Nem búg tovább – Heed Q-FLT

Valamit csináltak a környékünkön a hálózattal, és több hifi készülék elkezdett búgni. Van ez így, engem nem zavart annyira, a környezetemet viszont nagyon, így megoldást kellett találni a problémára. Jött a toroid trafókat tartó csavarok meghúzása, gumi alátát kipróbálása – hatás minimális. Jött pár tápszűrő, na azoknál én mondtam vétót. Mind kiölte a lendületet, a szövetet a zenéből, a „jobbak” ráadásul high-end láncot kezdtek imitálni, amiben csak részlet van, egész nincs. Jött egy marha nagy leválasztó trafó, ketten cipeltük be, az nem csapta agyon annyira a hangot, de önmagában is búgott.

Aztán elmentem a Heed Audióba, és kértem egy Q-FLT-t. Hogy mi az? Itt a leírása:

Q-FLT egy DC blokkolóval felvértezett hálózati tápszűrő, amelyet úgy terveztek, hogy nagymértékben csökkentse a zajos hálózati feszültség hatását, amely kellemetlen problémákat okozhat az audiorendszerekben. A toroid transzformátorok hallható mechanikus zümmögése manapság gyakori probléma. Ezt a zajt többnyire a hálózat egyenáramú komponense okozza, ami a háztartásunkban használt sok nagyteljesítményú elektromos fogyasztó következménye. A Q-FLT képes kiszűrni a hálózati feszültség ezen egyenáramú komponensét, megszüntetve az ingadozó transzformátorzajt. Ezenkívül rendelkezik egy szűrőszakasszal, amely nagymértékben csökkenti a kapcsoló vagy fázisváltó tápegységek (LED-meghajtók, hajszárítók, kávéfőzők stb.) által okozott egyéb zavarokat.

Amúgy meg egy Heed féle kicsi doboz, elején leddel, hátul két IEC tápcsatlakozóval. Az egyik, a kimenet olyan, ami nem egészen hétköznapi, így kaptam egy olcsó elosztót olyan dugasszal, ami jó ide, meg egy csatlakozót is, hogy fel tudjam szerelni a tápkábelemre.

Hazamentem, szerelgettem egy kicsit, bedugtam és nem hallottam semmit. Se búgás, se zeneellenes tevékenységek. A családi béke helyreállt, a hifi nem búg többé. A hifis énem is boldog, mert a Q-FLT nálam nem csapja agyon a hangot. Talán egy kicsi dinamikát, életet elvesz, vagy pontosabban némi nyugalommal cserél ki. Ráadásul az ellenpróbánál, vagyis ha kihúzom, akkor hiányérzet marad utána. Szóval megvettem.

Aki hasonló gondokkal küzd, annak szívből ajánlom. Meg amúgy mindenkinek, legalábbis egy próba erejéig, ha a hifi lánca megelégszik a 6A-es áramerősséggel, amit az eszköz ki tud adni. Az a nyugalom, amit a Q-FLT ad, szerintem sok rendszerben jöhet jól.

2 thoughts on “Nem búg tovább – Heed Q-FLT

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .