Hifis kalandok

Pontvadászat – Pointe erősítők

Vannak nekem barátaim, akik szoktak ám hifizni. Például az a fiatalember, aki Stevie Wonder néven bukkan fel az internetes fórumokon. Ez az ő története.

A sztorim ott kezdődött, hogy elromlott a Pointe Medium erősítőm. Az egyik csatorna gerjedt, szegény mélysugárzó membránja némán járt ki-be, uszkve 3-4 Hz-es frekvencián. Egy tizenéves csöves szerkezettel előfordul az ilyesmi, pláne ha 2009-ben még Made in West-Germany feliratú kondikkal van tele. Nyilván nem is bonyolult megjavítani, ha van hozzá kapcsolási rajz. Némi internetes nyomozás után, a csillagok igen szerencsés állásának köszönhetően meg is oldódott a problémám. Nemhogy meglett a kapcsolási rajz, de személyesen a konstruktőrt is sikerült megismernem. Erről szól ez a vendégbejegyzés.

A Pointe erősítőkről annyit lehet tudni, hogy az egy kis hazai szlogennel árulja őket a hazai forgalmazó, a L’Auditeur. Bár a Pointe szerkezeteket tényleg magyar kezek gyártják, ha meg akarjuk látogatni a gyárat, át kell lépnünk a határt. A tompai határátkelőtől néhány kilométerre, Szabadka kertvárosában, egy egyszerű családi ház előtt közölte Moha bá, hogy érkezés a célhoz.

Ha a konstruktőrök szerénysége egyenesen arányos a termékeik minőségével, a Pointe nagyjából a világ high-end élvonalában van. Emlékszünk arra, amikor Dorothy (Judy Garland) és kis csapata szembetalálkozik Ózzal az 1939-es Metro-Goldwin-Mayer klasszikusban? Amikor a rettegett nagy varázslóról kiderül, hogy valójában egy komplexusos, kisnövésű, rondabajuszos csákó? Na, így voltam én is, amikor Sindrics Tibor beengedett a kapun. Tibor ugyan nem komplexusos, egyáltalán nem kisnövésű és kifejezetten bajusztalan, ám mamuszos-kinyúltpulóveres közvetlensége, mosolygós mértéktartása nem az általam ismert hifimágusokat idézte.

Óz a nagy varázsló
Óz a nagy varázsló

Tibor igazából tipikus mérnökember, aki a szabadkai, Szever (Észak) nevű, mindenféle villamossági termék gyártásával foglalkozó jugoszláv vállalat munkatársa volt. A kilencvenes évek elején ismerkedett meg Nagy Lászlóval, a magyar L’Auditeur tulajával és egyszemélyes mindenhatójával, aki magasabb árkategóriájú berendezései mellett valami olcsóbbat is akart árulni. Így jöttek nála képbe Tibor erősítői.

Az első gép, már ha az érintettek emlékezete nem csal, egy fa előlapos erősítő volt, amit Nagy Laci nyilván az üzemi hőmérsékletére való tekintettel is egyszerűen Hotnak nevezett el. Ha valaki birtokolja ezt a gépet, légyszi lépjen kapcsolatba a bejegyzés szerzőjével, aki irreális áron is szeretné megvásárolni.

A névadás amúgyis a L’Auditeur privilégiuma volt, maga a márkanév is Nagy Lacitól származik. A Pointe francia szó, alapvetően persze pontot (meg csúcsot) jelent, de a zenéhez közelebbi jelentéstartalom, hogy amikor a balerinák azokkal a hegyes cipőikkel lábujjhegyre állnak, azt is így nevezik. Amúgy a kiejtése: poén*, ami jelzi, hogy a forgalmazó eredetileg tényleg vicces belépőmodellnek szánta a szabadkai gépeket.

Tibor otthoni rendszere: Well Tempered lemezjátszó Garrott hangszedővel, Pointe Analogia SE phono, Kenwood DP-X9010 CD-futómű, saját (sorozatban sosem gyártott) DAC, Pointe Sixty, ideiglenesen nála állomásozó JBL Ti2K monitorok, Goertz és saját kábelek
Tibor otthoni rendszere: Well Tempered lemezjátszó Garrott hangszedővel, Pointe Analogia SE phono, Kenwood DP-X9010 CD-futómű, saját (sorozatban sosem gyártott) DAC, Pointe Sixty, ideiglenesen nála állomásozó JBL Ti2K monitorok, Goertz és saját kábelek

A Hotnál egyszerűbb és olcsóbb, immár fémdobozos Sima (névadás már megint by Nagy Laci) aztán olyan ömlengő tesztet kapott az akkori magyar hifisajtóban, hogy a vásárlók megrohamozták a Hőgyes Endre utcát. A pontos darabszámot fedje jótékony homály, de az biztos, hogy több tucat Sima muzsikál ma is magyar hifistáknál és persze szerbeknél, mert Tibor gépeit Belgrádban is árulják.

Tibor ma a nyugdíjas mérnökök eseménytelen életét éli, szabadidejében szívesen kertészkedik, néha megjavít egy-egy beeső, milliós árú márkás erősítőt, egzotikus csövekkel kereskedik, és persze a családi ház egy félreeső sarkában gyártja az új zászlóshajót, a Sixty-t.

Miss Sixty
Miss Sixty
Bizalomgerjesztő belső
Bizalomgerjesztő belső

A Sixty felsőkategóriás integrált csöves erősítő, nagyjából egy nem túl öreg, használt kisautó áráért, az új divatok szerinti, kisgyerek-inkompatibilis, plafonra meredő csövekkel, távirányítóval – és a felhasználó által is optimizálható munkaponti beállításokkal. Van egy krómozott tekerentyű, amivel a végcsövek beállítását lehet ellenőrizni. Ha a középső zöld led világít, akkor minden rendben, ha a sárga vagy pláne a piros ledek valamelyike, akkor srófolni kell az előlapról elérhető potin, amíg csak a zöld led nem fényeskedik. Ez valószínűleg jelentősen javítja a hangminőséget, annyiban legalábbis, hogy a tulajnak nem kell aggódnia a beállítások miatt, jobban tud koncentrálni a muzsikára.

Munkapont ellenőrző ledek
Munkapont ellenőrző ledek

Kevésbé látványos, de spéci kimenőtrafók vannak a Sixty-ben: ez a kulcsfontosságú alkatrész mindig is a Pointe erősítők titkos fegyvere volt. Egy helyi trafóguru tekercseli őket Tibor elképzelései szerint, számos apró műszaki leleménnyel, sok-sok meghallgatási teszttel: amikor ott jártam, a zenehallgató szobában mindenfelé trafók és trafóalkatrészek hevertek szanaszéjjel, mellettük Tibor gyöngybetűs jegyzetei, kapcsolásirajz-részletek, papíron végigvezetett kalkulációk.

Az a bizonyos kimenő trafó
Az a bizonyos kimenő trafó

A történet megköveteli, hogy elmondjam, mi lett a gerjedő erősítőmmel. Hosszú mese lenne, de a lényege az, hogy immár nem gerjed. Mint minden látszólag egyszerű szerkezet, az enyém is előhívta az előző tulajok barkácsolói hajlamait, és ez okozott némi diszkrepanciát. Most túl van egy visszaépítésen, kapott új kondikat, új csöveket, olyan, mint újkorában.

Trafó lakatrészek, rajzok, leírások
Trafóalkatrészek, rajzok, leírások

Most éppen Karafiáth Orsolya jutott az eszembe. A celebritássá avanzsált írónőt nem ismerem persze személyesen, de azt tippelem, olyan lehet vele együtt élni, mint az én Medium erősítőmmel. A művésznő erősen megosztó személyiség: van, aki szerint üde és friss jelenség, mások szerint művi és mesterséges minden megnyilvánulása. Egy biztos: nem egy unalmas figura.

pointe-medium

Így van ez a Medium erősítővel is. Nem vádolható azzal, hogy jótanulósan, színezetlenül, hűvös precizitással mutatná meg, mi van a lemezgyűjteményünkben. Inkább lelkesedik a zenéért, minden felvételben megmutatja az izgalmasat. Nem szeret halkan háttérmuzsikálni, akkor egy kicsit sértve érzi magát, és nem hajlandó sem dinamikát, sem teret csinálni. Ellenben ha ő lehet a főszereplő, akkor elemében van: csillogó, mégis meleg hangszínek, sok tranzisztorost is megszégyenítő, erőlködéstől mentes dinamika jellemzik, életnagyságú hangszereket ábrázol életnagyságú térben.

pointe-nagy

A legkényesebb vájtfülek persze beleköthetnek a kellemesen loudness-gyanús hangképbe, panaszkodhatnak bizonyos elmosott részletek miatt, kereshetik a lézerrel körbevágott fókuszt, de ha elengedik magukat, egymás után egy csomó lemezt végig tudnak ők is hallgatni, Mozart finom fagottversenyétől (K. 191) a Zdob si Zdub pörgős etno rockjáig mint tettem azt én, épp az imént.

*Van akik szerint ez csak olcsó poén, mert egy levélben ezt írták nekem: “Jártamban-keltemben bukkantam a blogodon 1 nagyon érdekes Pointe-os posztra, amiben találtam egy apróságot, amire tisztelettel felhívnám figyelmedet.

Azt írod, hogy a Pointe kiejtése “poén”. Nem, nem az.

Kiejtése: “poent”, mivel a kiejtett “N” előtti magánhangzó ebben az esetben nazalizálódik, “i” helyett nazális “e” lesz, mint amikor az ember befogja az orrát és úgy ejti az “E”-hangot. A leírt szó végén meg ott a magánhangzó, ami által ejteni köll az uccsó mássalhangzót, vagyis határozott “T” van a végén.

A jelentése valóban csúcs, spicc, ahogy mi mondjuk, pl. átvitt értelemben is, (les heures de pointe – csúcsforgalom (ideje)) stb.”10 thoughts on “Pontvadászat – Pointe erősítők”

 • A cikk nagyon jó és szeretnék rátenni én is egy lapáttal, hátha kedvet kap valaki egy ilyen erősítő beszerzésére. Megéri. Az én sztorim:
  2009 januárjában és is Stevie kollégától vettem a Pointe Mediumot ami a mai napig megvan. Nagy merészség volt elhozni, mert nem szólt jól nála, de éreztem benne valamit ami miatt nem tudtam ott hagyni. Mikor hazahoztam és sokkal érzékenyebb hangfalak elé tettem rögtön megmutatta, hogy képes szépen szólni, viszont rögtön előjött a szörnyű brummogás még hallgatási pozicióban is. Nem részletezem a rengeteg kókler és a csövek élettartamára katasztrofális hatású belenyúlást amit valószínűleg Stevie előtti tulajok követtek el vele, hanem miután aranykezű barátom sikeresen visszaépítette a valószínűsíthető gyári állapotot, minden kisímult és elkezdett szépen zenélni.
  Ezek után, mivel tudtam, hogy ez a kis gyöngyszem sokkal többre is képes, néhány műszakilag is indokolható tuningra kértem meg barátomat. Táptrafócsere egy túlméretes és nem zizegő RFT-re a benn levő szerintem épp csak elegendő toroid helyett. Fojtótekercs, csöves egyenirányítás, az ellenállások Peter Qvortrup után szabadon Beyschlagokra átcserélve. A benn levő (lehet, hogy nem is eredeti) réz litze kábeleket amik a bemenetek, a bemenetválasztó és a hangerőszabályzó között voltak átcseréltük ezüst jupiter kábelekre. A benn levő Tungsram ECC83-akat TAD CZ-re cseréltem.
  Mindezek olyan szintű javulást okoztak, hogy a Pointe túllépett a saját árkategóriáján és a milliós Jadisokat pirítja. Nem szerintem, hanem ezt olyan állítja aki ilyeneket szervizel rendszeresen (persze, hogy a fent említett mérnök barátomról van szó).
  A fenti átszerelések hónapról hónapra történtek hossszas meghallgatással egybekötve. Ami még hátravan, az a végfokcsövek cseréje NOS GE vagy RCA-ra, de az hatalmas érvágás lesz, szóval kell gyúrni rájuk. A Pointe kvalitásait igazán akkor hallottam, amikor barátom áthozta Audio Note V és SP kábeleit. Az erősítő és a közben feljavított DAC a micromegával olyan egységet képez ezekkel a kábelekkel, hogy egy darabig nem fog motoszkálni bennem a kisördög újabb modifikáció miatt.
  Mindenkinek ajánlom a Pointe erősítőket. Nem vészesen drága és jóval feljebb pozícionált erősítőket szégyenít meg, ha egymás mellé tesszük őket.
  Ja, mivel a Pointe most már nem nagyon fér a “bőrébe”, lehet, hogy átépíttetem, hogy a nyomtatott áramköröket is kiváltsuk és a trafó meg a plusz cső is rendesen levegőzhessen. Na, ha ez elkészül, a tervezője már nem fog ráismerni.
  Üdv és sok sikert.
  NL

 • Szia!

  Én idén januárban vettem egy pointe medium-ot Stevie-től, nagyon felkeltette az írásod a figyelmem. Fel tudjuk venni a kapcsolatot?

 • Nincs megfelelő jogosultságom az oldal megtekintéséhez. Pedig regisztrátam. 😛
  Szóval elmondanád? Köszi

 • Szia!
  Aki a hozzászólásban írta, hogy tuningolta a Pointe-t, az stevie wonder az AVX fórumról? Azért kérdem, mert pár napja itt van nálam kölcsön egy ilyen Pointe Medium, ami tényleg zenél, tetszik. Erősen gondolkozom rajta, hogy valahonnan szerezni kellene egy ilyet.(azt is hallom, hogy vannak hiányosságai) Kíváncsi lennék, hogyan szólhat egy ilyen átalakítás után. Köszi: Zoli

 • Üdv Mindenki, szia Laci,

  azt azért szeretném hozzátenni, hogy amikor a Medium-ot vetted tőlem, akkor “as is” (vagyis “olyan, amilyen”) állapotban volt meghírdetve, tehát lehetett tudni, hogy nem gyári állapotú. Mindezt az akkori ára is tükrözte.

  Én persze tudom, hogy így értetted, csak nehogy egy olvasóban az a kép alakuljon ki, hogy Stevie rádsózott egy kibelezett vackot.

  Az átépítésed nagyon érdekes, magam is kíváncsi lennék a végeredményre.

  Még egy alapos és szakszerű átépítésről tudunk, azt VM69 erősítőjén végezte a hifis fórumokban “Klangfilm” néven ismert szakember.

  Érintettként nagyon büszke vagyok arra, hogy ennyi embert megihlet a Medium. Amikor Tibornak mutattam az átépítések leírásait és fotóit, csak mosolyogva ingatta a fejét, és a Kőleves című népmesét idézte fel (http://egyszervolt.hu/estimese/a-koleves-nepmese_20090410.html).

  A “milliós Jadis” erősítőkre hivatkozás is roppant megtisztelő, csakúgy, mint amikor egy másik jófülű hifista az Audio Note Otohoz hasonlította a (gyári állapotú) Mediumot.

  További kellemes zenehallgatást,

  Szekeres István, “Stevie”

  • Hát, a Pointe átépítés befejeződött. Persze változni még biztosan fog de a lényeg kész. Az átépítéshez pénzt és energiát nem sajnáltam.AN Vx SPx és Cardas litze belső kábelezés. AN rézfólia csatoló kondenzátorok és sok más.

   Kb 2 hónapja készült el az erősítő és hatalmas lelkesedéssel vittem haza. Amikor aztán bekapcsoltam rögtön jött a gyomorideg és a kétségbeesés, mert elmondhatatlanul rosszul szólt. Barátommal hosszú órákat beszélgettünk, hogy mi lehet a probléma, miért szól ilyen eszméletlenül agresszíven és tolakodóan. A korábbi lágy és hosszan hallgatható hang egyszerűen nem volt sehol. Aztán szépen lassan nekiálltunk megoldani a problémát. A trafót a merev felfogatás helyett lágy gumibakokra fogattam fel. Valamivel jobb lett. A következő a pufferkondik cseréje volt. Utánaolvastunk és több helyen is azt írták, hogy a fémezett fólia kondenzátorok részletezőek de túl keményen szólhatnak. Nosza csere elkókra. Megint jobb lett de csak egy kicsit.

   Ezután jött az isteni szikra. Annak idején amikor a DAC-ot építettük 3 kapcsolást próbáltunk ki. Az első, a katódkövető nagyon gyengén és magasba húzóan szólt. Az anódkövető nyomottan és tompán majd végül a Pointéhez legjobban passzoló SRPP kapcsolásnál maradtunk. Ha az anódkövető tompább volt, miért ne próbáljuk ki milyen lesz az új felállásban. Gyors átkötözgetés és a 6SN7 csövek előkaparása után megszólalt a zene ígérete. Innen már gyorsan mentek a dolgok. Az olcsó kínai fémréteg ellenállások helyére 2W-os AN tantálok kerültek és a kábelezést is kicsit feljavítottuk és megszólalt az a csodás hang amire vártam. Ilyen transzparens és részletező hangot még nem hallottam. Egyszerűen olyan zene jön a hangszórókból, hogy el sem hiszem, hogy nálam szól ez a csoda.

   Persze nem tudok megállni. Mi lenne ha a NOS GE 6SN7 pár helyére jönne Sophia Electric…meg a katódkörbe is tantálok…meg a Pointe anódköreibe 8 db 1W-os Shinkoh.meg…….szóval nem lehet megállni és őszintén nem tudom mikor hagyom abba. Talán soha. Rengeteg pénz ment bele és sok zsákutcába futottunk bele Taki barátommal, de nem sajnálom, mert végül azt kaptam amire vártam, vagyis dehogy, sokkal többet. A következő a korrektor átépítése lesz ami a DAC-hoz hasonlóan, nagyon agresszíven szól. Na majd írok még, ha megint lesz valami új a Pointéval kapcsolatban.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: