És mégis működik – hifitunig.com biztosítékok

Jött a postás, hozott egy kis borítékot, benne apró műanyag csövecskék meg szép papírdobozok. A feleségem persze rögtön tudta, hogy itt nem csecsebecsékről van szó, hanem valami hificuccokról, de amikor azt mondtam neki, hogy ezek tuningbiztosítékok, nagyon csúnyán nézett rám. Külön-külön értette a szavakat, de így együtt mi értelme van? Azok a kis mütyürkék ugyan mit csinálnak?

Az olcsóbb változat egy kis műanyag csőben érkezett.
Az olcsóbb változat egy kis műanyag csőben érkezett

Pedig működik ez a fikarcnyi kis réz- meg ezüsthuzalocska ott a porcelánházban. Igen, tuningolt, felturbózott biztosítékról van szó, ami a gyártó szerint jobb, mint a hagyományos, prózai anyagokból készített filléres tucatáru.

A drágább csinos papírdobozban érkezik
A drágább csinos papírdobozban érkezik

Igazából nem akartam én ezekkel foglalkozni, de ahonnan a Locus meg a LaCie USB drót jött, onnan érkezett egy kis zacskó is ezekkel a hifituning.com-os biztosítékokkal, az alábbi leírás kíséretében: „Nagyon sokat finomít a hangon és testesebbé válik. Kérdés, hogy szüksége van-e rá adott rendszerben, mindenestre érdemes kipróbálni, nem elhanyagolható a hatása, nem nüansznyi különbséget hoz. Én nagyobb változást éreztem, ha a nyákon cseréltem őket, a jelútban. Az IEC csatlakozóknál szerényebbet, de ott is jól hallható volt. És még egy horror: arkárhogyis, de irányuk van ezekenek a biztosítékoknak. A logóban szerepel egy kis nyíl, valójában az jelöli a biztosíték helyes irányát. Egy biztos, valóban máshogy szól a két állásban…”

Itt, a nyomtatott áramkörön működött a legjobban
Itt, a nyomtatott áramkörön működött a legjobban

Este gondosan lecsavaroztam a Heed láncom elemeinek a tetejét, és ahová csak lehetett, betettem a biztosítékokat. Gondosan visszacsavaroztam, majd elindítottam a médiajátszón Timmy bari kalandjait, hogy az esti mesefilmnézésen már ezek a mütyűrök bizonyítsanak. Bizonyítottak is, mert az odalfal mellett kucorogva is hallani lehetett, máshogy szól a rendszer. Igen, a mesefilm is, sőt még a monóból álsztereósított tévéhang is. Reggel küldtem is a válaszlevelet: „Nem szemből hallgattam elsőként meg a tuningolt Si-t, hanem oldalról, és persze tévéműsorral, de nézd már, mennyi basszus meg magas lett. Sokkal kevésbé szól a hangdobozból a zene, tényleg nőttek a sávszélek, de a beszédérthetőség, a közepek valahogy eltűntek. Mintha egy kicsit V lenne a frekiátvitel.”

Fedél le, biztosíték ki, új berak, fedél vissza , van ennél egyszerűbb tuning?
Fedél le, biztosíték ki, új berak, fedél vissza – van ennél egyszerűbb tuning?

Szóval tetszett is, meg nem is. Rögtön megtudakoltam a tulajt, hogy ő miért nem használja, és ezt válaszolta: „Mióta 5 év masszív szívás után sikerült a szobaakusztikát rendbetenni, meg kijött az USB-s új Dactilus, úgy éreztem, jobban szeretem az eredeti biztosítékokkal. Pedig előtte sokáig nem volt kérdés, hogy a tuningbiztosítékokkal sokkal jobb. Azóta mindig az történt, hogy betettem a tuningokat, rögtön padlót fogtam, hogy ez mennyivel jobb így, majd 1-2 óra zenehallgatás után fészkelődni kezdtem, hogy valami mégsem oké. Sosem tudtam igazán megfogalmazni, de valamit nekem a rendszer közvetlenségéből elvett, ami aztán hiányzott. Hiába hozott be egy csomó finomságot. Mondjuk nincs kétségem, hogy a hifizők nagyobb részének jobban tetszett volna a tuningos hang.”

Van gyors és lassú, van többféle értékben és kivitelben
800 mA

Jó három hét hallgatózás után én is biztos vagyok benne, hogy jobb nekem a gyári olcsó biztosítékokkal, egy helyet kivéve. Az sem kétséges, hogy a nyomtatott áramköri panelon levő helyeken sokkal jobban működnek ezek a kis vacakok, mint a hálózati csatlakozónál levő helyeken. És a hangjukról is tudok mesélni. Gondolom, minden hifista kipróbálta már, milyen az, amikor villásdugót vagy hangszórón fázist fordít. Az egyik esetben ugye széteső, de nagyon levegős hűdemindent beszóló hangot kap az ember, ami ugye rossz; a helyes iránynál pedig fókuszáltabb, összeszedettebb, sokkal reálisabb hangzást, ami jó. Na de az emberben ott a kisördög, hogy nem lehetne abból a nagy-nagy-nagy levegősségből egy picit becsempészni, de úgy. hogy azért ne húsz négyzetméteres gitárt pengessen már szegény zenész? De, úgy tűnik lehetne, és valami ilyesmit csinál ez a tuningbiztosíték. Nem kétséges, sokaknak pont ez kell, másoknak pont nem – egy próbát mindenesetre érdemes tenni, márt csak a móka kedvéért.

Többféle méretben, értékben és lassú meg gyors kivitelben is kapható
Többféle méretben, értékben és lassú meg gyors kivitelben is kapható

Ja igen, és nem, nem fogom kimérni és nem, nem akarom magyarázni a működési elvét, a szokásos trollkodók nyugodtan a porba rombolhatnak azzal, hogy de a tanár bácsi – tankönyv – a fizika megmásíthatatlan törvényei szerint nem működhet, meg jöhetnek a placebóhívők, meg a rögtön A-B tesztet akarók – de nem lesz egyik sem.

 Kitör az öröm a tuningbiztosítékból
Kitör az öröm a tuningbiztosítékból

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .