Szókincshiány

Három napja írtam 85 000 karaktert, de az egészet kivágtam a kukába. Ma csak 67 000-et mutatott a Word számlálója, szóval ez sem ússza meg a törlést. Fogok egy papírt, és kiírom rá jó nagy számokkal: 40 000. Ennyi. Egy karakterrel sem lehet több. Ennyibe kell belezsúfolnom egy rövid hifiügyi bevezetőt, írni trendekről, újdonságokról, extrém cuccokról, mindezt úgy, hogy mindenki megértse. Igen, mindenki, ne csak a blogom olvasója, aki azért valamit konyít ezekhez a dolgokhoz, hanem a Tesco eladója is.

Komoly lapba

Tudom, hogy ez a munka része, hosszasan locsogni mindenki tud, én meg pláne, de tömören összeszedni a dolgokat….  Na az meló. Életem egyik legnehezebb feladata volt ez a 40 000 karakter, két hét küzdelem után lett olyan, hogy ki mertem a kezemből adni, de még most sem vagyok igazán elégedett vele, de ugye a lapzárta… Mert most semmi blog, ezúttal egy nagyon menő férfi életmódmagazinba kellett írnom; komoly példányszám, nagy presztízs, oda valami kutyafutta szöveg nem jöhet szóba. A „mi kerüljön be” dologgal nem volt baj. Lemezjátszó-reneszánsz, digitális egybecuccok, néhány hűmittudhat csoda a legfelső régióból. Na de a hogyan…

ABS. Vagyis blokkolásgátló rendszer. 1978-ban lehetett először autóba rendelni, de a kilencvenes években már nem akadt annyira vidéki autós újságíró, aki úgy gondolta volna, hogy zárójelben oda kéne írni, hogy mégis mit jelent ez a három betű, mert mindenki tudta, aki komolyabb járművett vezetett, mint egy banyatank. Bediffundált a köztudatba, és azóta is ott van. Hát a hifi világa nem ilyen. Percekig agyaltam azon, hogy az előerősítőt mint tárgyat fejtsem-e ki jobban. A D/A-n nem görcsöltem, azt tudtam, hogy muszáj, ellenben a wifit persze hogy nem kellett, azt tudja mindenki. Bluetooth sima ügy, de a hangszedőt muszáj elmesélni, hogy az a kis dobozka, ami a hangkar végére van csavarozva, és a tűvel szedi ki az infót a barázdából. Szörnyű belterj ez a mi hobbink, a szavak legalábbis percenként ezt tudatták velem. Rémálom volt.

Előerősítő? Az vajon mi?
Előerősítő? Az vajon mi?

Ráadásul fejlődés semmi. Pont tízenöt éve írtam ugyanebbe az újságba, nagyjából azonos feltételekkel. Tudod, az emberek keveset tudnak erről a hifiről, írj nekik valami érdekeset – jött az ukáz akkor is, és most is. Előszedtem a  korabeli szövegem – pont ugyanez a botladozás van benne, a hifi alapvetéseinek a definiálása. Hát ennyit a haladásról.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .