Hifis kalandok

Zu Modern – avagy a zeneszekrény visszatér

Zu Modern – avagy a zeneszekrény visszatér

Nagyobb összegben, akár tíz forintban is mernék rá fogadni, hogy a zeneszekrények visszatérnek a hifibe. De mi az a zeneszekrény? Egy szép bútordarab, amibe be van építve a komplett hifi rendszer.   Az az igazság, hogy az 1900-as évek elején-közepén a pár wattos csöves erősítők is akkorák voltak, mint egy mikrosütő, csak sokkal nehezebb és a legtöbbször szintén terjedelmes tölcséres hangszóróval párosították, hogy beszólja a lakást. Ezt pedig együtt egy szekrénybe építették, és a kor divatjának megfelelően díszítették intarziával, polítúrral, faragással menő bakelit csíkokkal, kinek mi tetszett. Íme egy szép példány, egy Orion 556 zeneszekrény:

Orion zeneszekrény

Ez pedig a Zu újdonsága a Zu Modern zeneszekrény:

 

ZuModernConsolePR2x600

ZuModernConsolePR3x600

 

Szerintem telitalálat. Jól néz ki, a WAF vizsgán átmegy és közben egy olyan egyedi hifi cucc, amire igény van. A Zu megkérte felhasználóit, hogy küldjenek már képet a hifi rendszerükről, és amelyik kombináció a héten a legjobban tetszik, az nyer egy bögrét vagy trikót vagy valami hasonló apróságot. Hát tessék, ilyen a beküldött fotók többsége:

Valami íróasztal vagy kisszekrény, benne elhelyezve, eldugva  ahifi a két oldalán meg ott díszeleg a két Zu. Spéci állványok, zenehallgatásra felspécizett szobák csak mutatóba vannak. Szemmel láthatóan ezek igazi életterek, ahol a zenének fontos, de nem túldimenzionált szerepe van. És ott a lemezjátszó. Egyre inkább kezd megint elszőszámú zeneforrás lenni. Mindenféle hifis fórumokat bújva azt látom, hogy egyre több fiatal vesz magának pár tíz -vagy legfeljebb néhány száz dolárért valami nagyon retrós hetvenes-nyolcvanas évekbeli receivert vagy erősítőt, meg hozzá hasonló árban egy lemezjátszót – és kész is a hifi lánc nagyja. Praktikus és elég jól szól. Semmivel sem macerásabb kezelni, mint egy számítógépen vagy egy okostelefonon a playlisteket meg mappákat, élvezetben meg hoz legalább annyit, ah nem többet.

Szóval a Zu-nál nézegették-nézegették ezeket a képeket és egyszer csak gondoltak egy merészet és megcsinálták a Modern nevű bútorukat. Ebben két oldalt van a 10″ nanotechnológiás szélessávú hangszóró. Közötte zárható polcok a hifinek, hátul jó nagy kivágással, hogy legyen helye a drótoknak. Az alsó rész pedig a szubé. Egy nem éppen kispályás Submission erejét rejtettek el benne. Persz el is van csatolva afelső résztől, hogyha egy lemezjátszó kerülne a Modern tetejére, azért ne rázza ki a szuszt belőle. Nekem nagyon tetszik.

Persze nem a Zu-s fiúké az érdem, hogy kitalálták a zenélő kisszekrényt, avagy a sztereó bútort. A leghíresebb ebben a kategóriában alighanem a JBL Paragon. Ez egy nagyon rafinált tölcséres rendszer, minőségi hangszórókkal. És igen, sztereó. Talán 1000 darab készült a gyártás 25 éve alatt – igazi hifis státusszimbólum és ritkaság. Szóval nincs új a nap alatt.

JBL Paragon

 Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: