Reinkarnáció – orsós magnók újjászületése, avagy mi köze a nyelvtudásnak a steampunk kovácsoltvashoz?

Itt minden tuti. A csaj, a lakás és persze a hifi is

Akkor aztán Uma Thurman odament a magnóhoz és bekapcsolta. Egy nagyon komoly csaj, egy nagyon komoly lakásban, egy nagyon komoly szituációban. Persze, hogy a zenecuccnak is nagyon komolynak kellett lennie, valami gagyival nem lehetett megtörni a hangulatot, ezért Ponyvaregény rendezője, Tarantino mester nem gondolkozhatott abban, hogy lazán feldobnak egy lemezt a szereplői egy mégannyira méregdrága és szuper elegáns lemezjátszóra, mint mondjuk a Continuum Caliburn, vagy lazán elsétálnak egy hiperkifinomult Magico hangfal előtt, mert a nézők nem vették volna az üzenetet. Ehelyett a tuti megoldást választotta, egy orsós magnót. Nem baj, hogy a filmbéli Teac értéke töredéke egy mai felső kategóriás hifi cuccnak, ha adja a hangulatot a kis csattanással induló mechanikájával, a sebesen pörgő orsóival.

Ez lenne az utolsó mohikán, az egyedüli még gyártásban maradt, otthoni orsós magnó?
Ez lenne az utolsó mohikán, az egyedüli még gyártásban maradt, otthoni orsós magnó?

Meg aztán ezek az ósdinak tünő, de igencsak tiszteletteljes masinák pokoli jól tudnak szólni, szóval Tarantino még hifis füllel sem vétett. Nagyjából mindegy, hogy egy hifi lánc mennyire tudja az analóg varázslatot lemezjátszóval, vagy éppen közelíti a digitális tökéletességet egy CD-játszóval vagy valami számítástechnika mellől szalasztott forrással, elég a helyére kötni egy tisztes orsós magnót, félsávon, 19 cm/s tempóval, és biztos lehetünk benne, hogy a rendszer tulajának a szemöldöke pillanatok alatt a plafon irányába fog elmozdulni, és egy hirtelen kiérkező drogkommandó biztosra venné, hogy jó helyre jöttek, hiszen komoly pupillatágulást is észlelnének nála. Aztán a sebességet elég 38 cm/s-re növelnünk, hogy biztosak legyünk benne, a lánc tulajdonosa, amint átesett a sokkon, rögtön a netet fogja bújni, hogy hol is lehet venni egy jó kis orsós magnót.

Bármilyen meglepő, úgy tűnik, hogy újonan csak egyféle típust lehet kapni, az Otari amúgy nagyjából minden igényt kielégítő darabját. A kapitalizmust csak kicsit is ismerő olvasóim gondolom most hirtelen feszengeni kezdenek, hiszen ez egy piaci rés, nehogy már egyféle orsós magnó elég legyen a világ összes hifistájának. Nyugalom, vissza lehet ülni, ugyanis egyszemélyes amerikai garázscégek már  bőszen beszálltak ebbe az üzletbe. Az alapkoncepciójuk azonos. Végy egy, korábban nagy sorozatban gyártott magnót és tedd hozzá amit csak tudsz.

Revox volt, most Sonorus 10-nek hívják
Revox volt, most Sonorus 10-nek hívják

A Sonorus Audio ATR10 nevű magnójának az alapját a Revox PR99 adja. Nem sok marad meg az átépítés után. Az elektronika például teljesen új. A gyártója, Arian Jansen, aki korábban dolgozott a Flextronicsnál, meg a Hewlett Packardnak is, egy modern alkatrészeket használó, de csöves lejátszóelektronikát tervezett hozzá. Jobb lett a szalagvezetés és állandóbb a csévélő orsók nyomatéka. A dobozban van még néhány extra tápegység. A magnó természetesen távirányítható, NAB és IEC szabvány szerinti előmágnesezést is tud. Ráadásul a magnó szép, na jó, vannak rajta kék Ledek, de nem csúnyább, mint a donor. Persze 12 995 dollárért az ember nem is akar valami rémisztő barkácsgépet venni, de azt hiszem, abban, hogy európai szemmel is értékelhető esztétikát követ az ATR10, az is szerepet játszik, hogy Jansen úr tökéletesen beszéli az angol mellett németül és hollandul is.

Teljesen kicserélték, részben csövesre a régi Revox elektronikát
Teljesen kicserélték, részben csövesre a régi Revox elektronikát

Jeff Jacobs idegen nyelv tudásáról nem nyilatkozik cége, a J-Corder honlapján, de arról igen, hogy imádja a régi dolgokat, de nem csak nézegetni,hanem rendbe rakni is, sőt évtizedek óta szervizel mindenféle nívós hifit. Mostanában pedig szerez egy álomszép Technics orsós magnót, kipucolja, kiméri, amit kell, cserél rajta, de ó jaj, itt nem áll meg. Ugyanis mindenféle optikai tuningra is lehetőség van. Karbon előlapot szeretnénk, vagy egy büntető rózsafát? Csillogó gombokat mályvaszínben? Nem? De fa oldallapokat biztosan kapunk a Natural nevű modifikációs csomagban. Viszont az árak barátibbak, ha csak egy átvizsgált, de csicsamentes Technicsre vágyunk, elég 3995 dollárt kifizetnünk.

J-Corderek kiállításon

Az United Home Audio UHA-Q magnója a Tascam BR-20T alapjaira épül. Attól függően, hogy mennyit szánunk rá, akár komplett új felvételi és lejátszó elektronikát, combosabb tápegységet és egyedi fejgarnitúrát is kaphatunk, meg új belső réz vagy ezüst kábeleket, NAB vagy IEC előmágnesezést, és azt az ígéretet, hogy a magnónk tökéletesen be van lőve a The Tape Project által készített és árult műsoros szalagokhoz. 8900 dollár az alapmasina ára és 22 000 a csúcsmodellé. Nem is tudom. Ha lenne ennyi pénz  a bukszámban, akkor sem biztos, hogy egy olyan magnót szeretnék, ami úgy néz ki, mintha egy streampunk mániás kovácsoltvas kerítésgyártó kisiparos  dobozolt, és egy közepesen betépett hippicsapat színezett ki a világbéke mandalává.

A kommuna kedvenc magnója
A hippikommuna kedvenc magnója
A mandala igazán orsók nélkül bontakozik ki az egyszer volt Tascamon
A mandala igazán orsók nélkül bontakozik ki az egyszer volt Tascamon
A páncélos Vitéz
A páncélos Vitéz

Persze nem kell ennyi pénzt költenünk, hogy vizuális környezetrombolást végezzünk, elég, ha a Reeltronixtól rendelünk egy tuning orsót. Azt nem mondanám, hogy a kínálat minden darabja ronda lenne, de van olyan, ami úgy néz ki mint egy sokküllős biciklikerék meg egy olcsó olasz autós alufelninek egy felületkezelő kádba köttetett házasságából született.

Reeltronix tuningorsó
Reeltronix tuningorsó
Van azért barátságosabb színkombináció is, de a csillogásból nincs hiány
Van azért barátságosabb színkombináció is, de a csillogásból nincs hiány

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .