Otthoni hifi

Alávalók II.

Hosszú-hosszú éveken át a hifiláncom legfontosabb eleme a Voyd lemezjátszóm volt. Csodálatosan háklis egy szerkezet. Beállítani felér egy logisztikai katasztrófával. Egy alul lukas, de nagyon vízszintbe állított asztalkán kell a három felfüggesztéssel beállítani a tányért, amely alá már felbűvészkedtük a mindhárom motoron átvetett szíjat. Rémdráma. Mondjuk megéri pöcsölni vele. Mert utána rettentően jól szól.
Meg erősen attól függően jól, hogy min áll. István sokat, főleg Budapest High-End Show-kat látott példánya például rézkúpokon volt. Úgy kapcsolódott az állványhoz a lemezjátszó futómű. Mint kiderült, ez nem volt túl jó ötlet, idővel elvetemedett a ház, és benne a felfüggesztett fémlap. Én ilyesmire nem vetemedtem. A Voydom élete első éveit a Sound Org állványon töltötte, de aztán átköltözött Max Townshend légpárnás szerkezetére.

Ez a fa-fém-gumicső alkotmány zseniális. Van benne némi habbal töltött alumíniumcső, jó vastag falapok, két pár bicaj- vagy motorkerékpár-tömlő. Ezeket felfújva boldogan hintázott az állvány tetején a Voyd, amikor véletlenül túlzottan oldalba böktem, alatta az EAR előfokkal és az AN CD játszóval. Lépészaj? Üvöltő basszusok? Alacsony siklópályára tévedt iráni Boieng 747-es teherszállító? Mindtől megvédte a készülékeket. Persze igazán vízszintbe hozni komoly türelemjáték, egy vehemensebb takarítás után lehetett elölről kezdeni a beállítást. Viszont megbízhatóan védett, és nagyon kellemesen zenélnek rajta a testesebb hifikészülékek.

Aztán egyszer megérkezett a Merlin Audióba a Daruma. Ez két fémpogácsaszerűség között egy golyó. Ezen a rézszínű gurigálmányon minden irányba el tud mozdulni egy kicsit a rátett szerkezet. Rendesen beállítani, úgy, hogy a fémkorongok ne érjenek össze, így megakadályozva a gurigajátékot, nem is olyan egyszerű, de megoldható feladat. A kis Daruma, pontosabban a Daruma3 -II persze japán, az elemes erősítőiről híres Final Laboratory terméke. Van egy nagyobb tesója is, amelyik nagyobb súly alatt tud gurigálni. Merthogy ez a kis sárga semmiség nem szereti, ha túlterhelik.

Akkor lelassul a ráhelyezett hifiszerkezet hangja, unalmassá, bántóvá válik. Viszont a Daruma legjobb formájában szinte lebontja a falakat, eltünteti a kötöttségeket, a zenekarban a hegedűket jobbra cseréli, a gitárosokba még egy kis ihletet csempész. Igazán frenetikus. Viszont van saját hangja. Minden egy kicsit eufórikusan, darumásan szól a segítségével. Egyes rendszereknek igazi életmentő eszköz, másoknak csak nyűg. Én hosszú ideig nem tudtam elképzelni nélküle a zenehallgatást, de ma a dobozaikban várnak, hogy újra bevetésre kerüljenek, ha a sors úgy hozza.

Aztán járt nálam Yamamoto mágneses lebegtető szerkezete. Két egzotikus fából faragott korong között egy rúd, benne egy erős mágnes; a ráhelyezett szerkezetet így lebegteti. A vízszintezés a hifi berendezések kínosan keszekuszán kitalált súlypontjai miatt nem egyszerű, de megéri vele bíbelődni.

Olyan, mint egy turbó Daruma. Nagyon meg tudja nyitni a készülékek hangját, eltüntet torzításokat, fura kolorizációkat, viszont helyette másokat tud behozni. Én nagyon boldogan levitáltattam vele a CD-játszóm, de amikor vissza kellett adnom a tulajdonosának, nem sírtam utána. Hiszen annyi más alávaló van még, ami felfedezésre, kifülelésre vár.

10 thoughts on “Alávalók II.

 1. Hello!

  Szeretnék tőled egy kis segítséget kérni egy állvánnyal kapcsolatban.
  Mivel nem találtam az oldaladon mail címet ezért légyszíves írj nekem!

  Ãœdv: not-a

 2. Szia

  A darumának csak az alsó lapján van bemarás, ahol golyó mozogni tud? A teteje sík?

  1. Szia

   Fordítva. Az alja sík és a tetején van egy kis bemélyítés. Ez ugye a kisebb teherbírású darab. Négy centi az átmérÅ‘je, a mélyítés két és fél centi mindkettÅ‘ben, ezen belül a golyónak mart csészécske 12 milliméter, de persze nem ilyen mély, maga a golyó meg egy centis átmérÅ‘jű – ha hinni lehet a filofaxomból kiszedett kis vonalzónak.

 3. Köszönöm. Rajzolgatom-rajzolgatom, de a 25mm átmérőjű körnél a bemélyítés nincsen 5mm ugye? Olyan 3mm-re jön ki nekem. Azt még megtudnád mérni?

  1. Itt meg tudod nézni a felépítését, A golyónak szánt mélyítést én nem tudom kimérni, nincs hozzá eszközöm.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: