Okos húzás – Meze 99 Neo és Classic

Na jó, ilyen még nem volt, hogy így belenyúljak egy blogbejegyzésembe, de  most muszáj. Ugye ennek a posztnak eredetileg az volt a vége, hogy jön majd a Meze 99 Classic, és majd annak a fényében jől eldöntöm, igazából milyen is ez 99 Neo. Nos, meg is jött, de egyszerűen valahogy elromlott az írókám, vagy agysejtjeimet már teljesen lezabálták a menteskávék meg Facebook csoportok, de sehogy sem jött össze az épkézláb külön poszt. Viszont egy felturbózott bejegyzés talán még jobb is lehet, mert a Mezék megérdemlik a figyelmet.

Fejhallgató Romániából. Nem, nem egy nagy márka oda kihelyezett olcsódolgozós üzeméből, hanem egy rendes román cégtől, ami 2009-ben indult. Az alapító Antonio Meze úgy gondolta, kéne csinálnia egy olyan fejhallgatót, ami hasonló érzéseket kelt benne, mint egy Fender Stratocaster. Csinált is, ez lett a szép és elegáns, fa oldallapú Meze 99 Classic.  Amerre járt, mindenhol sikert aratott. És most itt a Neo, ami kicsit olcsóbb, fa helyett műanyag az oldallapja, de ugyan olyan elegáns jószág.

Meze 99 Neo és Classic. Román fejhallgató. Talán a magától elemeire hulló Dacia volt, ami sokakban kételyeket ébresztett az arrafelé készülő dolgokban. De ez már a múlt idő, mert jött a Renault, és ma már a Dacia méltán az egyik legnépszerűbb autó az útjainkon. A Mezének nem tudom, ki segített, kellett-e nekik segítség egyáltalán, de nagyon profi minden, amit tőlük láttam. Például a honlapjuk, letölthető, jó minőségű termékfotókkal. Az egyszeri sajtómunkás, blogger, már ettől felvidul, micsoda könnyebbség ez neki. Aztán a termék doboza. Strapapíró karton, ami elegánsan nyílik oldalra, és egy kis mágnes tartja zárt állapotban, ha kell. Odabenn egy kemény műanyag hordozó tok, benne a fejhallgató. Elegáns, filigrán darab és szép kidolgozású. Egy kis táskában a mikrofonos kábel, Jack átalakító, egy kettős jack dugó és kész. Mást nem is várnék hozzá, ez így pont elég.

Ez a drágább Meze 99 Classic és kiegészítői. Az olcsóbb 99 Neohoz csak a mikrofonos kábel jár.

Román fejhallgató. Futottam én már bele igazi hifi nagyvadba a Solulines Kubrick képében az egykor volt szocialista táborból, lehet, hogy ez is az lesz? Előhalászom a fiókom mélyéről a Motorola telefonom, ez az éjjel ágyban zenét hallgatós hordozható eszközöm. Halljuk. Hm. Mintha robbanós cukorkákkal szórták volna meg a hangképet, hol ez, hol meg az a frekvencia emelkedik ki a többi közül, hogy aztán belesimuljon az egészbe, és egy újabb kerüljön az előtérbe. Nincs mese, be kell jártani a 99 Neót. Két napig a DJ Google Play Music gondjai bízom a Mezét, mielőtt újra próbát teszik vele.

Fel a fejre. Könnyű, jól illeszkedik, könnyen beáll a fejpánt a megfelelő hosszra. A puha bőr párna jól zárja ki a zajokat és tartja benn a zenét. Kényelemre gyorsan megadom neki az ötöst.

Ne spilázd túl a dolgot – mondta rezignált sokattudással a hangjában Rudi barátom, amikor elmeséltem neki, hogy mi mindent tervezek bevetni a meghallgatáson. Ezeket a fejeseket nem csöves fejeserősítőkkel, meg komoly lemezjátszókkal, hanem hordozható eszközökkel szokták hallgatni.

Ez a mondat kicsit visszarángatott a földre. Igen, én a Neo-t meghallgattam mindennel, ami hangkeltő eszközként itthon elérhető volt. Utána, a Classicra való csere idején hangzott el a fenti mondat, és bár az sem úszta meg a Kubrikos, Uzsidobozos próbát, már másképp értékeltem az egészet. Meg a két Mezét.

Egy zárt fejhallgatónak legyen basszusa. Nos, a Mezéknek van. A Neo ezen a téren egészen különleges produkcióval szolgál. Ennyire artikulált, jól követhető mélyeket én még csak a sokkal-sokkal drágább zárt fejhallgatóktól hallottam. Sokan mondanák rá, hogy ez egy mélytúlsúlyos fejes. Az, de nem ilyen egyszerű a helyzet.

A mély tartomány nem tolakszik durván az ember arcába, nem fedi el a közepeket, magasakat, nem telepszik rá súlyosan a zenére. Viszont szinte látni a basszusgitár húrjait, a bőgőt pengető kezet, az orgona mély sípjaiba préselt levegőt. Ez nekem bejön, bár mobil eszközről néha éreztem némi kétoldalasságot. Meg egy kis skizofréniát. Értem én, hogy ez nagyon jó, de valahogy nem tudok minden zenével hátradőlni, hogy ezaz, felejtsük el a hangképboncolgatás, jöjjön csak a zene. Ehhez nekem már a Classic kellett. Ez a fejes azt hozza, mint a Neo, csak megfűszerezi az élettel. Megmutatja a trehányságokat a zenében, kevésbé elvágólagos. Kicsit olyan a Neo-Classic páros, mint a Focal Spiritnér a Professional meg a Classic. Ha tetszik az összkép, akkor nagyon könnyű eldönteni, melyik tetszik jobban.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .