A Black Gate visszatér, avagy a millió dolláros kondenzátor

A Black Gate kondenzátorok nagyjából olyasmik a hifi világában, mint Ettore Bugatti autói a négykerekűek rajongóinak. Nem különösebben ritkák, hiszen sorozatgyártásban készültek, vannak náluk különlegesebb, egzotikusabb darabok, de nem lehet nem odafigyelni a jelenlétükre. Ráadásul mindkettő megszűnt márka, de feltámadtak poraikból.

A Bugatti kétszer is, először a formatervező zseni Marcello Gandini tervei alapján az EB 110, de a befektetők kifutottak a pénzből, és a márkát megvette a Volkswagen csoport. Ők aztán szinte végtelenül mély bukszával megalkották a több mint 400-zal menő és több mint 1000 lóerős Veyront és közeli rokonait.

És feltámadt a Black Gate kondenzátor is. Az elektroncső.hu-ról ollóztam ki ezt a leírást, miszerint a Japán Rubycon gyártmányú elektrolit kondenzátorai egy Kazou Ishi nevű kutató találmánya alpján jöttek létre. A találmányt 1978-ban szabadalmaztatta. A szabadalom lényege, hogy az elektrolitot apró grafitdarabok dúsítják. Az alkalmazott technológiának és a részecskenagyságnak köszönhetően az amúgy lusta ioncsere így felgyorsult, és hasonlatossá vált a száraz elemek tudásához. Mindezt úgy, hogy a saját zaja 10-300-szor kisebb, mint a normál elektrolit-kondenzátorok esetében. A hagyományos ioncsere-eljárás meglehetősen hőfokfüggő, és a kondenzátorok hangjára éppen a magasabb hőmérséklet van jó hatással, míg élettartamukra kevésbé. A Black Gate eljárásban a hőmérséklet is szélesebb tartományban mozoghat, mint a hagyományos elektrolit-kondenzátorok esetében.

Biztos így van, én sosem szedtem szét egyet sem, de hogy van benne mágia, az tuti. Utánozhatatlanul ritmusos, nyílt, áradó és barátságos a hangja. És már nagyon-nagyon rég nem gyártják. Webshopok eldugott sarkaiban akad még néhány, az Ebay-en áramköri lapokról levagdosott, kurta lábú példányokat is árulnak és vesznek, meglepően szép pénzért. A legnagyobb készletet alighanem az angol Audio Note halmozta fel a Black Gate-ekből. Ők bőven használják az áramköreikben, mert nélkülük a hangjuk nem AN-hang. De minden készlet véges, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy Peter Qvortrupék addig nyüstölték az eredeti gyártót, a Rubycont, hogy ismét gyártani kezdte a Black Gate-eket, Audio Note Kaisei néven. Jó, nem teljesen a régieket, az impregnált papír nem kap grafitbevonatot, de ez nem olyan nagy visszalépés, sőt. Peterék meghallgattak mindenféle változatot, és amire rábólintottak, az legalább olyan jó, ha nem még jobb a mostani AN készülékekbe, mint a Black Gate. Az AN Kaseiek kicsit csicsásabb, mint a régiek, ebben is rokonok a modern Bugattikkal, na meg abban is, hogy pokoli pénzbe került a gyártásba állításuk.

Mint ahogy pokoli pénzbe került az AN UK másik újdonsága, az ezüsttel kombinált tantál ellenállás. A sztori ismerős: egyszer voltak a jó kis japán Shinkoh ellenállások, de már ezeket sem gyártják, pedig kell a hanghoz. Így nem maradt más hátra, mint a angoloknak keresni céget, akik számukra legyártják a modern kori megfelelőt, sőt még talán valami jobbat is. A keresés volt két év, a spéci ezüst hozzá még egy. És hogy ez mennyibe került?

Shinkoh 1 wattos tantál ellenállások

A Black Gate projekt eddig olyan 250 000 dollárban van, mire a teljes sorozat gyártásba kerül, lesz az 1 000 000 is. Az ellenállásgyártásra 300 000 dollárt költöttek, de messze még a vége: lehet, hogy az is hét számjegyű befektetés lesz. Hihetetlen? Tényleg nagyon sok, de például a Black Gate feltámasztásánál a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy találjanak egy olyan japán papírgyárat, aki hajlandó a grafitos trutyival impregnált eredetihez hasonlót gyártani. Ez igazán piszkos meló, és a Rubycon meglehetősen kicsinyesen állt az eredeti beszállítóhoz, amikor a legyártott papírt ugyan fizette, de azt a melót nem, amíg kivakarták a gépeket a mindent ellepő grafitporból. A régi gyártó ezért hallani sem akart az alapanyag újra gyártásáról, hiába ígértek érte több pénzt. Az ezüstkivezetéses ellenállásoknál is csak a sokadik gyártó mondta rá, hogy esetleg megpróbálja, bár ilyet még sose kértek tőle.

Persze lehet legyinteni, hogy azokból a méregdrága AN cuccokból futja erre is – de hogy ilyen alkatrészeket fejlesztessenek, gyártassanak, egyáltalán nem elterjedt a még sokkal vaskosabb árcédulákkal dolgozó ultra high-end világában. A legtöbben azt használják, ami a boltban van, csak a csomagolás nagyon különleges, persze akadnak kivételek.

Ha csak ennyi lett volna a videóban, már akkor is idelinkeltem volna, de a végén van még meglepetés. P.Q. arról mesél, hogy sikerült valami olyat összehozni a D/A konverterek terén, amire ő, a megrögzött analógkedvelő is azt mondja, ez már valami. Most épül a prototípus, és kutya jó. Jobb, mint bármi, amit az AN UK D/A konverterek terén csinált, pedig nagy respektje van ezen a téren is. Szóval rövidesen jön a sosem volt jól szóló digitális motyó, sok-sok diszkrét tantál ellenállással megépített R2R kapcsolással, és azok, akik 2014. június 1. óta vettek DAC 4.1x Balanced Signature vagy nagyobb modellt, ingyen javíthatják fel az új elektronikákkal a készülékeiket. Peter azt mondja, hogy ő mélységesen csalódna és sose venne semmit egy olyan cégtől, aki ilyen nagy értékű termékeknél nem így járna el.

Itthon Peter Qvortrupot sok hifista tartja sötétlekű rabló gazembernek, nagyjából ugyanannyian meg a hifivilág messiásának. Én egyiknek sem. Ő egy, a portékájáért rajongó, a szó legnemesebb értelmében vett kereskedő. Tessék csak figyelni, mit mond a fentieken túl az árazásról, az AN Levelekről, a komplett rendszer kínálásának szükségességéről. Ja, és mérésmániásoknak arról, hogy mit lehet mérni és mit nem – hiszen egy üzletember úgy érvel, hogy belekötni a szavaiba igen nehéz.

A beszélgetés vége pedig egy metamorfózis. P.Q. az üzletről, a hifiről kedvtelve beszél, de a lemezekről igazi lelkesedéssel. Tessék csak figyelni, hogy változik a hangja, ahogy kedvenc vonóslemezéről mesél, amin Starker János Kodályt csellózik.

↵ Use original player
By Steven Rochlin
YouTube
  • 720p
  • 360p
← Replay
X
i

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .