Legenda olcsóért – Audio Innovations Series 300

Már évek óta akartam egyet. Az elsőt Peter Qvortrup lakásán hallottam. Negyvenezer lemez a falakon, egy Ongaku zenélt valami nagyon különleges E dobozzal, és ott szerénykedett ez a hatvanas évekbeli sci-fi filmekből származó tárgy. Az volt ráírva, hogy Audio Innovations Series 300. István rögtön rábökött:- Ilyen nekem is van! Nagyon szeretem a hangját. Nahiszen, mi a túró ez, Csontosnak mindene van otthon meg a Merlinben, amit csak akar, nem baj, ha drága, csak irányt mutasson. Peter rábólintott. Én is azért tartom itt, mert gyakran használom. Kell a fejlesztéshez, ez mindennél az alap. Viccel ez a fura dán, gondoltam fiatalbohón, itt állnak a saját dolgai, ládákban Kondo mester zseniális hangszerei, aztán mit keres itt egy ilyen ócskaság.

Tényleg, mit? Ki kéne próbálni. Itthon alig van belőle, ha igen, akkor hifiszentélyek nemes darabja, eladni nem akarják. Angliában akad, de olyan olcsó vacaknak tűnik, nem akarnak pepecselni a külföldre szállítással. Másfél év kitartó ebay-ezése után lett meg. Hatvanezer szállítással. Mi van ennyiért?

A dobozból kiszedve kicsit megijedtem. Alkatrészek gurguláztak a furán lecsapott dobozfedél alatt. A végcsövek beszorulva a trafó alá, a kisjelűek vidáman kergetőztek a kondenzátorok között a tartóitól megszabadult áramköri lapon. Egy telefon Vass Andrási Gyuri bácsinak, a finommechanika és az erősítő-építés egyetemes tudorának, fogadjon egy gyors kárfelmérésre és javításra. Két óra alatt megoldottuk. Új távtartókat kapott, Gyuri bácsi megmérte, hibátlan, hallgassuk is meg. Egy Voyd került elé, AN doboz mögé, és hajrá.

A meglepetéstől percekig nem tértem magamhoz. Hogy zenélhet ennyire könnyedén egy kis teljesítményű, semmi különös alkatrészekből összerakott pentódás push-pull erősítő? Miért van ennek egyáltalán basszusa? Miért szól ilyen arányosan ez? Nem tudom.

Az viszont biztos, hogy nem a klasszikus, melegbarna, mindentkörbeölelő, romantikus csöves hangzást adja. Inkább olyan, mint egy bővérűbb T-Amp. Klasszikus alkotás.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .