Történetek a Gelkából II – Tesla

Tesla. Ez a csehszlovák gyár csak úgy ontotta magából a szórakoztató elektronikai csodákat, de a szocializmus szelleme túl mélyen ivódott a márka autórádióiba. Az elképzelés ugyanis jó volt, de a megvalósítás…

  • Kuznyák elvtárs, ebben a magnóban nem lett motor cserélve.

  • Főnök elvtárs, nem, ebben tényleg nem.

  • De a munkalapon ez szerepel. Kuznyák elvtárs, ezért a bizottságunk úgy határozott, hogy önt meg kell rónom és büntetésül egy évig nem szerelhet Tesla autórádiókat!

 

2 station memory
Két adót tudott megjegyezni a rádió memóriája

Hirtelen nem tudtam hova tenni hatalmas mosolyom, ezért fejlehajtva sündörögtem ki az ajtón, és csak ott jött rám a röhöghetnék. Soha jobbat, egy éven át nem kell Teslákkal kínlódnom! Ennél jobban nem lehet megúszni azt, hogy a kisfőnököm elszúrta a munkalapot és rajtam kerestek valami magnómotort!

A csehszlovák ipar remeke, a Tesla ugyanis egy elátkozott konstrukció volt. Gondolom úgy tervezték, hogy a mérnökök összeolvastak minden szépet és jót, ami az elektronikai iparban akkoriban történt, majd ezek alapján kigondoltak valamit, például a TDA végfok előremutató dolog volt. Sajnos ezt a készüléket a szocialista tábor alkatrészeiből nem lehetett normálisan összerakni, a világ legmegbízhatatlanabb autórádiója lett, de gyártani kellett, mert előírta az ötéves terv. A Teslákhoz képest a Videotonok igazi csúcstechnikás eszközök voltak, példás megbízhatósággal. Hogy milyen hiba fordulhatott elő a csehszlovák csodákban? Bármilyen. Például az állomások memóriája rögtön elhangolódott. Készült már beszereléskor kiszáradt kondenzátorokkal. Ha éppen volt is bennük elektrolit, akkor kontakthibásak voltak. Fogóval kellett összenyomni őket, egy évig így kibírták. Mindehhez képest még drágák is voltak.

Emlékszem, egyszer Garas Dezső, a korszak egyik legnagyszerűbb színésze jött be egy Teslával, mondván rossz. Megcsináltuk, kérdezte jó lesz, mondtuk jó. Két napra rá megint jött, hogy rossz, soron kívül javítottuk. Jó lesz? Jó. Pár napra rá elég dühösen csapta le a Tesláját az asztalra. Nézzék, ha tőlem megkérdezik, hogy egy színházba érdemes-e elmenni egy előadásra, akkor én meg tudom mondani, hogy igen vagy nem. Maguk mihez értenek? A főnököm szó nélkül kicserélte a Tesláját egy Videotonra.

A főnököm szó nélkül cserélte Videotonra

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .