Liberté, Egalité – Cabasse Stream Amp

Nagyon – nyomta meg a szót jó erősen Nagy László, a L’auditeur tulaja, miközben jól a szembe nézett – kíváncsi vagyok, hogy fog ez tetszeni neked. A mondat éppen egy dobozkezembenyomás közben hangzott el, és a csinos kartonban egy Cabasse Stream Amp pihent. Ilyenkor az ember zavarba jön de nagyon, és táppontokat keres. Mi legyen? Jó? Nem jó? Kibontsam egyáltalán? Ha nem, miről maradok le? Küzdjek ezzel az izével így homeofficera hangolódva, amikor olyan jó kis cucc van összerakva most otthon?

Az élet megoldotta ezt a polémiát. Egy alamuszi túlfeszültség kinyírta az olyan jó kis cuccot, így heteken át az egyetlen zeneforrás a Cabasse elektronikája volt.

Navazz, Cabasse – ezt muszáj volt így az elején leírnom, mert vagy ötvenszer szaladtam már bele ebbe a infinitezemálisan rövid T időpillanatig viccesnek tűnő szójátékba. Főleg akkor, amikor mindenféle francia autók próbálgatása közben ez a márkanév tűnt fel a hangszórókon, fejegységeken, és nagyjából mindenkinek újdonság volt.

Pedig a Cabasse nem fiatal és nem pici cég. Franciaországban a hangszóró meg hangdoboz csinálásban ők a másodikok a Focal mögött, ha jól szedtem össze az adatokat és a Focal tekinthető még franciának. Rengeteg szabadalmuk van, évtizedek óta fejlesztik a koncentrikus hangszórókat, amiből akár négy utat is tudnak egy kishordó méretű gömbbe elhelyezni, igencsak impozáns megjelenéssel és technikai adatokkal.

Cabasse csúcsmodell

Viszont az Stream Amppal nem indult felhőtlenül a kapcsolatunk, de erről nem csak az elegáns fekete dobozka tehet. Elő a távirányító, kapcsoljuk akkor be. Abban egy műanyag fólia védi az elemet, hogy szállítás közben nehogy bekapcsoljon és lemerüljön. Lelkesen húzom a fóliát ami nem moccan. Szégyenszemre csavarhúzóért kullogtam, mert egy csavart kellett meglazítanom, hogy kijöjjön a helyéről. Bekapcs, egy gomb világít, ennyi. Na és akkor innen hogyan tovább?

Jöjjön a vezérlő program letöltése a netről, meg a hálózati elérés. Irány a konfiguráció, wifi ki, vezetékes kapcsolatnál ip cím megadva, készülék újraindul, de akkor miért világít még mindig a Wifi?

A tökre lefotózhatatlan szépségű tárgy.

Na fussunk neki ennek még egyszer, gondoltam, és letöltöttem a használati utasítást, és egy jó teát kortyolgatva végigolvastam az egészet. Életem egyik legjobb döntése volt. Például kiderült, hogy az előlapon a Wifi felirat nem azt jelenti, hogy vezeték nélküli hálózaton csatlakozik a cucc, hanem hogy fenn van a neten. Meg hogy az egész eleje egy nagy érintőpanel, és bemenetválasztás, hangerő szabályzás onnan is megy. Meg hogy a Stream Amp igazi helye egy több szobát kihangosítani képes komplett Cabasse rendszerben van és a négy hangszóró kimenetet külön-külön is lehet vezérelni. És hogy nincs Roon.

Na ez nagyon szíven ütött. Kicsit félve kezdtem beállítgatni a NAS-om hálózati elérhetőségét, mint a zenéim tárolóját, és csodák csodája elsőre sikerült. Meg a Tidal is. Meg a zeneküldés telefonról Bluetoothon. Mondjuk jobb lett volna mindezt egy helyről, a Roon alól, mert arra már nagyon rászokott a család. Még ismerkedtem az okostelefonos mindentirányító programmal, persze hatszázszor mellényúltam, de közben szólt a zene, és már tudtam, jó kis cucc ez, azért volt a L’Auditeurban annyira megnyomva a nagyon szó, mert ez a kis vacak tényleg jól szól.

Levegősen, könnyeden, jól artikuláltan, egy kicsit mesterséges térből pici visszhanggal, de jól, szerethetőn, könnyen hallgathatón. Az a klasszikus, rögtön a barátom D-osztályú megszólalás, ügyesen megcsinálva, bő körítéssel. Mindezt 200 000 forintért. Figyelemreméltó ajánlat, mert ez a cucc hozza a jól szólás minden ismérvét, és nem csak az átlagember számára. Gólokkal jobb minden téren, mint egy hordozható egybeakármi, és pont olyan könnyen használható. Egy kis hangdobozzal a végén nagyjából az értelmetlen pénzpocsékolás szintjére taszít minden soundbar szerű kinézetre gyúró hangszórógyűjteményt. Nagybetűs hifistáknak sem ciki, megvehetik második rendszerbe, meg a gyereknek hogy szóljon valami, és stikában hallgathatják, hogy milyen kellemesen szól a zene erről az izéről.

Aztán beütött persze a hifibogár. Fogtam a kis SOtM streamerem, ráakasztottam a retromodern TMP DA-mat és az egészet bedugtam a Cabasse vonal bemenetére. Így lett Roon, meg nagy hümmögés. Mert persze jobb lett. Jobb hifis értelemben, mélyfelbontásosmagasrészletesmikrodinamikusmithagytamkimégileg, meg használhatóságilag nekem (ti is meglepődtetek, hogy az 1.8-as Roon mennyit gyorsult?) és zeneélvezetileg főképp. Ez így együtt mindenféle zenén tudott valami extra élvezetet adni, de még nem volt annyira specializált, hogy csak bizonyos féle zenékhez legyen jó. Mindez akkora helyen, mint egy normál 43 centi széles audió cucc.

Szóval itt tart ma a technika. Mindezt a Cabasse ráadásul úgy hozta össze, hogy kínálatában nem ez áll a fő helyen sőt. Ez egy kiegészítő kis valami az ő multiroom rendszerükhöz. Ezért lehet több pár hangdoboz között átkapcsolni vele, ezért vannak hangkép beállítások sokféle Cabasse hangdobozhoz, ezért vannak kifejezetten erre szolgáló oldalak a telefonos távirányító programban. Vagyis simán lehetett volna egy legyintéssel elintézhető valami a Stream Amp, de nem az.

Ja igen, az első bekezdés azért nem egészen úgy volt. Nem is nyomta a kezembe a Stream Amp dobozát a L’auditeur tulaj, nem is tehette volna, mert épp két Cabasse Antigua MC 170-es hangdobozt segített levinni a lépcsőn, hogy azt is hallgassam már meg. Megtörtént, de az már egy másik történet lesz…

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .