Egy hifis kalandjai a tárgyak világában

Kondo Souga

Kondo Souga

Csak ez a két kép és némi műszaki adat, amit az interneten találni lehet erről az egzotikus erősítőről – de mégis milyen érdekes történet rajzolódik ki! Elsőként a forma. Mintha a régi Neirók formavilága lenne megint az irányadó, nem az Ongaku Neiro. Na, ezt megmagyarázom képekkel. Íme a klasszikus Neiro, még Audio Note néven. Elöl kétszer két teljesítmény trióda, előttük a kisjelű csövek, középen a bekapcsoló gomb a két Led között. Ha ez jobbra-balra billenthető volt, akkor ez a Silver, vagyis a kimenő trafók fele ezüsttel volt tekerve. Ha előre-hátra, akkor a normál rézváltozat. Hátul az egyenirányító cső. Kétoldalt a kimenő trafók, elöl a hálózati. Középen pedig a ma már szinte beszerezhetetlen Elna kondik.

Neiro Silver A most futó, vagyis talán futott Kondo Ongaku Neiro más. Minden trafó hátul. Nagy tábla elöl, rajta összetéveszthetetlen felirat. A 2A3 csövek Sovtekek, a modern kornak megfelelően. Kisebb, keskenyebb, elegánsabb, mint az eredeti Neiro. Íme:

Kondo Neiro OngakuA Kondo Souga egyértelmű visszatérés az eredeti Neiróhoz. Ugyanaz a felépítés, csak a kondenzátorokra is egy fedél került. Ráadásul csak ezüst kimenőtrafóval épített változata van. Persze a belső kábelezés is az, meg a házon beül épített kondik is ebből vannak tekerve, sodorva, olajozva és dobozolva. Bent persze nyomtatott áramkörnek nyoma sincs, mindent kézzel szerelnek, lábtól lábig huzaloznak. A specifikáció pedig igazi kondós. A csatornánként 8 watt teljesítmény nem meglepetés. A csőkészlet sem. Van benne négy 2A3 teljesítmény trióda, két 6072 és két 12BH7 kisjelű cső a meghajtó fokozatban, meg egy 5U4GB egyenirányító. 43 centi széles, 23 magas és 31 mély. Aztán tessék kapaszkodni: 34 kiló a súlya! Jó ég, micsoda trafók lehetnek benne, hiszen alig van benne pár alkatrész, a rézház sem túl nehéz, nem is foglal el egy hektárt mint egyes amcsi erőgépek, másnak nem lehet ilyen őrületes súlya benne. A frekvencia-átvitelhez pedig nem fűznék kommentárt: 8Hz-35kHz(+0dB,-3dB). Igazi japán terméknek tűnik. Nagyon kéne.

Kondo Souga
%d blogger ezt szereti: