L’astuce – Cabasse Antigua MC 170 hangdoboz

Legutóbb, a Cabasse Stream Amp bemutatásánál azzal fejeztem be, hogy jött hozzá egy pár hangdoboz is, az Antigua MC 170. Az átlagnál talán kicsit magasabb, 40 x 23 x 30 centis, hátós reflexnyílásos polcra való hangsugárzó. Az oldalak lekerekítse szép, a kidolgozás hibátlan. Az igen mutatós fém hangszóróvédő rácsot mágnesek tartják a helyén. Az ár-érték arány eddig rendben van, ha jól is szól, akkor mehet az ezt is próbáld ki kétutas polcsugárzók közé.

Aha. Nem. Az Antigua ugyanis háromutas. A 17 centis lenti hangszóró ugyanis csak a mélyekért felelős, meg egy picit feljebb, a leírás szerint 700Hz-en van a váltási frekvencia. A felette levő középsugárzó közepén pedig ott csücsül egy magas dóm.

Na ez a kombó vagy nagyon béna lesz, vagy meglepően jó. Ugye egy hónunk alá csapható apró dobozkát nem szokás háromutasra tervezni. Egyáltalán, egy háromutas keresztváltót jóra csinálni sokkal nyűgösebb és nehezebb, ritkábban is sikerül, mint egy kétutast. Pláne mindezt egy viszonylag kis dobozban. Viszont ha összejön, akkor egy jó középsugárzóval több részletet, jelenlétérzetet, több akaromméghallgatnit kapunk, mint egy hasonló kategóriájú kétutas dobozzal. Ha összejön, de hát a Cabasse évtizedek óta gyűri ezeket a több hangszórót építünk egybe dolgokat, csak tudják hogy működnek a saját hangszóróik, a saját keresztváltóikkal.

A kérdés eldöntéséhez behoztam két Ikeás konyhaszéket, és arra raktam az Antiguákat. Egyfelől ezzel modelleztem a nem túl szilárd bútoron való hangképzés milyenségét, meg legalább ennyire nem volt kedvem első körben becígölnöm a harminc kilós állványaimat. A lánc a SOtM Streamerrel kezdődött, TMP ANT DA és erősítő jött utána, a végén meg a két francia doboz. Nagyon hamar kiderült, hogy a Cabasse-nál értenek a hangulatkeltéshez. Ehhez egy kicsit megtolják a mélyeket, egy kifejezetten barátságos hangú dóm magasat társítanak és piszok pontosan adagolják a közép extra információit. Ja igen, és van még egy dolog, amivel eléggé bele lehet nyúlni a hangzásba, a védőrács. Azzal érezhetően mélydúsabb a hangzás, de nélküle sem kezd rikoltozni a doboz. Aztán elkezdtem rakosgatni a kis Cabasse-t, más, tranzisztoros elektronikákat kötni elé, lemezjátszóról hallgatni, de az első benyomások nem igazán változtak.

Pozitív értelemben igénytelen doboz az Antigua. Csontig a falra tolva persze nem jó, a reflexport szereti ha van közte meg a fal között vagy tíz centi, de akkor sem vékonyodik el a hang, ha messze kerül a falaktól. A hokedlin is elzenél, de csak így lájfsztájl módra ne tegyük natúran a tévéállványra, ahogy az összes gyári fotón van, mert egyrészt nem futja ki magát, másrészt van benne bőven erő meg mély, állandó zörgésbe tudja kergetni szegény bútort. Jól áll neki egy kis csöves melegség, remekül kijött a Stream AMP D-osztályával. És közben állandóan becsap a látványával, hiszen egy kétutas méretű dobozt nézek, de a hangja az több.

Nagyon rég volt, hogy ilyen jól elvoltam egy nem álló dobozzal. Utoljára talán a JPW Sonata. Sem az, sem a Cabasse nem próbálja magát csúcshifinek bemutatni, nincs különösebb hűha érzés, de tippem szerint pont ezért lehet az Antigua 170 is hosszútávra berendezkedő lakótárs a zeneszobában.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .