Fényes ösvény – switch, optikai kábel, meg amit akartok

A dolog úgy kezdődött, hogy a Telekom elhozta a falunkba az optikai kábelen érkező internetet. A beszerelés flottabbul nem is mehetett volna, a csatlakozót az optikai kábelvégére rámicsodáló szerkezet zümzümölése családi kedvenc lett. Szóval van már végre gyors, viharban nem elvesző, kánikulában lelassuló netünk – az emeleten.

A földszintre viszont, ahol a hifi lakik, egy, a 230-as villanydrótokra számítógépes hálózati kapcsolatot rátranszponáló és onnan leszedő HomePlug szett viszi a jelet. Komoly hifisták most szívükhöz kapnak, de nem olyan rossz ez a megoldás sebességben és megbízhatóságban. Viszont annyira felszaporodtak az internet után ácsingózó eszközeink, hogy mindkét helyen switch-et is kell használnuk, és az egyiket ki is nőttük.

Már régóta rendesen belankábeleztem volna a földszintet, de állandóan túlgondotam. Cat 6 bőven jó, meg valami nem bonyolult switch, minek a fakszni, na de hát hifisták vagyunk, nem olyan egyszerű nekünk az élet… Mert a net már jóideje tele van azzal, hogy a lan kábeleknek van saját hangjuk, a switcheknek is, és az ipari jobb, és még sokkal jobb, ha kettő vagy négy van összekötve, nade az optika mégjobb…

Szóval agyaltam, olvastam, agyaltam, és most megírom mire jutottam, hol tartok a hálózatépítésben.

Most szólok, hogy aki azzal jön, hogy minden további hülyeség, mert a bitpontos továbbítást megoldott, ami bemegy, az kijön, ha nem így lenne nem lenne internet sem, az legyen olyan kedves és ássa bele magát abba, hogy mik a nyűgjeik, mi ellen és hogy védekeznek például a nagysebességű hálózati eszköz gyártók, ők mit gondolnak tökéletes átvitelről, földelésről, zajokról, áramköri topológiáról, antennákról meg mezőkről, aztán majd beszélgessünk róla. Kösz.

Mikrotik belső. Ezt a két kondit lehetne cserélni tuning gyanánt – hát ez kimarad.

Szóval lett két Mikrotik CSS610-8G-2S-IN switchem. Ez talán a legolcsóbb, 10 GB-os kapcsolatot is tudó ilyen eszköz, amin van 8 hagyományos egygigás port. Mintha pont az én igényeimre szabták volna. Jó hifis módjára persze belenéztem, mit lehetne tuningolni rajta, táp, órajel, kondik, de igazából semmit. Minden egy alaplapon van, minden a vezérlő IC-be van integrálva, ezen az a két cserélhető kondi nem oszt, nem szoroz.

Mint a fenti képen látszik, van két SFP+ foglalata, azokon keresztül tud igazán gyorsan kommunikálni, de azokban, gyári állapotban nincs semmi. Na itt szabadultak el a dolgok. Annyit tudtam, hogy optikát akarok. Aztán napokon át csak olvastam. SFP és SFP+ felcseréhetőségről és nem felcserélhetőségről, monomódusú meg multimódusú optikai kábelekről, melyik gyártó milyének a micsodája működik melyik programverzió melyik bepipálása mellett. És hát szomorú dolgokra derült fény. Én például egy optikai szálat szerettem volna, ami önmagában nem is drága, meg a belőle kilépő fény pontosabban talál a fogadó egységbe, vagy mi, de az ahhoz kellő egy darab SFP+ modul többe kerülne, mint a két switch volt összesen. Szóval maradt a dupla multimódusú szál. És én hiába szeretnék jobban narancssárgát, mint a nyitóképen, kék lesz a hálózatban, mert az a kvázi szabvány színe annak a hossznak-sebességnek-módusnak ami nekem jó lesz. Ja, babakék. A legtöbbet az FS hálózati cuccokat gyártó cég blogjából okosodtam, és tőlük is rendeltem a kábelt, sima meg pluszos SFP modulokat.

Ritkán voltam ennyire betojva futár hozta csomag bontásakor. Attól nem tartottam, hogy valami hiányozna, az FS végtelenül profi cég, nem fog hibázni. Inkább attól féltem, hogy hülyeségeket rendeltem, elvesztem a szabványok között, és nem fognak működni a bedugdosnivalók. És így is lett. A két sima rezes SFP azt sem mondta, hogy fapapucs. A lényeg, az optikai egység meg a kábel viszont egyből életre kelt!

A csomag az FS-től

Utána már csak a jó időre kellett várnom, hogy a családom sétálni menjen, én meg szabadon tudjak hifikisérletezni. Ehelyett hideg front jött esővel, megy egy frissítés a Mikrotiktől, aminek hatására sikerült életre kelteni az addig nem működő SFP izéket, amivel a kipróbálandó dolgok száma tovább nőtt.

Megjött a napsütés, a család sétálni ment, (kedves olvasóm, vegyél példát róluk), én pedig madzagolni kezdtem, kísérleti jelleggel, keresztül a nagyszoba légterén. Elsőként maradt a HomePlug kapcsolat az emelettel, de felsorokozott a kábel végén három switch, hogy azok adják tovább a zenét a SOtM médialejátszónak. Az első egy TP LInk SG 105-ös volt. Szól, rendben van, ez a kiindulási alap. Jöjjön egy Hikvision DS-3. Ez komolyabb darabnak tűnik, fém dobozos, bele kukkantva több az alkatrész. A hangja is más. Kicsit komolyabb, stabilabb, nagyfiúsabb. Jöjjön a Mikrotik. Ez meg levegősebb, könnyedebb, szárnyalóbb. Ezzel még foglalkozni kell, ott van benne a potenciál, de csak úgy lerakom, hadd szóljon alapon a Hikvision jobb választás a rendszeremben, itt és most. Ok, a switcheknek van saját hangjuk.

Az a kiálló izé benne a gumi védővel az SFP+ adapter az optikai kábel fogadásához. Annyiba kerül, mint egy jóárasított, de már használható RCA csatlakozó.

Váltsunk kábelt. A következő egy 25 méteres, lapos, nagyonolcsó lan kábel, olyan vésztartalék. Azért lett ez a próba alanya, mert elég hosszú. Jobb mint a HomePlug? Más, az biztos. Valahogy fürgébb, több minden hallható ki, hosszabb távon ez a nyerő. És ezt mindegyik switchel hozta, úgy, hogy azoknak megmaradt a karakterük. Szuper, tehát sikerült két változót is behozni a rendszerbe. Adjunk hozzá még egyet? Adjunk. A Mikrotiken kapcsolhatóak az egyes portok, és ugye van gyárilag beépített, meg egy általam beszerzett FS SFP 1G rezes port. Más-e a hangjuk? Kicsit. Talán. Valami van, de ezt így, ebben a felállásban megadom döntetlenre.

Jöjjön a switchmix. Eddig az emeleten mindig a Mikrotik dolgozott, de mi a helyzet, ha azt kicserélem a TP-Link-re, vagy a Hikvisionre? Hát sajnos számít. Mindegy, hogy utána van nem is tudom mennyi villanydrót, vagy épp 25 méter gagyi lan kábel, hallani. A változás, hangkakakterük pont olyan, mint amikor a streamerhez voltak közel, csak talán még markánsabb a különbség.

Itt jött volna az, hogy szerzek két-négy ugyan olyan, ha lehet HP 1920-as ipari switchet és azokat szépen egymás után kötögetem, mint ebben a videóban teszi Paul Pang, ennek az egész hülyeségnek az egyik elindítója:

Hát ez kimaradt, de becs szó majd pótolom, meg nagyon akartam már ugrani az optikai kábelre. Értelem szerűen itt már csak a Mikrotikek maradtak a színpadon. Szóval kék madzagok a helyükön, a 192 168. a többit nem mondom meg IP címen a SwOS Lite-ben bekapcsolom az SFP+ portokat és lőn sokkal több zene, mint eddig volt! A hang levált a dobozokról, áttetszővé vált, de nem érzem, hogy műbalhé lenne. Eddig ez a legjobb, bár a mélytartomány, amit már hónapok óta babusgatok, hogy ütős legyen és energikus, most nem üt annyira. Bakker. Bánatomban a Mikrotik előlapját bámulom, és akkor veszem észre, hogy az agyzsibbaztóan világító kék led mellett, ott, ahol az áramot kapja, egy felirat van miszerint 12-57 V! És hát nekem van ám 12 voltos lineáris tápegységem, arról megy a SOtM, de a másik ága pont jó ide! És igen, kisimulás, hangösszeérés, analógosodás, több energia – ezt mind hozta a táp. Basszus. Még azt is. Ezek után ugye nem meglepő, hogy egy-két hifis célú alátét is jól érezhetően beleszól a switchek hangjába?

Középen kanyarog az az optikai kábel, a bumszli a switch előtt a lineáris táp zavarszűrője, a kékségről pedig a Mikrotik éjszakai fénynek is tökéletesen beváló bekapcsolást jelző ledje gondoskodik.

Eddig a lemezjátszózás volt a hifi legtöbb darabból összelegózható eszköze. Nézzük csak mi kell hozzá, mivel tuningolják elvetemült hobbitársaink: Hangszedő, a fejszerelvény, a kábel a kar és a hangszedő között, csavarok, csillapító anyag, maga a hangkar, arra tuning ellensúly, új kábelezés, variálható talapzat, futómű, azon tányér, lemezpárna, leszorító, csapágy, olaj, alátámasztás. Hát ez a hálózatos dolog kezd feljönni hozzá. Lehet változtatni a hangon a routerrel, a lan kábelekkel a készülékekig, switchekkel önmagukban, több switchcsel, ezekig és ezek között a kábelezéssel, az SFP és SFP+ modulokkal, optikai kábelekkel, tápegységekkel, alátétezéssel… Hát nem kevesebb. Itt az idő, hogy kimondjuk, a digitális zenelejátszás behozta az analógot és ha még egy kicsit várunk le is hagyja – mindenmindennelösszefüggésben és mindenszámításban biztosan.

8 thoughts on “Fényes ösvény – switch, optikai kábel, meg amit akartok

 1. Csak a tisztán látás végett. Gondolom van szolgáltatói routered, abból mivel viszed az első switchig? Mert az tiszta, hogy a két Mikrotik közt optika. A második switch-ből milyen kábel megy a Sotm-ba?

  1. Természetesen lan kábel, mert más nem jó oda. Nagyon jó lenne, ha az egész számtek rendszer itthon optikai kábelekkel lenne összeköthető, de ez sajna még nem megy.

 2. Azt csekély műszaki tudásom mellett is belátom, hogy egy optikai kábelen a digitális jelátvitel elvileg „tisztább”. Bár nem is ez fontos, hanem a tapasztalatod, hogy ez javította a hangzást. Mi a helyzet a két router közötti „levegőben” (WIFI) történő jelátvitellel? Van erről tapasztalatod?

  1. Egy wifi router van itthon, nem próbáltam, nincs is wifi vétel képes streamer. Eddig egy készülék szólt olyan jól, vagy még talán jobban is wifiről, mint drótról, az a Devialet volt, de az valamilyen saját protokolltt használt, egyedi programmal.

   1. Köszönöm a választ. És sem használok wifi-s streamert és a képlet bizonyos szempontból hasonlít a Tiédhez. Emeleten jön be az optikai internet. A bridge módban működő szolgáltatói kütyü kábellel csatkozik az ORBI wifi routerhez, innét wifi-s a kapcsolat a földszinten levő ORBI szatelittel, ahonnét lan kábel megy a Roon szerverbe. Eddig nálam ez a legjobb hang amit csiholtam a digit vonalon, de optikai kábel tapasztalatom nincs, ezért kérdeztem.

 3. Próbálj ki egy gsm modemet simán 1 db jó lan kábellel a streameredbe. Ha a modem (kondi) tuningolt, minőségi analóg tápos akkor elvileg és gyakorlatilag sokkal sokkal jobb mint egy ilyen agyonbonyolított családi netet szolgáló hálózatgubanc tele zavarforrásokkal. Kiváncsi vagyok mi lenne a véleményed egy ilyen megoldásról.

  1. A streamer meg hanggal vezérlem, hogy jó hangosan mondom neki, hogy múkodj? A mostani felállásban nekem pont annyira szól élvezetesen, hogy ne akarjak hozzá nyúlni, mindezek mellettegyszerű és kényelmes a használata.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .