Hova is tegyelek? – Heed Elixir erősítő

A Heed Audio azt hiszem kiérdemelte, a legfurább hifi komponenseket gyártó cég címét. Eleinte csak azzal keltettek feltűnést, hogy akkora méretben csináltak elő és végfokot, D/A-t, fejhallgató erősítőt, phono fokozatot, amekkorában más cégek csak egy távirányítót tudnak inkább elgondolni. Aztán ott a Thesis sorozat, aminek a központi darabja, a phonora kihegyezett előerősítőben pluszban van egy bitang jó D/A konverter is, de igazi formáját a külső táppal hozza, ami viszont csak az analóg részt tápozza meg…

És tessék, most megérkezett a Heed Elixir, ami egy integrált, távirányítható erősítő fixen beépített fonó fokozattal és egy világbajnok fejhallgató erősítővel. Tessék itt vannak a legfontosabb adatok:

Heed Elixir műszaki adatok

Lesz alumínium színű előlappal is Elixir
Lesz alumínium színű előlappal is Elixir

Egy szerkezet, ami eléggé zavarba ejti az embert, ezért muszáj volt néhány dologról megkérdeznem Oláh Attilát, a konstruktőrét, meg Huszti Zsoltot, a cég első emberét.

– Ez most az Obelisk Si helyett lesz?

– Nem. Az Elixir alá, de inkább mellé van pozícionálva. Nem lehet kiegészíteni utólagos tápegységgel, nem javítható fel később fonó vagy D/A kártyával. Ebben az erősítőben minden fixen benne van, de ami benne van, az nagyon jó. Viszont van rajta előerősítő kimenet, úgyhogy akár csak előerősítőként is használható.

– Akkor ez egy Si , Canalot, Questar egy dobozban?

– Nem egészen. A fonó részben sok minden hasonló, mint a Questar-ban. Az előerősítő rész rokonságban áll az Obelisk Pre-vel, annak szűrőzése a Thesis Alfával, a fejhallgató erősítő kimenete pedig olyan, mint a Canaloté – de természetesen minden egymáshoz van illesztve, a tápegység is más.

–  Na és a hangja?

– Szándékosan más, mint az Obelisk Si. A ritmikája hasonló, de másképp bánik a mély és magas tartománnyal. Egy kicsit színesebb, világosabb, talán populárisabb, hang, de azért eltéveszthetetlenül Heed.  A fejhallgató erősítő részre különösen büszkék vagyunk, az nagyon-nagyon közel van a Canalot-hoz, sőt, bizonyos fejhallgatókkal még jobb is lehet.

– Belül mennyire hű az Elixir a Heed hagyományokhoz?

– Meglehetősen. Természetesen kimenő kondenzátoros, amit mi Transcap-nak neveztünk el. A készülékben nincs IC, minden diszkrét elemekből épül fel. A mérete is a hagyományos Obelisk méret, bár a külalak változott. 

– Mennyibe fog kerülni és mikor lehet megvenni az Elixírt?

– 950 euró körülire tervezzük a listaárát, ami jelentősen kevesebb, mint az 1500 euró körül árult Heed Si. Megvásárolni pedig május végétől lehet.

– Egyedi készülék marad az Elixír, vagy komplett típuscsalád lesz belőle?

– Lesznek társai. Őszre szeretnénk befejezni a távirányítható D/A konvertert, amiben pluszként lesz CD mechanika is. Azért nem nevezzük CD játszónak, mert a fő hangsúly a D/A konverteren lesz. Ez várhatóan drágább lesz az Elixírnél. És készül hangdoboz is hozzá, a Bee egy új változata, ezúttal nem az elérhető hangszórók limitált száma miatt csak néhány példányban, hanem sorozatgyártásra éretten.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .