Egy hangszóró halála – Townshend Glastonbury II

A Glastonbury-m ideiglenesen kimúlt. Egy durva vihar kinyitotta az ablakot, a rettenetes méretű, ötvenkilósdoboz meg felborult. Történt már vele hasonló baleset, Csontos István kaján vigyorral mutatta meg egykoron a nagyszobája falán a lukat, amit ez a doboz ütött.

Nekitáncoltak a buliban – magyarázta keresetlen egyszerűséggel a történteket.

Ezúttal a kár nagyobb. Az egyik ribbon magassugárzó megsérült. A leheletvékony fólia elszakadt. Új hangszórót venni lehetetlen, így az ember csak Max jóindulatában és a padlása sarkában lévő készletekben bízhat, ha pótolni akarja. Ezeknek a remek hangszóróknak ez a legnagyobb hibája – az érzékeny és szinte pótolhatatlan magassugárzó.

GL0006

Meg a kábelek. És az a gipszszerű anyag, amit ez az ausztrál zseni csillapításnak használt. Sajnos ez is mállik egy kicsit a csavarok mentén, de ezzel nem lesz gond. Az eredeti belső kábelekkel annál inkább. Ezek kutya közönséges koax drótok. Max a belső tömör, egyeres szálat kötötte be pozitívnak, az árnyékolásként használt harisnyát meg negatívnak. Ráadásul igen kurtára is szabta a drótokat, van ahol még közösített is a magas és a mélyközép hangszóró között. Igen, Max ilyen spórolós zseni. Ráadásul a drótok belsejére rátört egyfajta zöldes kór, valami oxidáció.

GL0053

A keresztváltó egy újabb bizonyíték arra, hogy Max nem hétköznapi ember. Eredetileg a Glastonbury II-ben egy több mint furcsa szerkezet van. A mélyközép hangszórók előtt nincs semmi. Ami az erősítőből kijön, azt egy az egyben megkapja a fémmembrános Jordan sugárzó.

GL0040

A ribbon magas előtt viszont egy csodásan bonyolult szerkezet van. Külön áramköri panelon kapott helyet a keresztváltó, óriási tekerccsel, mindenféle alkatrészekkel. Még egy integrált áramkör is helyet kapott rajta, amelynek elég az a feszültség, ami az erősítőből érkezik a csipogó hajtására. Ennek a rettenetesen bonyolult keresztváltónak a nagy része azt szolgálta, hogy a ribbon magas ne kapjon túlfeszültséget.

GL0044

Amikor ez megtörtént az IC egy relén keresztül leválasztotta volna, sőt még valami sípolt is volna egy kicsit. Max ezt a csodásan összetett alkotását csak a legelső Glastonbury II-ben alkalmazta.

Utána egy durva fejlesztést hajtott végre. és az egész bonyodalmat kidobta a kukába, és a csipogó elé egy darab ellenállás meg egy kondenzátor került. Az így (vissza)fejlesztett dobozok hangja gyorsabb, nyitottabb, semlegesebb, de Max nem lenne az, aki, ha nem az első, rettenetes alkatrésztemető keresztváltó került volna be az első dobozokba.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .