Tamponálás II – Trends Audio erősítő

Igazán jó az eredeti T-Amp, sőt, még zenélő eszköznek is beválik, de vannak nála azért jobbak is ebben a műfajban. Ugyanis egy időben úgy megszaporodtak a Tripath IC-t használó erősítők, mint égen a csillag. Itt vannak ugye a Red Wine apró elektronikái, a jó nevű KingRex-ek, a Winsome Labs is gyárt ilyet, a Bel Canto-t sem szabad kifelejteni, ott az európai Sutra. Na, ezek mind nem voltak nálam, de egy másik, legalább ilyen híres apróság, a TrendsAudio szerkezete igen.

Ezt is lehet itthon kapni, pont úgy, mint az éppen aktuális formájú T-Ampot. Ez is rettentően kicsi. Ugyanannyira funkcionális. Hasonló IC-re alapul. Aztán a hasonlóságnak itt hirtelen vége is szakad.
A TrendsAudio kis erősítője ugyan is már nem is olyan olcsó. Valahol ötvenezer forint körül van az ára. Ennyi pénzért azért sok mindent nem kapni újonnan, de használtban már komoly a választék. A 80-as, 90-es évek legendás kis erősítői, a NAD 3020-asok, a Denon PMA 320-ak, Mission Cyrus-ok bizony hasonló árban, vagy még olcsóbban kerülnek sokadik gazdájukhoz. Persze azokban évtizedes, talán már kiszáradt kondenzátorok, könnyen lehet, hogy recsegős hangerőszabályzók, durrogó választókapcsolók vannak. Tuninggal vert, és éppen-ami-kéznél-van alkatrészekkel javított darabok sem éppen ritkák.

Na és nem olyan filigránok, mint a kis TrendsAudio erősítő. Amin minden van, ami kell. Normális hangszóró-csatlakozók. Teljesen használható RCA-bemenet. Az elején egy korrekt hangerőszabályzó. Talán ha több bemenete lenne, még jobban megszolgálná az árát.

A beltartalom sem szégyellnivaló. Mondjuk a nálam járt változatban a Bennic kondenzátorokat névtelenségre kárhoztatva álcázták, viszont a Sanyok saját nevükön szerepelhetnek. Szép a piros nyomtatott áramköri lap, tényleg nem filléresek az alkatrészek, és a sok száz wattosnak mondott házimozi-erősítők tulajdonosai csak pisloghatnak, hogy miféle izmos és kigyúrt tizenöt wattot pakoltak ebbe a kis dobozba. Mármint négy ohmon tizenöt, 8 ohmon már csak tíz. Jóféle csöves erősítők tulajdonosai viszont egyetértően bólogathatnak: igen, elég ebből ennyi, talán még a két számjegy is túlzás.

A szemre és papíron jobb alkatrészek bizony jobban is szólnak. A TrendsAudionak a klasszikus T-Amp csak kezitcsókolommal köszönhet, és bizony a Super T-Ampnak is mélyen meg kell hajolnia előtte. Hogy miben jobb? Mindenben. Ez talán nem is véletlen. A pletykák szerint a TrendsAudionál vagy fél éven át studírozták a Super T-Ampot, és mindenképpen annál jobbat akartak építeni. Lerövidítették a jelutat, jobb hűtést kapott a Tripath IC, nem is facsarják ki nagyon, kisebb teljesítményen a torzítása is kevesebb. Tényleg úgy szól, mint egy felnőtt T-Amp.

A vidámsága, az egymásba fonódó hangok simasága a jó digitális erősítőkre jellemző hangárasztása megvan. Akad még dinamika meg sávszélek is, és az egész persze sokkal jobb, ha egy jó előerősítővel használjuk. Persze aktívval. Amíg nálam vendégeskedett, nagyon megkedveltem. Azon viszont csak mosolyogni tudok, ahogy a Stereomojo a legjobb digitális erősítőnek választotta. Egyáltalán, van ilyen? Érdemes versenyeztetni egy kategóriában a Flying Mole egyedi, a Yamahától elszármazott mérnökök által tervezett elektronikáját a Bang & Olufsen elsöprő sikerű ICEpower moduljaival versenyeztetni, na meg a Tripathokkal összevetni? Ennyi erővel kereshetnénk a világ legjobb erősítőjét is. Az meg amúgy is csak a mesében létezik.

7 thoughts on “Tamponálás II – Trends Audio erősítő

    1. Hát az SME-t én sem értem, bár sok kereskedő szereti, mert könnyű beállítani.

  1. Szia,

    érdekelne a véleményed, régóta szeretnék már egy kicsit előrébb lépni, van egy kis DAC-om, meg egy lemezjátszóm, lobosound RIAA-korrektorral (elemről :D) meg egy pár moddolt tesla dobozom. Már lassan 6 éve, hogy egy lomtalanításkor talált aiwa minihifit hajtok, ami bár király, hogy van rajta spektrum-analizer-féleség, és így mindig tudom úgy szabályozni a bejövő jelet, hogy a maximuma 0db körül legyen, de ennyi. Csorgattam a nyálam mindenféle 70-es, 80-as évekbeli erősítőkre, de mindig rábeszéltem magam, hogy elég lenne egy távirányító az aiwához, és meglenne a boldogság, persze ebből se lett soha semmi. A T-amp is fel-fel bukkan, először annak idején talán pont Karottánál olvastam, hogy mennyire jó, most valahonnan előjött megint, megtaláltam nálad is, kicsit keresgéltem, és ezt találtam: http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/erosito_receiver/smsl_sa_36a_t_amp_erosito_1721358797.html

    Azt írtad, hogy ezek a mütyürök előerősítővel érzik jól magukat, meg nagy érzékenységű dobozokkal, hát nekem egyik sincs, de nagyon kíváncsi vagyok, mit tudnának mutatni a jelenlegi felállásban.
    Érdemes beleugrani, és megvenni, majd kiböjtölni egy előfokot, vagy vegyek inkább mondjuk egy nad 3020-at? vagy vegyek egy távot, és örüljek, hogy a kanapéről tudok ki-be kapcsolni meg hangerőt szabályozni?

    köszi a bíztató szavakat előre is!

    1. A kérdés az, mennyit szeretnél rááldozni. Szerintem akár a Tesla dobozokon is átjönne egy ügyes kis T-Amp utód hangja, de ha van lemezjátszód, és tényleg használod is, akkor inkább szerezz egy korai NAd 3020-at, amiben igazán remek phono fokozat is van. Ez bizos költséghatékonyabb megoldás, mint egy előfok egy digitális erősítő elé, mert egy olyan egy jó phonoval alsó hangon is hat számjegyű összeg. Végső megoldás egy Heed Si-t, D/A meg phono kártyával, na az jó is, meg távirányítható is, igaz, spektrumanalizátor nincs benne, de nem évtizedes darab rejtett hibákkal, nem kínai csoda nem létező garanciával.

      1. Sajnos nem az a kérdés, hogy mennyit szeretnék, hanem hogy mennyit tudok rááldozni, és az eléggé minimális, olyan 20ezer forint. a Heed árban nagyon messze van ettől, meg sem fordult ilyesmi a fejemben.
        Az is bajom, hogy nincs összehasonlítási alapom, alapvetően nincsen bajom azzal, ahogy szól a cucc, de az nem létezik, hogy ne szólhatna még jobban 🙂 Tehát maradt a kérdés, vintage vagy T-amp? Hogyan tudnám esetleg kipróbálni valamelyiket a kettő közül, hogy halljam, van-e egyáltalán valami változás, és hogy pozitív-e? Tudsz esetleg mondani olyan üzletet Budapesten, ahol foglalkoznak használt erősítőkkel?

        Köszi!

        1. Sajnos nem ismerem a budapesti használt boltok kínálatát, én nem ott élek. A válasz viszont egyszerű. Ha lemezjátszót is használsz, akkor egy régi NAD 3020 remek választás a jó phono fokozata miatt, ha nem , akkor inkább egy új T-Amp szerűség.

          1. Rendben, szétnézek akkor a használtpiacon. Köszi!

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .