Rézkígyó – TMP Audio kábelek

Már vagy két hete nyüstölök, egy adag kábelt, amiről úgy gondolom, hogy egy csomó hifista pont valami ilyet keres, csak még maga sem tudja.

A történet úgy kezdődött, hogy a nagyszobánk kicsit átalakult TMP Audio tesztlaborrá. Tamás, az egyszemélyes gyártó részleg hirtelen átváltott fejlesztő részleg üzemmódba és elhozott mindenfélét kipróbálni. Volt itt még csak egy darabban elkészült prototípus, egyedi rendelésre összerakott eszköz, tápegység, amire csak azt tudtam mondani, hogy szép, mert éppen semmi hangot kiadó eszközbe sem tudtam bedugni, megy egy csomó kábel.

A táp, az összekötő meg a hangszóró

Hát most ezekről, pontosabban a réz ribbonokról szeretnék írni. Lapos drótok valami spéci anyagból, amik macerásan szerelhetők – ennyit tudok róluk. Kaptam egy tápkábelnek, egy RCA összekötőnek meg hangszóró drótnak szerelt változatot. Kicsit töprengtem, hogy melyik változat legyen az első, aztán a harmadik generációs réz Kondo KSL hangszóró kábelem helyére került be a TMP drót. Tamás ilyenkor feszülten várja a visszajelzést, hogy jó lesz-e a kitalálmánya, lehet-e belőle szerintem termék. Sokat nem kellett fülelni, hogy nálam megkapja a zöld lámpát, de ennyi nem elég, meg is kellett magyaráznom, szerintem miért jó, szerintem miért is érdemes árulni.

Ott kell kezdenem, hogy milyen nem. Sok olyan dróttal találkoztam, ami beígér valamit. Haver figyelj, olyan basszusokat gurítok neked, hogy gránitsziklát fogsz zúzni vele, csak… Vagy éppen, kedves gazdám, lesz itt olyan felbontás, hogy a karmester orra szőrét együtt fogjuk számlálni, de… Hát igen, csak és de, vagyis valami még hibádzik, kéne kicsit jobb ez meg az, hgy meglegyen a kívánt eredmény, ami jobb esetben tengernyi pénz elköltésével jön össze, rosszabb esetben pedig az ígéret sose teljesül. Na a TMP réz ribbon nem ilyen. Helló, én vagyok az új fiú, na nézzük, hogy kell összekapni ezt a láncot? Jaj, hagyjuk már azt a távolban felsejlő kis hangpamacsot, felejtsük el azt a távoli visszhangféleséget. Nézd, ide rajzolok egy szép nagy kockát, ezt telerakjuk kontúros hangokkal, és minden nagyon kellemes lesz, meglátod. És tényleg. Hülyeség, de a TMP réz ribbonja egy okos kábel. Nem vállalja túl magát. Találni olyan drótot, ami több részletet mutat meg, nagyobb teret próbál kitölteni, mélyebbre-magasabbra megy, de ami ennyire kiegyensúlyozott lenne, ennyire segítene a zenére koncentrálni, ami eldugná a hiányosságokat úgy, hogy nem hagy hiányérzetet, keveset. Ráadásul meglepően univerzálisnak bizonyult. Az első próbák után vittem ide meg oda, és mindenhol nagyon hasonló volt. Gyorsan gatyába rázott két rendszert is, a gazdáik bizonytalansága, hogy most jó-e így a hifim eltűnt, és maradt egy érthető és szerethető hang.

Kicsit úgy működött nálam ez a drót, mint az első réz Kondo KSL a Merlin Audioban. Akkor, ott hirtelen ezüstölő nagyágyúnak lett kikiáltva – aztán nem lett az, de a konnektortól a hangszóróig bevált, egységes hangzást, könnyű rendszerépíthetőséget adva. Mindmáig keresett és népszerű cikk a használt hifi piacon. A TMP réz ribbonja nem pont úgy szól, de nagyon hasonlóan működik.

Viszont érdekes módon a három helyen nem egyforma volt a hatásuk. Tápkábelként az erősítővel gondja volt, néha kifulladt, kicsit leült a hang, de a DA-nál bevált. Én arra tippelek, hogy a csatlakozó volt a ludas, de ezt még nem tudtam ellenőrizni. Hangszórókábelnek a legkarakteresebbek, aztán jön az RCA kábel.

Kinek ajánlanám ezt a kábelt? Sokaknak. A nagyon olcsó, alapszintű kábeleket használóknak ez egyértelmű előrelépés lehet. Feljebb lépve jó alternatíva, lehetőség az egységesítésre, elég jó ár/minőség aránnyal. Én legalábbis így gondolom, de nyugodtan lehet kérni próbára otthon, aztán megírni jól, hogy igazam volt-e vagy sem.

Na és hogy lehet kipróbálni ezekben a vírusveszélyes időkben? Nehéz kérdés Tamás vállata, hogy a próbadarab karatén és fertőtlenítés után küldi el a kíváncsi érdeklődőkhöz közeli Foxpost automatába.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .