Slágerlista

Új vendégszerzőnk, Radnóti Csaba arról mesél, hogy találkozott az amerikai slágerlisták fejedelmével, és mi hogy juthatunk hozzá a TOP 40-hoz:

„Keep your feet on the ground and keep reaching for the stars” ismerős ez a mondás? Nos, ha igen, akkor egyike vagy azon szerencsés honfitársainknak akik hallhatták anno a mára már legendássá vált rádiós D.J. hetente URH-n (FM-n) sugárzott amerikai slágerlistájának az „American Top 40”-nak valamelyik adását az 1980-as években, esetleg az 1990-es évek elején. Jó magam 1984. szeptemberében hallottam először – a körülményeket majd később –  Budapesten. Na itt valami tuti nem stimmel! 1984-ben Magyarországon a vasfüggöny mögött URH-n hogyan lehetett volna amerikai slágerlistákat hallgatni? Nincs internet, műholdas adások épp csak indulgatnak Nyugat-Európában, de Magyarországon még semmi. URH-n 150-200 km-es körzeten túl pedig már nemigazán lehet rádióadásokat hallgatni. Ez mind igaz is, de szerencsés együtt állásoknak köszönhetően még is lehetséges volt!

De kezdjük magával a legendával, a slágerlisták királyával. Casey Kasem libanoni bevándorlók gyermeként született 1932-ben, Detroitban. Ő találta ki, hozta létre az „American Top 40”-t, amelynek jelentősége abban volt, hogy az USA-ban létező számos slágerlistából, gyúrt egy közös hazait: „Casey’s Coast to Coast” azaz az Atlanti-Óceántól a Csendes-Óceánig, amely a Bilboard TOP100-as listájára épült. Az első 1970. július 4-i adást még csak 7 amerikai rádió sugározta, de gyorsan országosan sugárzott műsorrá vált. Csúcspontján több mint 1000 rádióadás adta le hetente a negyven legnépszerűbb amerikai popdalt visszaszámláló slágerlistát, amely a zenén kívül Casey nagyon karakteres hangszínén előadókról, dalokról érdekes, kevéssé ismert információkkal gazdagította a műsort. A program népszerűségét tovább növelték a személyes hangvételű hallgatói levelek az ún. „Long Distant Dedications, amelyek közül egyet-egyet Casey felolvasott és amelyben egy régebbi dalt küldhetett a hallgató vagy éppen megemlékezhetett olyan tragikus eseményekről mint a Challenger űrrepülőgép 1986-os katasztrófája.

De nem csak az USA-ban volt hallható az adás (és itt jön a válasz egyik fele) „American Top 40 can be heard in the fifty states and around the world” tehát a világ számos (több mint ötven) országában is jelen volt, ahová minden héten repülőgéppel szállították el slágerlistát tartalmazó lemezeket. Az 1985.március 23-i adás négy darab lemezből álló albumát sikerült néhány évvel ez előtt lehalásznom az ebay-ről (hogy miért pont ezt, ezt is később). Az albumhoz mellékeltek egy cue sheet-et is, amely 8-10 írógépen gépelt oldalon tartalmazta a teljes programot, reklámokkal, dalokkal, azok időtartalmával, Casey heti üzenetével. Az AT40 műsorait Casey Kasem 1988-ig vezette, 1989-tól 1998-ig pedig Casey’s Top 40 néven játszotta hetente a negyven legnépszerűbb slágert. 2014-es halálát követően is jelentős tábora van, két facebook csoport szakosodott a 70-es és a 80-as évek slágerlistájaira. Többen rendelkeznek az 1970-88 közötti összes adás CD-re digitalizált gyűjteményével, amelyeket külön-külön meg is lehet vásárolni (később kiderül nem feltétlenül kell emiatt pénzt kiadnunk). 

Az osztrák hármas állami rádióadó az Ö3 1983. és 1987. között szombat esténként 7-től és 10-ig adta le a heti amerikai slágerlistát, sajnos nem a teljes műsort, mert az négy órás volt, ezért jellemzően csak az első 32 fért be. A Dunántúl nagyrészén viszonylag jó minőségben lehetett fogni az Ö3-t, Budapesten viszont már csak a hegyen lakók hallhatták élvezhető minőségen. Dél-Budán ahol én laktam csak igen ritkán lehetett sztereóban nagyobb háttérzaj nélkül fogni az adást. A vétel minősége nagyban függött a légköri viszonyoktól, hiába volt a házunk tetején nyolc elemű Yagi FM antenna. Segítette a vételt azonban az a körülmény, hogy a hazai URH adásokat akkor még a „keleti” frekvenciákon sugározták (66-73Mhz között), a nyugati adók pedig akkor is a ma ismert 88-108Mhz között. Így nem volt a vételt zavaró, a távoli torony jelét elnyomó jel, csak 1986-tól kezdett el sugározni az egy szál Danubius Rádio, de az nem kavart be. Bevallom akkoriban nagyon irigyeltem azokat akik akkora mázlisták voltak, hogy szombat esténként mindig hallhatták Casey-t. Nekem kb. 10-ből egyszer sikerült. Így aztán nagyon megörültem 1985. márciusában, amikor szüleim közölték, hogy egy hosszú hétvégét egy zalai vadászházban fogunk eltölteni. Nagy divat volt akkor a hordozható rádiósmagnó, nekem is volt egy itthoni dolláros boltban vásárolt AKAI, így nem volt kérdés, hogy mit fogok szombat este csinálni….

1985.március 23., azért is nevezetes, mert ezen a napon debütált a listán a USA for Africa We Are the World c. dala és egyből a 21. helyen. Casey a felvezetőben sorrendben felolvasta az előadók neveit, így aztán amikor májusban B.Tóth Laci bemutatta a Poptarisznyában, mint újdonságot a felvételt és egyben egy betelefonálós játék keretében fel kellett sorolni a hangjuk alapján legalább öt énekes nevét, majdnem betelefonáltam.

Eltelt néhány év és a rendszerváltás hozadékaként Budapesten kezdett sugározni a Voice of America Europe, amely a Casey’s Top 40-t is hetente leadta. Jó pár adást meghallgattam, felvettem, de egy idő után telítődtem, már nem volt meg az a varázs, mint korábban és persze ahogy a régi dal mondja „Video killed the radio stars” a 1990-re már itthon is elérhetők voltak a külföldi TV adók, MTV Europe stb.

 Itt be is fejezhetném, ha nem találtam volna rá véletlenül a neten az iHeart által birtokolt Classic American Top 40 adására. Itt bizony a nap 24 órájában megy az eredeti American Top 40, mégpedig reklámok nélkül! Logikusan két felé osztották, 70-es és 80-as évekre. Random alapon válogatva a két időszak heti adásai között, egyszer egy 70-es évekből véletlenszerűen kiválasztott TOP 40-ese megy adásba, utána pedig egy a 80-as évekből. Mindenkinek őszintén ajánlom, aki bele szeretne csöppeni egy picit a 70-es, 80-as évek Amerikájába! Link: https://radiostationusa.fm/online/classic-american-top-40

3 thoughts on “Slágerlista

  1. Vas megyei lévén anno a Videoton rádiómagnón és szintén Vidi fejhallgatón élvezte ezt az adást. Volt valami Hard Rock Café? vagy valami hasonló műsor is, az jobban tetszett. Az osztrák TV-n vasárnap hat körül volt a videóklipes slágerlista…

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .