány, mindenféle USB kábelek csereberéje, sőt, még egy korábbi verziójú D/A kártyát is dugtam bele. Már megint az jött ki, hogy a legjobb alátét mi magunk vagyunk, vagyis úgy szólt a legjobban az LCD-2, hogy az egyik kezemben a Canalot, a másikban a tápja volt, minden más ezt közelíteni tudta csak.

... amit ilyen finom anyagokkal ápolhat a gondos Audeze tulaj
… amit ilyen finom anyagokkal ápolhat a gondos Audeze tulaj

Aztán az is kiderült, hogy az orosz Laconic Night Blues csöves fejhallgatóval egészen remek párost alkotnak. Nem csinált nagy változást a Canalothoz, vagy a TC Konnekt8-hoz képest a hang egészében, de adott neki egy olyan karaktert, ami miatt több volt mint egyszerű szórakozás a zenehallgatás, az LCD-2-vel töltött idő emelkedettebb tevékenységgé vált. Igaz, miközben lebegtem, azon járt az eszem, nem lehetne ezt még valahogy fokozni? Nem próbáltam, de a sanda gyanúm szerint az a kábel, amit az Audeze ad a fejhallgatóhoz talán a rendszer leggyengébb pontja. Az interneten könnyűszerrel találni olyanokat, akik kicserélték, van olyan elvetemült is, aki több méter Audio Note UK ezüstöt áldozott erre a célra és igen elégedett a végeredménnyel, a fene vinné a jó dolgát.

Büszkeségfokozó
Büszkeségfokozó

Na és akkor mi van ezzel a világ második legjobb fejhallgatója dologgal? Teljesen igaz. Sokaknak az, sőt sokaknak, nagyon is sokaknak ez lehet a világ legjobb fejhallgatója. Butaság lenne? Ugyan már, tessék elmenni Nomonohoz a forgalmazóhoz és kipróbálni. Garantált az élmény, de hogy szerelem is lesz-e belőle hát azt nem nem tudhatom, hiszen az égiek na meg a membránok útjai annyira kifürkészhetetlenek…

A két bőrpárna közé tett fejjel az élmény garantált
A két bőrpárna közé tett fejjel az élmény garantált

 

2 thoughts on “A világ második legjobb fejhallgatója – Audeze LCD-2

  1. Én is kipróbáltam pár hónapja és néhány perc alatt összebarátkoztunk. Ha hallgatnék fülessel zenét már biztosan lenne egy itthon.

    N

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .