A jól hangolt golflabda – Well Tempered Amadeus lemezjátó

Rettegj Roksan, itt a Well Tempered!
Rettegj Roksan, itt a Well Tempered!

Kedves olvasóm, rögtön egy találós kérdéssel kezdeném. Mit gondolsz, az alábbi bekezdés miről szól?

Végy négy squash labdát. Piros pöttyöset, ne keményebbet, ne puhábbat. Jó, akkor most ezeket tedd a két falapból álló test négy szélén levő csészékbe. Rendben, ez megvan. Akkor keress egy vonalzót. Mi? Pont az nincs? Jó, akkor jó lesz sablonnak a Heed távirányító is. Csavarozzuk be azt a csészét, meg elé azt a zsinórlógató rudacskát. Megvan. Akkor a csészét töltsük meg azzal a zselével. Kész. Na vegyük ki azt az átfúrt golflabdát, ami a horgászdamilon lóg. Akaszd rá arra a karikára, ami a zsinórlógató rudacskán van. Ja nem, előbb tekerd meg egy kicsit, mert kell antiskating is. Rendben, most úgy tegyed a rúdra, hogy a golflabda egyharmada érjen a ragacsba. Kész? Akkor kicsi olaj menjen a csapágyházba és utána rakd bele a tányért. Na most nagyon figyelj. Van az a nagyon-nagyon vékony fogselyem, igen, amire az a nagy masni van kötve, na azt húzd át a tányér meg a motor tengelye között. Kész? Rendben, jöhet a hangszedő felszerelése. Túlnyúlással ne vacakolj, oda csavarozd, ahol az egy szem luk van neki, jó lesz. Megvan? Akkor állíts tűerőt, meg variálhatsz egy kicsit a vízszintesekkel. Jó lesz az, na akkor most dugd be az ócsókínai egyenáramú adaptert a falba, a másik végét meg a lemezjátszóba. Találsz egy stroboszkópot is, azzal meg egy kis csavarhúzóval állíthatod a fordulatot pontosra. Rendben? Na akkor mehet az RCA a lemezjátszó kimenetébe és jöhet is a zene.

a – az első Ikea lemezjátszó összeszerelési útmutatója.

b – nyersfordítás egy kései Monthy Python jelenetből

c – a Well Tempered Amadeus dramatizált összeállítási útmutatója

d – egy feljegyzett álom, amit Ivor Tiefenbrunn mondott el a pszichológusának, amikor is kénytelen volt hajnali háromkor egy egész haggist megenni, miután megtudta, hogy Julian Vereker egy saját hangkart tervezett

Rendben, a helyes megfejtés persze a c.

Az ott alul tényleg squash labda? Tényleg az.
Az ott alul tényleg squash labda? Tényleg az.

Már látom magam előtt a kedves olvasóm, amint hitetlenkedsz, és olyanokat akarsz kérdezni, hogy na de most komolyan, squashlabda? Persze, hiszen millió szám gyártják pontos mérettel, pontos gáztöltettel. Mennyivel többe kerülne valami hasonlót csinálni pár százas sorozatban. Golflabda? Persze, hiszen millió szám gyártják halálpontos méretezéssel, belső csillapítással. Mennyivel többe kerülne valami hasonlót csinálni pár százas sorozatban. Horgászdamil és zselé mint csapágyazás? Na igen, innen jön a szemtelen mérnöki találékonyság. A lemezjátszóknál megszoktuk, hogy ami pontosabb, az jobb, gondoljunk csak az SME IV és V-re, vagy a Linn hangkarokra. Na de ha nem csak egy irányból lehet eljutni a célig? Lemezjátszóknál ezt a legkönnyebb megfigyelni, hiszen nem kell hozzá tudnunk kapcsolási rajzot olvasnunk. Van nehéz tányér iskola, meg könnyű akrilos, van merev vázban gondolkodó, más mindent függeszt vagy éppen légpárnáz. Van aki pöttöm motort használ, egyesek meg drabálisan nagyot és rögtön hármat. Hát akkor miért is ne működhetne egy sűrű anyag, mint csillapító és csapágypótló anyag a hangkarban?

Persze már régóta működik. A Well Tempered lemezjátszó nem újdonság, egyszer már én is panaszkodtam, hogy micsoda pokol a beállítása, de megéri a küzdelmet. Aztán a Pointék szülőszobájában is találkoztam egy darabbal, Szabadkán. De ezek mind az előző generáció darabjai voltak, ahol damil meg zselé már volt, de golflabda még nem.

Merre tekerjem, hogy legyen antiskating?
Merre tekerjem, hogy legyen antiskating?

Most viszont egy vadonatúj darab kicsomagolására voltam hivatalos.  Hosszú és szenvedésekkel teli estére számítottam, de jelenkor Well Temperedjei ma már nem a mazochista csavarhúzóbűvészeknek és rigorózus sablonfetisiszták legrosszabb rémálma. Négy hozzáértő embernek fél órába telt összerakni az Amadeust, ami azt jelenti, hogy valaki egyedül negyed óra alatt is képes rá. Minden egyszerű ötletes, és jól megtervezett. Meg szórakoztató. Aztán ha kész vagyunk, érdemes elolvasni a használati utasítás hibaelhárító részét, és ha eddig nem volt széles mosoly az arcunkon a Well Tempered szerelés után, hát most lesz. Itt például olyanokat írnak, hogyha ki kell vennünk a golflabdát a zseléből, mert mondjuk szállítani kell a lemezjátszót, akkor mossuk le róla a ragadós anyagot, mert ha nem, mindent össze fog kenni. Erre a célra alkohol a legjobb, például valami márkásabb vodka, de a főtervező kedvenc öngyújtóbenzinjét használja erre a célra. Well Temperedék nem csak a labdákkal fricskázzák a konkurenciát, hanem írásban is.

...valami jó minőségű vodka, de a főkonstruktőr öngyújtóbenzint használ...
…valami jó minőségű vodka, de a főkonstruktőr öngyújtóbenzint használ…

Persze ennek semmi értelme se lenne, ha a Well Tempered Amadeus rossz, vagy éppen csak átlagos hangú készülék lenne, de hát nem az. Amikor elkezdett zenélni a Zyxemmel, akkor még csak az derült ki, hogy nagyon együtt van ez a lemezjátszó a komplett Heed rendszerrel. Aztán megjöttek az első mélyhangok és én nem győztem csodálkozni, hogy ez a kis filigrán lemezjátszó hogy csinálhat ennyi basszust? Jó, hát ha nincsenek zavaró rezgések, akkor előjön az, na de a squashlabda meg a golflabda ennyire jól működne? Ennyire jól.

Nem fogselyem, hanem a lemezjátszó "szíja"
Nem fogselyem, hanem a lemezjátszó „szíja”

Aztán Zsolt feltett egy lemezt, amin zongora szólt és hegedű, és a második taktus után leesett az állam. Vannak lemezjátszók, amik a ritmust csak hírből ismerik, mások nagyon finoman tudják visszaadni a tempók apró változásait is, de amit csak hallottam, mindnek megvolt a saját alapritmusa. A Well Tempereden viszont mágikusan szétváltak, de közben hibátlanul együtt is voltak a két hangszeren játszó zenészek által elképzelt tempók, finom ritmusvariációk. Ilyet még nem pipáltam. Ráadásul nem csak zongorával és hegedűvel, de rengeteg torzított gitárral is ment az AC villám DC koncertlemezén. Amikor katartikus élményemet megosztottam a többi hallgatóval, kiderült, hogy Zsolt is erre figyelt fel egy kiállításon, és azóta akarja ezt az élményt hazahozni. Hát sikerült. Tuti, hogy lesz neki bemutatkozó buli rendezve a Zsolt Audióban.

A Well Tempered összehozza az embereket
A Well Tempered összehozza az embereket

Szóval mostantól lehet Well Tempered lemezjátszót vásárolni a Zsolt Audiótól. Úgy tűnik jelen pillanatban három modell közül lehet választani, ami négy. A Simplex egy kicsit kisebb és csak egy rétegű fa testet kapott, mint a fenti kicsomagolós partin látható változat. Az Amadeus, meg az Amadeus GTA között az a difi, hogy a GTA nem fa, hanem fa-akril szendvics szerkezetű testet kapott. A csúcsmodell a Versalex, amibe nem be kell süllyeszteni, hanem rászerelték a komplett hangkart, a Well Tempered Limited nevűt, aminek a leglátványosabb extrája, hogy feketére festett golflabda süllyed a neki kitalált zselébe. A test pedig nem MDF, hanem rendes fa, rendes furnérral. Már majdnem rendes lemezjátszónak néz ki, bár ezt alighanem kikérnék maguknak a Well Temperednél.

A főnök új hangszórója
A főnök új hangszórója, meg lemezjátszója na és a kedvenc lemeze

2 thoughts on “A jól hangolt golflabda – Well Tempered Amadeus lemezjátó

  1. Tegnap volt szerencsém ehhez a lemezjátszóhoz a fenti helyen.
    Nagyon hasznos dolog volt tapasztalat szerzésnek, amiért nagy köszönet a házigazdának.
    És sajnos a tapasztalatok mellé egy alapos szívfájdítást is sikerült begyűjtenem, hogy nekem egy ilyen lemezjátszóm egyelőre nem lehet.
    Ez tényleg nem egy vicc dolog, mint sokan elsőre ránézés után gondolnák. Ez működik és nem véletlenül lett kitalálva olyannak amilyen.
    A ZYX hangszedőhöz volt már szerencsém többször. Az lejött már korábban, hogy talán a legjobb hangú hangszedő amivel eddig találkoztam. De itt mintha még valami pluszt is kapott volna amit máskor, más lemezjátszókban nem hallottam.
    A WT Amadeus-tól amit viszont el nem lehet vitatni, a hangi ízléseknek megfelelőségeken felül (persze a ZYX-el együtt), az a hihetetlenül alacsony zajú LP-játszás.

    1. Igen, én is azt tapasztaltam, hogy a Zyx nagyon barátkozós hangszedő, de az Amadeussal egymás erényeit emelték ki. Meglepően összeillő párosítás.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .