A nagy testvér – Parabox Tempesta

Helló, A doboz adatai: 92dB/W, 4 Ohm, 120 W. Hangváltó 12dB/oktáv (másodrendű) a váltások 350 Hz és 4500 Hz. A mély rész 60 liter, a közép 4 liter. A közép kamrája háromszög alakú, hogy ne legyen álló hullám. Audioquest belső kábelezés. Nívós hangváltó alkatrészek, a magas sugárzó előtt nincs ellenállás, így nem ront a hangon.

Ennyi jött a Messengeremen, amikor arra kértem Bakk Viktort, vagyis a Paraboxot, hogy küldjön nekem egy kis háttérinformációt a dobozról, ami egy hete a nagyszobámban vendégeskedik. Mit vendégeskedik, uralja. Ott van, nagyon ott van a sarokban. Nem lapul be, mint tette a hasonlóan magas Zu Druid, vagy álcázza magát modern ipari tárgynak, mint a Gallo. A Tempesta ott van. Oda van téve.

A születésének a körülményei igen érdekesek. Szekeres István, maga a vinil.hu, meg a Pointe erősítők hazai forgalmazója régóta szeretett volna egy hangdobozt, amit árulhat az erősítői mellé. Nem valami aprócska csodát, hanem egy nagyot, egy  bővérű állódobozt, egy olyat, amiben van basszus és magas. És persze érzékeny, mint egy mimóza, hogy bármilyen kevéswattos csövessel is be tudjon szólni nagyobb tereket. Ja, és ne legyen nagyon drága. Meg ha lehet, magyar termékként lássa meg a napvilágot. Így került képbe Bakk Viktor és a Parabox, és született meg sok kísérletezés után a Tempesta.

És most itt van a szobámban, és meg kell szoknom, hogy egy tök hagyományos doboz van itt. Három út, reflexnyílás, jó nagy mély, két középsugárzó, és egy Heil féle magas. Na jó, ez utóbbi azért elég szokatlan, és már elsőre nagyon jó. Könnyed, levegős, gyors, selyemdóm legyen a talpán, ami tudja ezt, ha egyáltalán van ilyen. A másik három hangszóróval, meg a dobozukkal viszont nem megy ilyen könnyen a kapcsolatépítés. Hol itt sok, hol ott kevés, drótozok, tologatok, megint drótozok, alátétezek, namileszmár?

Még az egykor volt Zu dobozaim használati utasításában olvastam, hogy keressük meg azt a helyet, ahol a mély alapvetően jó, akár egy-két métereket is tologatva, aztán jöhet a közép, tíz-húsz centiket mozdítva, majd a magas, de akkor már csak centiket manőverezzünk a dobozzal. Ez eddig mind be is jött, de a Tempesta megfordította a dolgot. A magas mindenhol jó volt. A két mélyközéppel már többet küzdöttem, még az együttlétünk végén sem voltam tökéletesen elégedett, hol kicsit sok volt belőlük, hol kevés. A mélyek viszont! Nálam öt centiméternyi tologatás után a semmiből a nagyon jóba csúszott a Tempesta. Úgy viselkedett, mint egy nagyon jó szub. Sose tolakodott, ügyesen egészítette ki a magasabb régiókat, meglepő hetrzmélységeket szólaltatott meg, nem késett, nem lustálkodott. Nagyjából mindegy volt, hogy a pár wattos csövesemmel szólalt meg, vagy a combosabb tranzisztoros láncon. Biológiailag a mindenevők közé sorolandó a Parabox doboza, már csak a testfelépítése miatt sem lehet válogatós.

Mindezt 690 000 forintért. Tudom, ez sok pénz, de sok hangdobozt is kap érte az ember. És elég jó hangdobozt.  Nem, én nem lettem bele fülig szerelmes, a hűha érzés elmaradt, de mások meg a Zu vagy éppen az Enigma hallatán mondják ugyanezt. A Parabox Tempesta ezeknél konvencionálisabb, de pont ezért sokaknak jobban tetszhet. Nekem nem múlt el a hifibogár csípi a seggemet érzés. Talán Pointe erősítőkkel minden a helyére került volna? Vagy a kicsit érzéketlenebb, de 8-ohmos változatával, ami máskor és máshol hallgatva nekem megnyerőbb volt? Nem tudom. Pár nap alatt a Tempesta azért beilleszkedett a családi életünkbe, nem lett többet tologatva, forgatva, kábelezgetve. Még mindig variáltam vagy variáltattam volna rajta valamit, ami egy nagy sorozatban készülő hangdoboznál ugye nem pálya, de pont egy kis szériás magyar gyártónál igen. Viktort ismerve pedig nem fog nemet mondani egy ilyen kihívásra, így könnyű szívvel adom meg rá képzeletbeli meghallgatásra ajánlott plecsnit, én pedig, az ígéretek szerint később szerencsét próbálhatok egy másik Parabox dobozzal is.

2 thoughts on “A nagy testvér – Parabox Tempesta

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .