Hifis kalandok

Butaságom története

Butaságom története

Hifi meg racionalitás? Ugyan már. Pedig én azt hittem, túl vagyok már millió csapdán és buktatót, eleget mentem már jobbra és balra a hifi erdejében, hogy tudjam, mit akarok – és mennyiért. Sőt, ha hifiről van szó, ma már igen türelmes tudok lenni, legyen szó építésről, vagy egy jó ajánlatra várásról. Ráadásul nem is olyan régen úgy éreztem, hogy most aztán révbe érek mindjárt, én már hifire többet nem költök, mert végre összeállt az a lánc, amire mindig is vágytam.

Ugye ott van a Zyx Airy 3S hangszedőm, ami tök jó. Vittem ide, vittem oda, mindenhol jól muzsikált. Aztán ott a Well Tempered Amadeus, ami Zsoltnál olyat szólt, de olyat, pont a Zyx-el, hogy hűűű. A szekrényben régóta ott gubbaszt egy régi japán Audio Note S9 MC trafó, amiről ugyan sose írtam, de kevés ennél zeneibb hifi prodktummal futottam össze az elmúlt évtizedekben. Erősítőnek ott a Klonedóm, a végére meg a szívem csücske Zu-k, drótnak meg mindenféle AN, meg Zu, meg mittudom én. Ebből lesz az igazi Nirvána!

Kicsomagol, bedrótoz, beállít, bekapcsol – és nem jó. Olyan, mint egy focicsapat tizenegy csatárral, aki mind ott tömörül az ötösön belül, hogy gólt rúgok, gólt rúgok de rögtön, csak valaki passzolja már a labdát! Vagy mint egy rockbanda öt gitárossal, akik csak szólóznak és szólóznak. Csüggesztő volt a dolog és sírnivaló. Vagy egy évtized év tervezgetése dőlt dugába percek alatt. Persze próbáltam menteni a menthetőt, drótoztam, állványoztam, tologattam dobozt és hallgatói kanapét, de nem lett jobb az a jól kitalált analóg hang.

Bezzeg a Heed DT/DA kombó egész jó volt. Kiegyensúlyozottabban, barátságosabba, zeneibben szólt, mint az analóg forrás. És ez sem igaz teljesen. Ugyanis Miles Davis és Marcus Miller lemeze, a Siesta bőr alá hatoló zenei élmény volt azon az elfuserált analóg láncon is. Katartikus élmény, lúdbőröztető, felemelő és feledhetetlen. Viszont minden mást pocsék volt.

Az első sokk után persze elkezdtem keresni a hibákat. Az ok pedig tulajdonképpen egyszerű. Nem illeszkednek az érzékenységek, az erősítések. A Zyx az S9 trafóval például akkora jelet küld az előfokba, hogy azon csak alig-alig lehet megtekerni a hangerőszabályzót, máris ordít a cucc. Persze, hiszen a Zyx ugyan kisjelű MC, de így is több szufla jön ki belőle, mint amit a kóbor áramnál csak egy hajszálnyival többet kiadó AN hangszedőkből. A Klonedo előfok is jó nagyot erősít, a Zu pedig a 12 ohmos impedanciájával és 100 dB feletti érzékenységével végleg kezelhetetlenné teszi a helyzetet. Ráadásul ez az egyetlen hangfal, amin hallani, hogy a Klonedo hálózati trafója egy kicsit megszórja a kimenő trafót, így a bal oldal egy cseppet búg. Ezt a párom azonnal érzékeli, és tiltakozik ellene, teljesen jogosan. Én pedig szívom a fogam, mert még a szuperérzékeny AN-E dobozon sem hallani semmit ebből a búgásból, csak ha a fülemet a hangszóró membránra tapasztom.

 

Mit lehet iyenkor tenni? Próbáltam jelszintet csökkenteni, ahol lehetett. Például kivettem az S9-es trafót. Ettől mindjárt normálisabb üzemmódban dolgozhatott az előfok, de a lendület, a dinamika jó része elveszett. Aztán betettem egy AN IQ1 MM hangszedőt a Zyx helyére. Ettől egészen helyreállt az analóg lánc egyensúlya, vendégeim jobbnak is mondták és az is volt, engem viszont feszített a düh, mert hát azért a Zyx nagyságrendekkel jobb hangszedő, de pont itt nem sikerült semmit előhozni a tudásából. Aztán kiszedtem két 2A3-at a Klonedo végfokból, hátha az így 3 wattosra gyengített erősítő már jó a szuperérzékeny Zu-hoz. Hát nem.

Teljesen elveszve éreztem magam. Ott áltam a nagy, nehéz, forró, drága és külön-külön remek darabokból álló hifi láncommal, és arra gondoltam, hogy ugyan mikor fog ez úgy szólni, mint a Soulines-Roksan MM- Heed Obelisk Si Mk.II a beépített fonóval-Zu lánc? Az, amire csak felraktam egy Halász Juditot és jó volt? Vagy Bartókot? Vagy Iron Maident?

Aztán felhívtam Huszti Zsoltot, hogy segítsen, mert elvesztem. Türelmesen meghallgatott, aztán azt mondta, hogy döntsem el, mit akarok, csövezni vagy tranzisztorozni,és akkor annak megfelelően keressek a végére egy dobozt. Csövezéshez nézzek valami AN-t, vagy Living Voice-ot. Na és tranzisztorhoz – kérdeztem. Ahhoz megmutatom neked az Enigmát.

És így is lett. A Zsolt Audió különítmény megérkezett mindenféle dolgokkal. Először leültek, meghallgatták, ami szólt, és mondták, hogy ez nem jó. Tényleg nem volt az. Aztán azt is mondták, hogy szerintük a Zu-nak mennie kell. Az én különleges színű, imádnivaló, gyerekbarát Zumnak. Szóval a két Druid hirtelen elhatározással bevonult a sarokba, és a helyükre jött egy pár Enigma 5. Zsolt és Attila tologattak egy kicsit, bűvészkedtek ezzel-azzal, majd azt mondták, hogy tessék, ez a Heed hang ők ezt szeretik, fogyasszam egészséggel.

Én pedig egy hétig úgy ültem le eléjük, hogy a kezem a tomporom alatt volt, nehogy hirtelen felindultságból elkezdjem tologatni őket, vagy visszacseréljem hirtelen a Druidokra. Mert nagyon más volt. Racionálisabb és realistább, de eleinte az élvezeti faktora a béka feneke alatt- legalábbis nekem. Hiába tudtam, hogy inkább úgy szól az Enigma, mint ahogy az élő koncertek szoktam, ha ez idegen volt a nagyszobában. Vagy egy hét kellett amíg összeállt a kép. De akkor viszont nagyon.

És hoztam egy csomó racionális döntést. A kinézett analóg lánc mehet a levesbe. A Well Tempered hiába remek például a Thesis láncon, én a saját környezetemben nem tudom belőle azt a zsenialitás kicsiholnom. Majd járok vendégségbe ámulni rajta. Ráadául nem fogom minden nap többször is azt mondani a lányomnak, akit úgy elbűvölt a lemezjátszó, hogy ezt nem használhatod, mert ehhez még kicsi vagy. Lesz majd helyette egy olyan, ami itt jó és karliftes…

És pont ezért búcsút mondtam a Zyx-nek is. Zseniális hangszedő, de a szívem szakadna meg, ha egy rossz mozdulattól kitörne a tűje. Egy MM-nél ez nem gond, ott megoldható a csere. Rakjam ismét dobozba és várjon megint éveket, amig illő környezetet találok neki? Nem, már egy kedves barátomnál van. Ha kíváncsi vagyok rá, hát megyek majd hozzá vendégségbe…

Az S9 is azt várja, hogy leendő gazdája érte jöjjön. Zseniális, de nem nálam. Ha kíváncsi vagyok rá, majd megyek hozzá vendégségbe…

Zu Druid. Menni fognak. Bár nagyon szépek, karakteresek, bizonyos dolgokat zseniálisan csinálnak, és remek éveket töltöttünk együtt, a Klonedo nem ideális partner.

A Klonedo azt hiszem marad. Mivel nem gyári cucc, így eladni csak komoly veszteséggel lehetne – bár ha valakit érdekel jó áron, megválok tőle…

És most az lenne a logikus végszó, hogy akkor marad a Heed rendszer és slussz. Aha. Hifi meg racionalitás. Ugyan már. Lassan-lassan elkészül egy régi projekt amiben autóhifis hangszórókat és erősítőt próbálok beidomítani a szobába. Úgy érzem, azzal tuti révbe érek, ha az kész lesz, többet hifire már nem kell költenem….Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


%d blogger ezt szereti: