Tutimegmondás elmarad – X2 Audio tápszűrő és kábelek

Hetente legalább egyszer felszólítanak arra, hogy mondjam meg a tutit egy hifi eszközről. Aztán csalódnak, mert nem teszem. Inkább bonyolult körülírásokba kezdek, meg kérdezgetek, hogy mégis mit hallott már, mi tetszik, mi nem. Sokan csak egy megerősítést várnának utólag, hogy jól döntöttek, de ha egyáltalán felmerül a kérdés, akkor jó eséllyel rosszul döntöttek. Ilyenkor nincs sikerélmény. Mások valamit tényleg keresnek, és az én tapasztalatom tényleg segítség – na ilyenkor van sikerélmény. 2020-ban például két faluval odébb valakinek lett egy nem is értem miért adtam ki erre pénzt cuccból egy minden nap egy kis zenei élmény rendszere. De mondom, nem én raktam össze, csak segítettem, ajánlottam, kölcsönöztem – dönteni nem én döntöttem egyszer sem.

Hogy miért írtam ezt a rettentő hosszú és unalmas bevezetőt két kábel, meg egy érdekes tápszűrő bemutatása elé? Mert egy szörnyű logikai buktatón kell továbbjutnunk, közösen. Volt nálam kipróbálásra az X2 audio RCA meg hangfalkábel és a passzív tápszűrő. Működtek nálam? Igen. Bent hagynám a láncomban valamelyiket is? Nem. Ajánlanám másnak? Igen. Na ugye, hogy bonyolult lesz ez.

Kezdjük a kábelekkel, az az egyszerűbb. A leírás szerint 0,1mm2​ ​réz, 20 mikron 24 karát aranyozás van egy rugalmas köpenybe bújtatva, ebből készül az összekötő meg a hangfal kábel is. Mivel tippem szerint ugyan abból az alapanmyagból készülnek, arra nagy az esély, hogy egységesen szólaljanak meg, de jól működik ez mindkét helyen? Szerintem igen. Rutinos, sokat megélt kultúrember zenél hangképet hozott nálam a kábel, többféle elektronikával és hangdobozzal. Ár-érték arány rendben van, ha valaki ezt keresi, és sokaknak ez egy nagyon jó kombó lehet, akkor tessék nem kell tovább menni, az X2 a megoldás. Én viszont most éppen mást keresek, mással játszok. A hülye hifibogár most épp olyan energiákat ébresztett a rendszeremben, ami sose volt, de nagyon tetszik, és azokat próbálom zabolázni. Ha ralizunk, tűzálló cucc kell, és nem tudjuk még, hogy kívül vagy belül varrott kesztyű az ideális nekünk ahhoz, hogy a kanyarcsúcsponthoz vezessük a hátul épp kitörni akaró autót, akkor nem ujjongunk fel örömünkben, ha találunk egy szuper kényelmes meleg ötujjast hógolyózáshoz. (Fű de béna hasonlat lett, de egy csomót vacakoltam vele és nem jutott eszembe semmi jobb szóval marad.) Tehát, bár én nem használom, de tudom ajánlani az X2 kábeleit, de nem mint tuti mindent vivő tippet, hanem mint jó alternatívát, kipróbálásra.

Jöjjön a passzív tápszűrő. Amikor kaptam, mondtam, hogy ez szerintem nálam nem fog bejönni, mert ahol most lakom, ott még soha semmilyen tápszűrő sem hozott pozitív változást, de hátha ez. Tudom, ez csúnya dolog, hogy rögtön karmikus negatívumokkal terhelem szegény készüléket, de ez az igazság. Szép alu dobozt kaptam, és direkt nem nyitottam ki, hogy megnézzem, mi van benne, megelégedtem az X2 Audio leírásával:

Mi az X2 Audio-nál megalkottunk egy nagyon kifinomult, speciális mágneses tulajdonságokkal rendelkező, gyors reakcióképességű szűrő technológiát az EMI / RFI jelek eltávolítására (jelentős elnyomására) a rendszerből. Részletesen feltérképeztük a jellemző EMI frekvenciasávokat, és ezeket célzottan nyomjuk el. Mivel az EMI rendszerbe lépése két ponton is megtörténhet, mindkét pontra megalkottuk a megfelelő szűrési módszert, amelyek együtt azonnali hatást nyújtanak.

A piacon találhatóak egyéb hálózati szűrő és virtuális föld eszközök, amelyek hasonló célt szolgálnak, de hatékonyságuk messze nem éri el a X2 Audio egyedülálló megoldását. Ezek két csoportba sorolhatók. Az egyik csoport a passzív eszközök (pld. Entreq), amelyek nem szűrik célzottan a zavaró frekvenciákat, hanem egy bizonyos sávban szűrnek csak. Olyan frekvenciákon is elnyomnak jeleket, amelyeken nincs zavarás, vagyis ott is a hasznos jel nem kívánt módosulása, jelszint csökkenése lép fel. Ez a hatás jól hallható. A másik csoportba az aktív szűrő megoldások tartoznak, amelyek hibája, hogy saját nonlinearitásukat viszik bele a rendszerbe, mert ezeknek az eszközöknek a szűrői bele kerülnek a jelútba, és a tápvonalakba. Tulajdonképpen, amit nyernek itt, elveszítik amott.

Miért olyan hatékony a X2 Audio szűrő?

Kiszűri az EMI / RFI interferenciákat azok belépési pontjain, valós időben.
Egyedülálló nanotechnológiás gyors reakcióidejű szűrőrendszer.
Passzív eszköz, nem kerül bele sem a jelútba, sem a tápvonalakba, nincs saját hangja. Érzékelő és kompenzáló elemei sokszorta gyorsabbak, mint a szokásos szűrőké.
Nincs elektromos áram fogyasztása. Gyakorlatilag örök életű, sosem megy tönkre. Hatása önmagában is jelentős, de további szűrők alkalmazásával fokozható, lépésenként építhető, a meglévő eszközök cseréje nélkül.
Hatása a TV készüléken is érezhető (azonos tápvonalak) szebb színek, élesebb kép stb. Semmilyen más módon nem lehet hasonló jel tisztulást elérni.
A hálózat tisztulása a ház / lakás lakóterének zavar csökkentését is hozza magával, élhetőbb, nyugodtabb környezetet teremt.

A szűrő hátulját nézegetve először az jutott eszembe, milyen belterjes hobbi a miénk, mert hirtelen nem tudtam senkit 30 kilométeren belül, akivel együtt mosolyoghattam volna egy olyan hifi cuccon, amin csak egy bemenet van, ahova a tápkábelt lehet bedugni és slussz. A próba viszonylag egyszerű volt. Bedugtam és működött. Egy pillanat alatt összekapta a zenét, minden fókuszáltabb, középről történőbb, áttetszőbb lett. És sajna energiaszegényebb. Ha ez a cucc fél évvel hamarabb érkezik, akkor azt mondom, szuper, ide vele. De ott, akkor már más módon sikerült megzabolázni azokat az extra energiákat, amiknek annyira örültem, hogy végre sikerült beküldenem és ki is vennem a megszólalásba.

Persze attól, hogy a hatására éppen nem volt szükségem, azért még kísérleteztem vele. Körbedugtostam a zeneszoba minden konnektorába. Ezek nem azonos fázison vannak, de mindben működött, nagyon hasonlóan, talán csak az összekapás hatása változott némileg. És igen, érzékeny a tápkábelre. A hatás marad, csak az ereje meg talán az, hogy melyik frekvencián mennyire hatásos, az változik. És kölcsön is adtam. Igen, oda, két faluval odébb. Az X2 ott is működött, pont azt csinálta, mint nálam, csak épp más rendszerében más fülének más eldöntendő kérdést tett fel. Ott ugyanis komolyzenén punnyasztott, de rock-ot nagyon is hallgathatóvá tett. Szóval akkor a tápszűrő működik? Igen. Kéne? Most itt nem. Ajánlanám másnak? Igen, nagyon is! Egy csomó olyan láncot hallottam, ahol szerintem, egy ilyen cucc jól jönne, megoldás lehetne a problémára.

Na, ki akar még tőlem hifis tanácsot kérni?

2 thoughts on “Tutimegmondás elmarad – X2 Audio tápszűrő és kábelek

    1. Kösz. Volt vele küzdés, mert egy csomó sablon a régi bejegyzéseket rosszul jeleníti meg, de ez nagyjából jó.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .