Lemezajánló helyett – hűsítő zenék a hőségben

Időről-időre belefutok olyan, számomra érdekes mixekbe, youtube live-okba, podcastekbe, amelyeket érdemes megosztani, hátha másiknak is képesek örömet okozni. Apropó podcast, jó ideje ez lett a mostani trendi hívószó. Manapság minden magára valamit is adó influenszer – de utálom ezt a kifejezést – építi magát az online platformokon, hogy ilyen nyakatekert szóhasználattal jellemezzen a trendeket. És hát mint majdnem minden, ez is ilyen jánusz arcú dologgá vált: egyrészt divat a hagyományos rádiózást temetni, mert minden, ami nem az internetből nő ki, az már idejétmúlt, dohos szagot árasztó dologgá vált, szól a dogma. Másrészt meg minden platform igyekszik magának minél többet bevásárolni a népszerű – értsd sok követővel rendelkező – ilyen-olyan sztárokból, ún. megmondóemberekből, hogy ezzel is előfizetőket toborozzon. 

A dolog pikantériája az, hogy itt is játszik az aranyszabály, vagyis azért, mert elétettek – jó esetben – egy százezres usb mikrofont, rosszabban meg a telefonját, még nem biztos, hogy képes lesz elfogadható színvonalú és minőségű műsort készíteni, főleg nem hétről-hétre. Ugyanis a rádiózás meg a kérdezés és a színvonalas eszmecsere feltételez némi előképzettséget, némi hozzáértést, és némi szakami tudást is. Sajnos nem lesz mindenkiből automatikusan Vitray Tamás. A podcastek nagy többsége sajnos csak egy jól-rosszul összevágott baráti beszélgetés felvétele, rosszabban meg egyszerű dilettantizmus, egymás szavába vágó, csapongó, gondolattalan bájcsevej. Na én most nem ilyeneket szeretnék ajánlani. Hanem olyanokat, ahol azért tartalom is akad, nem csak egy go pro kamera meg az usb dac. Szóval ebben a szaharai sivatagra hasonlító melegben jöjjön akkor pár olyan videó vagy mix, ami felfrissülést okozhat.

Az első rögtön egy hangulatos videó, amelyet a japán MUSO fesztiválon játszott egy szépen megvilágított – feltehetően – sintoista templomban DJ Krush két Technicsen meg egy Vestax keverőn. A sok saját zene azért olykor szétpitchelte, olykor meg-meghúzogatta, de még így is elég jó lett. Meditatív, néha merengős, néha pörgősebb, de végig sodró lendületű szett kerekedett belőle. 

DJ KRUSH at 大中寺 Daichuji / MUSO Culture Festival 2021 – YouTube

A másik a szintén dj-ből producerré lett Cut Chemist found raising videója, ahol is az egyik barátjának a gyógykezelésére gyűjtött. Egy loop-pedállal meg néhány, kizárólag 45-ös fordulatszámú, 7 incses funk lemezzel rakott össze egy negyven perces szettet. Szerintem majdnem tökéletes, és néhány pillanatot leszámítva fölényes mixeléssel és nagyon jó ízléssel összedobott mix lett. 

Cut Chemist One Turntable Loop Pedal Funk 45 Fundraiser Show – YouTube

A Resident Advisor talán az egyik legnívósabb angol online zenei platform és magazin, ahol mindig is hangsúlyos volt a fősodoron kívüli tehetségek támogatása. A sok, pár éves szavatossággal járó, szinte teljesen ismeretlen arcokon kívül akadnak valóban izgalmas dolgok is, ilyen a most kizárólag vinylről játszó Jossy Mitsu névre hallgató hölgy is, aki egy nagyon kis patent mixet rakott össze. Ne kérdezzétek, ki Ő, mert fogalmam sincs, most hallottam róla én is először, de a zenék magukért beszélnek. És ha már RA, akkor melegen ajánlom a dokumentumfilmjeiket, amelyek a jelentős nagyvárosok tánczenei színtereire – vannak ilyenek még? – előadóira, és szubkultúráira fókuszálnak.  

Stream RA.782 Jossy Mitsu by Resident Advisor | Listen online for free on SoundCloud

Az Alfa Mist néven alkotó előadót én már jó ideje követem. Az új lemezét (Bring Backs) promózandó került fel a youtube-ra egy teljes fellépése. Alapvetően jazz, de inkább a fekete zenék alapjain kibontakozó szólók ezek, olykor soul, olykor spoken word, olykor még a rap-be is belecsúsznak. Alfa Mist lehetne Robert Glasper legjobb tanítványa. Megjegyzem, hogy 44th Move néven is alkot, azok a zenék inkább a dobgép és loopok nélküli hip-hop felé kalandoznak. Erős anyag és a lemez is jó, ajánlom.

Cut Chemist One Turntable Loop Pedal Funk 45 Fundraiser Show – YouTube

Hania Rani, a fiatal lengyel zenész modern classical stílusjegy alá kategrizált zenét szerez, emellett meglepően jó zongorista is. A még idén márciusban felvett videót a lengyel közszolgálati rádió stúdiójában rögzítették. Hania azok közé az előadók közé tartozik, akik élőben sokkal jobbak, mint lemezen, ezt ez a videó is tanúsítja. Nekem annyira tetszett, hogy egy időre teljesen beakadt, pedig nem nagyon szeretem a youtube-ot.  A lemezei is pompásak, mondjuk sajnos már csak egy részük kapható, de amit igen, azt  megéri megvenni. Itt egy magyarul olvasható interjú vele.

One thought on “Lemezajánló helyett – hűsítő zenék a hőségben

  1. És lőn. Ezek tényleg jók, mondjuk Krush egy picit sztem gyenge, a többi baba, köszi.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .